Κωνσταντινούπολη: Χιλιάδες Τούρκοι στους δρόμους ανήμερα της επετείου του αποτυχημένου πραξικοπήματος

21:16 15/7/2017 - Πηγή: iPop

Εθνική εορτή ανακηρύχθηκε η 15η Ιουλίου στην Τουρκία και η γέφυρα του Βοσπόρου μετονομάστηκε σε «Γέφυρα των Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, ανήμερα της επετείου του αποτυχημένου πραξικοπήματος, οι τούρκικες αρχές προχώρησαν στην απόλυση 7.400 δημοσίων υπαλλήλων κατηγορώντας τους για εμπλοκή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ταυτόχρονα, χιλιάδες Τούρκοι συμμετέχουν απόψε και κατά τη διάρκεια όλου του Σαββατοκύριακου στις πορείες για την συμπλήρωση ενός χρόνου από την αποτυχημένη

απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία κατά του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdoğan.

O Erdogan αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον του κοινοβουλίου στις 02:32 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), την ίδια ώρα που οι πραξικοπηματίες βομβάρδισαν την Εθνοσυνέλευση.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των πεσόντων για εκείνους που πέθαναν αντιστεκόμενοι στο πραξικόπημα, θα γίνουν από τον πρόεδρο της Τουρκίας Tayyip Erdogan, σε μία εμβληματική γέφυρα της Κωνσταντινούπολης.

«Πέρασε ακριβώς ένας χρόνος από την πιο σκοτεινή και μακρά νύχτα που έγινε η πιο λαμπρή μέρα» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Binali Yildirim.

Τον Ιούλιο του 2016, ενώ ο Erdogan βρισκόταν σε διακοπές, κάλεσε τους οπαδούς του, μέσω του twitter, να βγουν στους δρόμους και να διατηρήσουν το ισχύον καθεστώς. Χιλιάδες ήταν αυτοί που άκουσαν το κάλεσμά του. Έτσι μπόρεσε να γυρίσει στην Κωνσταντινούπολη νικητής.

Νωρίς το πρωί, την επόμενη μέρα, οι πραξικοπηματίες παραδόθηκαν.Ο Erdogan δήλωσε πως αυτή τους η ήττα αποτελεί νίκη για τις Δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας.

Εκείνο το βράδυ περίπου 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 2.000 τραυματίστηκαν σε όλη την Τουρκία, ενώ πέθαναν και 35 πραξικοπηματίες.

Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και να τιμήσει όλους εκείνους τους ανθρώπους που έτρεξαν στους δρόμους της χώρας.

Είμαστε όλοι εδώ χάρη στους 250 ηρωικούς μάρτυρες, τους 2.193 ηρωικούς βετεράνους και τον μεγάλο τούρκικο λαό, η χώρα σας χρωστάει ευγνωμοσύνη

Photo: REUTERS/Murad SezerΔιάβασε επίσης:

Ο Τούρκος ηγέτης γιορτάζει τη νίκη του 1 χρόνο μετά το πραξικόπημα

The post Κωνσταντινούπολη: Χιλιάδες Τούρκοι στους δρόμους ανήμερα της επετείου του αποτυχημένου πραξικοπήματος appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα