Καμμένος: Κάποιες χώρες έχουν αποφασίσει ήδη κλείσιμο των συνόρων- Θέσαμε τους όρους μας στο ΝΑΤΟ

07:31 16/2/2016 - Πηγή: iPop

Διευκρινίσεις σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό και τις περιπολίες στο Αιγαίο, τον ανεφοδιασμό του αεροσκάφους του Πρωθυπουργού με προορισμό το Ιράν αλλά και τα hot spots έδωσε ο Πάνος Καμμένος σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή «Ενικός».

Για τις περιπολίες του ΝΑΤΟ

στο Αιγαίο τόνισε πως οι νατοϊκές δυνάμεις θα κάνουν δυνατό το να μην επιτρέπουν οι τουρκικές αρχές στους διακινητές να φθάνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ο υπουργός Άμυνας διευκρίνισε πως η Ελλάδα έθεσε τους όρους της αναφορικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ και ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρχουν κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, σημείωσε επίσης πως τα τουρκικά πλοία θα δρουν αποκλειστικά στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τα ελληνικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ο κ. Καμμένος υπογράμμισε πως οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα βρίσκονται υπό την διοίκηση όλων των μελών, ενώ διαβεβαίωσε την παρουσία ενός μόνιμου Έλληνα αξιωματικού, ο οποίος θα μπορεί να παρέμβει σε κάθε επιχείρηση.

Σκοπός της επιχείρησης είναι η επιτήρηση, η επίβλεψη και η αναφορά για τις προσπάθειες μετακίνησης μεταναστών από τα παράλια προς το Αιγαίο. Δεν θα πάει να πνίξει ανθρώπους. Ενημερώνει καταρχήν την τουρκική ακτοφυλακή, εμάς και τη Frontex

«Η Τουρκία επιθυμεί την παρουσία του ΝΑΤΟ καθώς στο Αιγαίο βρίσκονται 22 ρωσικά πλοία».

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε πως το ΝΑΤΟ θα εξασφαλίζει πως θα επιστρέφουν στην Τουρκία εκείνοι που θα βγαίνουν από τα παράλια. Φυσικά, πρόσθεσε, δεν θα σταματήσει η προκλητικότητα από μεριάς της Τουρκίας, όμως θα μπορεί πλέον να την διαπιστώσει και κάποιος τρίτος.

Σχετικά με τον ανεφοδιασμό του αεροσκάφους που μετέφερε τον Πρωθυπουργό στο Ιράν, ο Πάνος Καμμένος σχολίασε:

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέρριψε την πρόταση της Τουρκίας για ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο Μπόντρουμ, κατά την μετάβασή του στο Ιράν, και έδωσε εντολή για κατάρτιση νέου σχεδίου πτήσης που δεν περιέλαβε τελικά την Τουρκία

Για τα Ίμια, ανέφερε πως «μπορείτε να βάλετε οποιαδήποτε στιγμή θέλετε ελληνική σημαία στα Ίμια», ενώ για την τραγωδία με το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θρήνησαν για την απώλεια των τριών αξιωματικών.

Για το κλείσιμο των συνόρων, ο Πάνος Καμμένος τόνισε:

Αυτό που έπρεπε να κάνουμε σαν Κυβέρνηση, το κάναμε για το προσφυγικό. Εγώ θεωρώ δεδομένο ότι έχουν ήδη πάρει απόφαση κάποιες χώρες της Ε.Ε. να κλείσουν τα σύνορα. Εάν δεν λαμβάναμε αυτές τις αποφάσεις (δηλ. συνεργασία με το ΝΑΤΟ), θα κινδυνεύαμε να έχουμε τεράστιες προσφυγικές ροές προερχόμενες από την Τουρκία, και οι άνθρωποι αυτοί να μένανε για κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα εδώ. Γνωρίζω τη θέση των τεσσάρων χωρών, για αυτό το λόγο επισπεύσαμε την υπογραφή της συμφωνίας στο ΝΑΤΟ. Τώρα, λοιπόν, η συμφωνία που έγινε μας προφυλάσσει από τέτοιου είδους πολιτικές (δηλ. κλείσιμο συνόρων), στη Σύνοδο Κορυφής θα πάμε και να ζητήσουμε ευρωπαϊκή λύση

Για τα hot spots:

Σχετικά με τα hot spots, ο Πάνος Καμμένος υπογράμμισε πως θα είναι έτοιμα στην ώρα τους, ενώ πρόσθεσε πως αν και στην αρχή ήταν κι εκείνος αντίθετος, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλη λύση. «Υπάρχουν άνθρωποι οι δίνουν μάχη, και άλλοι που αντιδρούν. Αυτό που λέω στους κατοίκους είναι πως η προσπάθειά μας είναι να μην υπάρχει hot spot, να είναι πλωτό. Αλλά δεν μπορούμε γιατί η ΕΕ μας έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό»,

«Ο κ. Μουζάλας ανέλαβε ένα υπουργείο που δεν είχε υπαλλήλους. Το θέμα είναι ότι ο κ. Μουζάλας πάλεψε χωρίς την υποδομή που είχε ο στρατός. Τα μέσα που είχε στη διάθεσή του δεν επαρκούσε. Ο κ. Μουζάλας έχει πολιτική βούληση, αλλά έχει φτάσει στα όριά του. Από την πρώτη στιγμή είχα συγκεκριμένες θέσεις για τα hot spots στα νησιά. Στην αρχή ήμουν αρνητικός για τα hot spots και δώσαμε τη λύση των πλοίων. Αλλά το πρόβλημα δεν ελύθη διότι οι ροές ήταν πάρα πολύ μεγάλες, με αποτέλεσμα να γεννηθεί η ανάγκη να γίνουν τα hot spots. Και τώρα δουλεύω παράλληλα, για να πάρουμε τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία δύο πλωτών hot spots, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση εν πλω προς τον Πειραιά.

Πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να μην είναι στη μέση των νησιών, ώστε να μην τους εκμεταλλεύονται ορισμένοι επιτήδειοι. Η δήμαρχος της Τήλου από μόνη της μας πήρε τηλέφωνο και μας ζήτησε να χτιστεί εκεί το hot spot. Υπάρχουν δήμαρχοι που συνεργάζονται, όπως ο δήμαρχος της Μυτιλήνης ή της Λέρου.

Υπάρχουν άνθρωποι οι δίνουν μάχη, και άλλοι που αντιδρούν. Αυτό που λέω στους κατοίκους είναι πως η προσπάθειά μας είναι να μην υπάρχει hot spot, να είναι πλωτό. Αλλά δεν μπορούμε γιατί η ΕΕ μας έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό. Εάν δεν είμαστε έτοιμοι μέχρι τις 18 του μηνός, θα υπάρχουν κυρώσεις. Οι προδιαγραφές των hot spots, έχουν σχέση με τη χρηματοδότηση».

Σημειώνεται πως και το hot spot στο Σχιστό είναι έτοιμο. Στα δύο κτίρια που ανακαινίστηκαν θα μπορούν να φιλοξενούνται 250 άτομα και ακόμα 950 άτομα σε σκηνές, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη και για την φιλοξενία 200 ασυνόδευτων παιδιών.

Στο hot spot υπάρχουν ακόμα ιατρεία, κτίρια εστίασης και υγιεινής, χώροι προσευχής.

Ο Πάνος Καμμένος επισκέπτεται σήμερα, Τρίτη, τα hot spots σε Λέσβο, Λέρο και Χίο, ενώ θα δώσει και συνέντευξη Τύπου και θα ενημερώσει σχετικά με την πορεία των εργασιών των Κέντρων Καταγραφής.

The post Καμμένος: Κάποιες χώρες έχουν αποφασίσει ήδη κλείσιμο των συνόρων- Θέσαμε τους όρους μας στο ΝΑΤΟ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα