Είναι οι γυναίκες πιο ανθεκτικές στον κορονοϊό;

18:26 28/3/2020 - Πηγή: iPop

Τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται συνεχώς στη χώρα μας. Όμως, όπως φαίνεται ο ιός αυτός προσβάλλει πιο συχνά τους άνδρες. Γιατί αυτό; Γυναίκες και κορονοϊός: Τι συμβαίνει; 

Έχει παρατηρηθεί πως οι άνδρες νοσούν πιο εύκολα από τον ιό αυτό και μάλιστα πιο σοβαρά, ενώ οι θάνατοι από κορονοϊό είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό στους άνδρες, όπως έχει τονίσει και ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Γυναίκες και κορονοϊός: Είναι
πιο ανθεκτικές τελικά;

Ο ίδιος ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε την απάντηση στο ερώτημα αυτό σε επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως έχουν αξιολογήσει τα αποτελέσματα σε Κίνα, Ιταλία και Κορέα, που έδειξαν ότι όντως τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άνδρες, όπως και οι περισσότεροι νεκροί. Βέβαια, όπως τόνισε, δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα για ποιον ακριβώς λόγο συμβαίνει αυτό, ενώ είπε πως υπάρχουν κάποια δεδομένα από μικρότερες επιδημίες του ιού SARS και του MERS που μελετώνται.

Μπορεί να οφείλονται σε επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, όπως στο κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ, που συναντώνται περισσότερο στους άντρες. Το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιζόντων είναι άντρες. Παρ’ όλα αυτά φαίνεται πως υπάρχει κάποιος ρόλος των οιστρογόνων, των ορμονών δηλαδή του γυναικείου φύλου 

Πιο συγκεκριμένα, σε πρόσφατα πειράματα που έγιναν σε εργαστήρια σχετικά με τον SARS, τα θηλυκά ποντίκια αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικά στη λοίμωξη από αυτόν τον ιό. Φαίνεται, μάλιστα, πως οι γυναίκες έχουν ισχυρότερο και πιο ανθεκτικό αμυντικό σύστημα, π.χ. το Χ χρωμόσωμα, το χρωμόσωμα των γυναικών, έχει έναν μεγάλο αριθμό γονιδίων που σχετίζονται με την άμυνα του οργανισμού. Και οι γυναίκες έχουν δύο Χ χρωμοσώματα.

Κινδυνεύουν περισσότερο οι καπνιστές από τον κορονοϊό; 

Ωστόσο, όλοι πρέπει να προσέχουν, είτε είναι άνδρες είτε γυναίκες, αφού οι τελευταίες δεν είναι και άνοσες στον ιό. Το κατά πόσο είναι πιο ανθεκτικές οι γυναίκες στον κορονοϊό θα επιβεβαιωθεί μέχρι το τέλος της πανδημίας αυτής.

Διάβασε ακόμα:

Γιατρός καταρρίπτει τους μεγαλύτερους μύθους για τον κορονοϊό

Photo: Pexels

Το άρθρο Είναι οι γυναίκες πιο ανθεκτικές στον κορονοϊό; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα