Κατρούγκαλος: Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα είναι σκληρή αλλά θα πετύχουμε

12:05 2/10/2016 - Πηγή: iPop

Την άποψη ότι η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα είναι σκληρή αλλά τελικά θα είναι επιτυχής εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του.

«Η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή γιατί έχουμε απέναντί μας έναν σκληρό πυρήνα», τόνισε συγκεκριμένα ο Υπουργός, προσθέτοντας:

Είναι καθήκον μας να αναστρέψουμε την απορρύθμιση, είναι καθήκον μας να επιστρέψουμε την Ελλάδα στην κοινωνική Ευρώπη. Όπως πετύχαμε στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό να καταλήξουμε σε συμφωνία

(…) και να απομονωθούν οι ακραίες απόψεις, έτσι θα πετύχουμε και στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά

Για τον κ. Κατρούγκαλο είναι θετικές οι θέσεις που εκφράζονται στο πόρισμα της επιτροπής σοφών διότι «απηχούν αυτό που έχω πει πολλές φορές, ότι εμείς θέλουμε η χώρα να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι στο πόρισμα «οι ανεξάρτητοι ειδικοί διαπιστώνουν ότι για τον συνδικαλιστικό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αλλαγές, γιατί βρισκόμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζουν τις απόψεις μας, καθώς δεν ζητούμε τίποτα παραπάνω από την επιστροφή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

Θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα προ της κρίσης επίπεδα;

Αυτό που συζητάμε αυτή τη στιγμή είναι ο θεσμικός μηχανισμός. Εμείς δεν θέλουμε να αποφασίζεται ο κατώτατος μισθός από το κράτος, θέλουμε να γυρίσει στην αρμοδιότητα αυτών που τους αφορά, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Επομένως η πρόταση της πλειοψηφίας της επιτροπής των ανεξάρτητων ειδικών -γιατί υπάρχουν οκτώ συστάσεις με ομοφωνία, υπάρχουν και ορισμένες όπως αυτή που είναι κατά πλειοψηφία- είναι να ορίζεται ο κατώτατος μισθός από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Τι θα γίνει με τους νέους κάτω των 25 ετών;

Θυμίζουμε πως η απόφαση της επιτροπής κοινωνικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης θεωρεί ότι η πρόβλεψη κατώτερου μισθού, από αυτό που ισχύει για όλους, για τους νέους κάτω των 25 ετών είναι παράνομη και αντίθετη στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη. Εκεί θα ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους και από ΔΝΤ να σεβαστούν τη νομιμότητα. Εκεί δεν υπάρχει ζήτημα επιλογής μεταξύ καλών πρακτικών, εκεί υπάρχει ζήτημα να εφαρμόσουμε αυτό που είναι ο νόμος για την Ευρώπη

Τέλος, αναφορικά με τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία των αυτοαπασχολούμενων, ο Υπουργός επισήμανε πως συζητείται με τους Θεσμούς ένας σφαιρικός τρόπος αντιμετώπισης στο πλαίσιο μιας συνολικής αντιμετώπισης χρέους πολυοφειλετών, αυτών δηλαδή που χρωστούν ταυτόχρονα στις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Photo: Menelaos Myrillas / SOOC

The post Κατρούγκαλος: Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα είναι σκληρή αλλά θα πετύχουμε appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα