Κορονοϊός: Παρατείνεται κι επίσημα το lockdown. Τι ανοίγει τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου;

12:54 3/12/2020 - Πηγή: iPop

Η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ελλάδα δεν έχει βελτιωθεί αρκετά κι έτσι παρατείνεται το lockdown για ακόμα μία εβδομάδα με τα μέτρα να ισχύουν στο ακέραιο.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε πως από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών, καθώς και η πώλησή τους από τα σούπερ μάρκετ, ενώ οι λεπτομέρειες

για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή, από τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Ωστόσο, τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα δεν έχουν μειωθεί αισθητά με αποτέλεσμα να παρατείνεται το lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, όπως και τα μέτρα που ισχύουν μέχρι στιγμής για τον περιορισμό της διασποράς του ιού στη χώρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Το σταδιακό άνοιγμα απομακρύνεται. Παρατείνονται τα μέτρα μέχρι και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου. Κατ’ εξαίρεση από τη Δευτέρα επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων εποχικών. Η παράταση των γενικών μέτρων κρίνεται επιβεβλημένη καθώς το ιικό φορτίο είναι υψηλό. Προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το ένα μετά το άλλο μια σειρά εμβόλια θα είναι στη διάθεση της χώρας μας τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου. Ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν. Δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα για να αρχίσει άμεσα ο εμβολιασμός. Μηνιαίως θα εμβολιάζονται 2 εκατ. πολίτες. Είναι αυτονόητο ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά οι πολίτες με υποκείμενα άνω των 65 και μετά ο γενικός πληθυσμός» τόνισε ο κ. Πέτσας.

Να θυμίσουμε πως κατά τη διάρκεια της καραντίνας υπάρχουν 3 επιλογές για τις μετακινήσεις. Οι κωδικοί εξόδου είναι οι ακόλουθοι:

Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Κορονοϊός: Παρατείνεται κι επίσημα το lockdown. Τι ανοίγει τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα