Η Βρετανία και επίσημα σε κατάσταση ξηρασίας – Η πηγή του Τάμεση στέρεψε για πρώτη φορά

19:11 12/8/2022 - Πηγή: iPop

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ιστορικό καύσωνα. Με τον υδράργυρο να φτάνει στα ύψη, είναι πλέον επίσημα το πιο ξηρό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1930. Οι συνθήκες αυτές έχουν επηρεάσει όλους τους τομείς της καθημερινότητας, ενώ τα ποτάμια και οι δεξαμενές έχουν πέσει πολύ χαμηλά σε σχέση με τα κανονικά επίπεδα νερού. Η κλιματική αλλαγή γι’ άλλη μία φορά προκαλεί έντονη ανησυχία.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα 12/8, ότι τμήματα της νότιας,

της κεντρικής και της ανατολικής Αγγλίας έχουν τεθεί επίσημα σε κατάσταση ξηρασίας έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο ζεστού και ξηρού καιρού.

Ο περασμένος Ιούλιος ήταν ο πιο ξηρός από το 1935 για την Αγγλία, καθώς σημειώθηκε μόνο το 35% της μέσης βροχόπτωσης αυτό τον μήνα, και μερικές περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας βρίσκονται σήμερα στο μέσον μιας τετραήμερης προειδοποίησης για «ακραία ζέστη».

Η Αρκτική ανεβάζει θερμοκρασία 4 φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη – Οι ανησυχίες των ειδικών

«Όλες οι εταιρίες ύδρευσης μας διαβεβαίωσαν πως οι απαραίτητες προμήθειες είναι ακόμη ασφαλείς», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο υπουργός Υδάτινων Πόρων Steve Double. «Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από ποτέ άλλοτε για περιόδους ξηρού καιρού, αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση εκ του σύνεγγυς, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων για τους αγρότες και το περιβάλλον, και να λαμβάνουμε περαιτέρω δράση, όπως απαιτηθεί».

Οι εταιρίες ύδρευσης θα αρχίσουν τώρα να εφαρμόζουν προσυμφωνημένα σχέδια αντιμετώπισης της ξηρασίας ώστε να συνδράμουν στη διαφύλαξη των προμηθειών, και η κυβέρνηση δήλωσε πως το κοινό και οι επιχειρήσεις σε περιοχές που έχουν επηρεαστεί από την ξηρασία καλούνται να κάνουν συνετή χρήση του νερού.

Η προηγούμενη φορά που κηρύχθηκε κατάσταση ξηρασίας στην Αγγλία ήταν το 2018.

Ξηρασία στην Αγγλία: Στέρεψε η πηγή του ποταμού Τάμεση

Η πηγή του ποταμού Τάμεση στέρεψε για πρώτη φορά και σε μία πολύ μεγάλη έκτασή του, δεν υπάρχει κανένα σημάδι υδρόβιας ζωής, λένε οι ειδικοί.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το άνευ προηγουμένου περιστατικό είναι «μια αυστηρή προειδοποίηση» για το τι επιφυλάσσει η κλιματική αλλαγή.

Τμήματα του ποταμού στο Gloucestershire στεγνώνουν τακτικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά όχι στην τρέχουσα έκταση.

Ο διευθυντής επιστήμης και πολιτικής του Rivers Trust, Δρ Rob Collins, είπε ότι αυτό που συνέβη στον ποταμό «δεν είναι φυσικό».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Thames River Sightseeing (TRS) (@thamesriversightseeing)

Ούτε οι κάκτοι δε θα είναι ασφαλείς στο μέλλον από την κλιματική αλλαγή

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία υδρόβια ζωή. Είναι πραγματικά ανησυχητικό να τον βλέπεις σε αυτή την κατάσταση», είπε.

«Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι ένας νέος κανόνας. Επομένως, πρέπει πραγματικά να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε σε αυτό, να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το νερό πιο σοφά και να γινόμαστε πιο ανθεκτικοί στην ξηρασία και τη λειψυδρία».

Ο Τάμεσης εκτείνεται σε μήκος 356 χιλιομέτρων σε όλη τη νότια Αγγλία, περνώντας από το Γκλόστερσαϊρ στα δυτικά και μέσα από το κέντρο του Λονδίνου, προτού χυθεί στη θάλασσα του Έσεξ στα ανατολικά. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τον Severn.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η Βρετανία και επίσημα σε κατάσταση ξηρασίας – Η πηγή του Τάμεση στέρεψε για πρώτη φορά εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα