Κάθε πότε πρέπει να κάνεις check up για τον Καρκίνο του Μαστού σύμφωνα με την ηλικία σου

15:18 25/10/2020 - Πηγή: iPop

Το check up για τον καρκίνο του μαστού είναι κάτι το οποίο όλες οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα αφού οι εξετάσεις διαλογής χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό καρκίνου πριν ακόμα το άτομο εμφανίσει συμπτώματα. Όμως κάθε πότε πρέπει να κάνεις το check up σου σύμφωνα με την ηλικία σου;

Κάθε πότε πρέπει να κάνεις check up για τον καρκίνο του μαστούΟι γυναίκες ηλικίας 40 έως 44 ετών θα πρέπει να ξεκινήσουν τον ετήσιο έλεγχο καρκίνου του μαστού με μαστογραφίες (ακτινογραφίες του μαστού)
εάν το επιθυμούν.Οι γυναίκες ηλικίας 45 έως 54 ετών πρέπει να λαμβάνουν μαστογραφίες κάθε χρόνο.Οι γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω πρέπει να κάνουν μαστογραφίες κάθε 2 χρόνια ή μπορούν να συνεχίσουν τον ετήσιο έλεγχο.Ο έλεγχος πρέπει να συνεχιστεί όσο μια γυναίκα είναι σε καλή υγεία και αναμένεται να ζήσει 10 ακόμη χρόνια ή και περισσότερο.

Ορισμένες γυναίκες – λόγω του οικογενειακού ιστορικού τους, μιας γενετικής τάσης ή ορισμένων άλλων παραγόντων – θα πρέπει να εξετάζονται με μαγνητικές τομογραφίες μαζί με μαστογραφίες. (Ο αριθμός των γυναικών που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία είναι πολύ μικρός.)

FreepikΣύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές των Διεθνών Οργανισμών Υγείας επίσης συστήνεται:

Για τις γυναίκες υψηλού κινδύνου (>25%) συστήνεται ετήσια μαστογραφία και μαγνητική τομογραφία. Η έναρξη καθορίζεται γύρω στην ηλικία των 30ετών.
Σ’ αυτή την ομάδα ανήκουν:

Φορείς γνωστών μεταλλάξεων των γονιδίων BRCA1 – BRCA2Γυναίκες που έχουν λάβει Ακτινοθεραπεία στο μεσοθωράκιο σε ηλικία 10-30ετώνΓυναίκες με συγγενή 1ου βαθμού (γονέα, αδελφή, παιδί) με BRCA1 –BRCA2 μετάλλαξη έστω κι αν δεν έχουν υποβληθεί σε γενετικό έλεγχοΓνωστά κληρονομικά σύνδρομα π.χ (Li-Fraumeni κ.ά.)

Για τις γυναίκες μετρίου κινδύνου (

Keywords
Τυχαία Θέματα