Η καθημερινή συνήθεια στο σπίτι που προστατεύει την καρδιά σου!

12:01 26/3/2020 - Πηγή: iPop

Υπάρχει μια καθημερινή συνήθεια στο σπίτι, η οποία μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει και να κάνει καλό στη καρδιά σου. Ποια είναι αυτή σύμφωνα με έρευνες;

Κι αυτή η καθημερινή συνήθεια στο σπίτι είναι από τις αγαπημένες μας! Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, το να κάνεις ένα καλό, ζεστό μπάνιο σε καθημερινή βάση, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από θέματα που συνδέονται με την καρδιά, όπως καρδιακή προσβολή. Το να

κάνεις ένα καλό κι απολαυστικό μπάνιο μια ή δύο φορές την εβδομάδα είναι ευεργετικό, αλλά οι ερευνητές βρήκαν πως αν το κάνεις σε καθημερινή βάση, τότε είναι ακόμη καλύτερο.

Το να κάνεις ένα μπάνιο μετά από μια κουραστική μέρα σε μια μπανιέρα με νερό κι αφρόλουτρο, κι αρώματα… έχει ήδη συνδεθεί με τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, αλλά μέχρι τώρα η επιρροή της μπανιέρας στην υγεία της καρδιάς ήταν σε μεγάλο βαθμό ασαφής. Έτσι, οι συγγραφείς της μελέτης ανέλυσαν τα δεδομένα μιας παλαιότερης έρευνας σε δεκάδες χιλιάδες ενήλικες Ιάπωνες στη μέση ηλικία (45-59 ετών).

Στην αρχή του project, το 1990, όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τις έρευνες σχετικά με τις συνήθειες του μπάνιου αλλά και τον τρόπο ζωής, όπως τη γυμναστική, τη διατροφή, το αλκοόλ, τον ΔΜΣ, τις συνήθειες ύπνου και την κατάσταση της υγείας τους. Από τότε παρακολουθούσαν όλους τους συμμετέχοντες μέχρι να φύγουν από τη ζωή ή μέχρι να τελειώσει το project τον Δεκέμβρη του 2009. Συνολικά, παρακολουθήθηκαν 30.076 άνθρωποι.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, εμφανίστηκαν συνολικά 2.097 περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και 275 καρδιακές προσβολές, 1.769 εγκεφαλικά επεισόδια και 53 αιφνίδιοι καρδιακοί θάνατοι.

Μια περαιτέρω ανάλυση αυτών των περιστατικών αποκάλυψε μερικά εντυπωσιακά οφέλη που σχετίζονται με το μπάνιο. Σε σύγκριση με όσους έκαναν μπάνιο μόνο μία φορά ή δύο φορές την εβδομάδα, τα άτομα που έκαναν ζεστό μπάνιο καθημερινά είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και 26% χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό ισχύει ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη κι άλλους δυνητικά σημαντικούς παράγοντες του τρόπου ζωής.

Συστατικά στο μπάνιο σου για το καλό της υγείας σου!

Ωστόσο, το πόσο συχνά κάποιος έκανε ένα ζεστό μπάνιο δεν συσχετίστηκε με κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Η θερμοκρασία του νερού φαίνεται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτή τη σχέση. Ενώ το “ζεστό” νερό υπολογίστηκε ότι έχει ως αποτέλεσμα 26% χαμηλότερο κίνδυνο γενικής καρδιαγγειακής νόσου, το “πολύ ζεστό” νερό προκάλεσε 35% χαμηλότερο κίνδυνο.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως ο ιαπωνικός τρόπος του μπάνιου είναι να γεμίζεις την μπανιέρα με νερό και να “βυθίζεσαι” από τους ώμους μέχρι και τα πόδια. Και η μελέτη σε αυτόν τον τρόπο αναφέρεται.

Ωστόσο, πολλές προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση στη θερμότητα είναι ευεργετική για την καρδιά, και αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν αυτά τα ευρήματα. Η επίδραση της θερμότητας στο ανθρώπινο σώμα, σε έναν ορισμένο βαθμό φυσικά, είναι αρκετά παρόμοια με την άσκηση.

Λοιπόν, μήπως να προετοιμάσεις την μπανιέρα για σήμερα;

Διαβάστε επίσης:

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο τώρα που #μένουμε_σπίτι;

Photo: Pexels

Το άρθρο Η καθημερινή συνήθεια στο σπίτι που προστατεύει την καρδιά σου! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα