Κορονοϊός και παιδιά στο σπίτι: Ειδικοί απαντούν στις ερωτήσεις των γονιών

18:02 26/3/2020 - Πηγή: iPop

Κορονοϊός και παιδιά στο σπίτι: Πώς μπορούν να το διαχειριστούν οι γονείς; Τι γίνεται με τον προσωπικό χώρο του καθενός; Πώς μπορούν οι γονείς να μιλήσουν στα παιδιά γι’ αυτή την κατάσταση;

Η επιστημονική ομάδα της Συμβουλευτικής Γραμμής 115-25 του Μαζί για το Παιδί απαντάει στο iPop.gr στις πιο συχνές ερωτήσεις των γονιών σχετικά με τα παιδιά και τον κορονοϊό.

Η Συμβουλευτική Γραμμή είναι εκεί, επιτελώντας το έργο της αδιάκοπα, ακόμα κι αυτή τη δύσκολη περίοδο για όλους μας, και είναι διαθέσιμη για κάθε γονιό και κάθε παιδί.

Μιλώντας

στο iPop.gr, η επιστημονική ομάδα της Γραμμής δίνει συμβουλές στο πώς να διαχειριστεί ο γονιός το μικρό, αλλά και το μεγαλύτερο παιδί του, ποια είναι τα λάθη που πρέπει να αποφύγει αυτή την περίοδο, πώς μπορεί να γίνει πιο ευχάριστη η συμβίωση όλης της οικογένειας μέσα στο σπίτι όλη μέρα, αλλά και πώς μπορεί ο γονιός να μιλήσει στο παιδί του για τον κορονοϊό.

Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για τον κορονοϊό, ανάλογα με την κάθε ηλικία: Δηλαδή πώς το επικοινωνούμε σε παιδιά μικρότερης ηλικίας (δημοτικού) και πώς στους εφήβους;Η κάθε ηλικία είναι διαφορετική και διαφορετικά έχουμε να προσεγγίσουμε τα παιδιά. Στα παιδιά σχολικής ηλικίας, μιλάμε με απλά λόγια, έτσι ώστε να μπορούν να κατανοήσουν, επιτρέπουμε ερωτήσεις και απαντούμε με ειλικρίνεια αυτές που μπορούμε να απαντήσουμε. Είναι σημαντικό ο γονιός να μπορεί να πει και δεν ξέρω όταν δε γνωρίζει κάτι. Από την άλλη πλευρά, με τους εφήβους η συζήτηση είναι κατεξοχήν το εργαλείο επικοινωνίας, δεν μπορούμε μόνο να μιλήσουμε εμείς στον έφηβο, χρειάζεται να ακούσουμε τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τα πιστεύω του.Ποια είναι τα λάθη που πρέπει να αποφύγουν οι γονείς στην επικοινωνία τους με το παιδί;Το τελευταίο διάστημα γονείς και παιδιά περνούν πολλές ώρες μαζί μέσα στο σπίτι κάτι το οποίο είναι αρκετά μακριά από τη μέχρι πρότινος καθημερινότητα. Εστιάζουμε σε δύο σημεία κυρίως ώστε να είναι πιο λειτουργική η επικοινωνία μέσα στην οικογένεια. Σημείο πρώτο η έκφραση των συναισθημάτων και των σκέψεων του κάθε μέλους. Οι γονείς έχουν να διευκολύνουν τα παιδιά να εκφραστούν αλλά όχι να τα πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς κάτι τέτοιο θα έχει αντίθετα αποτελέσματα. Έπειτα, θέλει μεγάλη προσοχή το γεγονός ότι είμαστε όλοι μαζί στο σπίτι δε σημαίνει ότι δε χρειαζόμαστε προσωπικό χρόνο και χώρο. Απαιτείται λοιπόν σεβασμός στο χώρο τόσο των παιδιών όσο και των γονέων. Οφείλουμε να σεβαστούμε την επιθυμία του παιδιού να παραμείνει μόνο, να ασχοληθεί και με μοναχικές δραστηριότητες.

View this post on Instagram

Τις τελευταίες ημέρες ακούμε πολύ έντονα την ανησυχία σας, για το πώς θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε και να διαχειριστείτε ορθά τον ξαφνικό χρόνο που έχετε με τα παιδιά σας. Είναι μια ευκαιρία να τους αφιερώσετε αποκλειστικό χρόνο, να παίξετε, να ζωγραφίσετε, να μιλήσετε για τα συναισθήματά τους, να ακούσετε την άποψή τους για αυτό που συμβαίνει, να τα ρωτήσετε για τα ωραία πράγματα που έκαναν στο σχολείο και αυτή τη στιγμή τους λείπουν. Περισσότερα από την επιστημονική ομάδα της Γραμμής 11525 του Μαζί για το Παιδί

Keywords
Τυχαία Θέματα