Και τελικά; Γιατί μας αρέσουν οι «κακοί» του σινεμά; Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά τους που μας γοητεύουν;

12:38 13/8/2022 - Πηγή: iPop

Από τότε που ήμασταν παιδιά, έχουμε μάθει τη διαφορά μεταξύ του τι είναι καλό και τι είναι κακό. Ότι υπάρχουν καλοί χαρακτήρες όπως η Σταχτοπούτα και κακοί όπως η Κακιά Βασίλισσα. Όμως ο κόσμος δεν είναι πια μόνο άσπρο ή μαύρο, ακόμα και στις ταινίες. Αφήνοντας πίσω τον Μπάτμαν και τον Σούπερμαν, οι «κακοί» του σινεμά έχουν αποκτήσει ολοένα και μεγαλύτερη δημοφιλία στο χώρο, όπως ο χαρακτήρας της Harley Quinn και του Joker. Και υπάρχουν λόγοι που εξηγούν το φαινόμενο αυτό.

Πέντε

σειρές-ντοκιμαντέρ του Netflix που αποδεικνύουν πως η αληθινή ζωή είναι πιο τρομακτική από το σινεμά

Γιατί μας αρέσουν οι «κακοί» του σινεμά;Είναι πιο ρεαλιστικοί

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι είναι πιο πιθανό να ταυτιστούμε με χαρακτήρες που μοιάζουν σε κάποιον βαθμό με εμάς. Τα καλά παιδιά συχνά παρουσιάζονται στις ταινίες ως τέλεια και μη ρεαλιστικά και είναι δύσκολο να σχετιστεί κανείς μαζί τους. Όλοι έχουμε τις δικές μας ατέλειες και μια σκοτεινή πλευρά.

Φοβάσαι να έρθεις αντιμέτωπος με τη σκοτεινή πλευρά σου;

Ταυτόχρονα όμως ξεπερνούν τα όρια

Σε μια κοινωνία, οι πολίτες οφείλουν να ακολουθούν τους κανόνες και να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα. Το ιδιαίτερο με τους κακούς χαρακτήρες είναι ότι δεν δίνουν δεκάρα για τους κανόνες. Ενεργούν όπως θέλουν, χωρίς να νοιάζονται για τις προσδοκίες κανενός ή να περιορίζονται από αυτές.

Δεν θα πουν ωραία πράγματα μόνο και μόνο για να είναι καλοί. Θα πουν αυτά που πιστεύουν. Και εμείς λοιπόν, τους θαυμάζουμε γι’ αυτούς τους λόγους.

Μας εξάπτουν την περιέργεια

Κάθε φορά που βλέπουμε ένα άτομο να συμπεριφέρεται άσχημα ή παράξενα, θέλουμε να μάθουμε τι κρύβεται από πίσω. Και αυτό μας κάνει να προβληματιζόμαστε, να θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για το παρελθόν του και για το τι σκέφτεται. Είναι αμφιλεγόμενος χαρακτήρας και μας αρέσει να αναλύουμε αυτόν και τις πράξεις του.

Οι κακοί του σινεμά συνήθως δεν είναι κακοί χωρίς λόγο και αιτία, και οι σύγχρονες ταινίες φροντίζουν να το τονίζουν αυτό. Υπήρξε κάτι που τους έφερε σε αυτή την κατάσταση ή κάτι που δεν τους αφήνει να είναι καλοί. Συνεχώς, οι εσωτερικές συγκρούσεις που συμβαίνουν καθώς ξετυλίγονται τέτοιοι χαρακτήρες, μοιάζουν συναρπαστικές.

You Σεζόν 4: Ο Joe έρχεται στην Ευρώπη! Όλα όσα ξέρουμε

Οι κακοί είναι απρόβλεπτοι

Όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει συνήθως με τα καλά παιδιά. Κάνουν το σωστό και ύστερα επιβιώνουν, νικούν τον κακό και σώζουν τον κόσμο.

Αλλά ποτέ δεν ξέρουμε τι θα συμβεί με τον κακό. Και αυτό ακριβώς είναι που μας κάνει να κολλάμε. Επίσης, δεν μπορούμε ποτέ να προβλέψουμε τις ενέργειές τους. Για έναν τέτοιο χαρακτήρα, υπάρχουν πολλές και εντελώς τρελές ανατροπές που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα.

Μας φέρνουν αντιμέτωπους με τη δική μας σκοτεινή πλευρά

Κανείς δεν είναι τέλειος. Η εύρεση ομοιοτήτων μεταξύ των δικών μας χαρακτηριστικών και των κακών του σινεμά, μας κάνει να ανακαλύπτουμε τα σκοτεινά μας μυστικά και να αντιμετωπίσουμε τη δική μας σκοτεινή πλευρά. Την ίδια στιγμή όμως, γνωρίζουμε πως οι χαρακτήρες με τους οποίους αρχίζουμε να συσχετίζουμε τον εαυτό μας δεν είναι αληθινοί. Επομένως, αυτή η ανακάλυψη, δεν απειλεί τη θετική μας εικόνα, και αυτό είναι που εξακολουθεί να μας κρατά το ενδιαφέρον.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Και τελικά; Γιατί μας αρέσουν οι «κακοί» του σινεμά; Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά τους που μας γοητεύουν; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα