Η τέχνη του να συγχωρείς

20:02 11/11/2014 - Πηγή: iPop

Ως έμβια όντα με ατέλειες, οι άνθρωποι καμιά φορά αντιμετωπίζουν λάθος τις καταστάσεις λέγοντας ψέματα, απατώντας και εξαπατώντας, κλέβοντας, ραγίζοντας καρδιές κ.α.. Κάποιες φορές δείχνουμε εμπάθεια και συγχωρούμε αυτόν τον άνθρωπο που μας εξαπάτησε ή μας είπε ψέματα, δίνοντας του μια δεύτερη ευκαιρία να μείνει στη ζωή μας (και τρίτη και τέταρτη πολλές φορές), υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που δεν δίνουμε περιθώρια συγχώρεσης και συμβιβασμού.

Και κάπως έτσι γεννιέται το ερώτημα: Αξίζουμε όλοι δεύτερες ευκαιρίες;

Κάποιοι άνθρωποι σκέφτονται πως όλοι αξίζουμε μια δεύτερη ευκαιρία.

Κάποιοι άλλοι είναι πιο σκληροί σε αυτό το θέμα και είναι δύσκολο να δεχτούν μια απάτη για παράδειγμα. Το αν θα συγχωρέσεις όμως κάποιον ή όχι πηγάζει κυρίως από τα συναισθήματα που θρέφεις για το άτομό του και τα συναισθήματα που σε περικλείουν εκείνο το διάστημα (για παράδειγμα φόβος, αγάπη, ζήλεια κτλ.).

Η ανάλυση μίας σχέσης

Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία της συγχώρεσης είναι ουσιαστικά μια αξιολόγηση (συνειδητή ή υποσυνείδητη). Αυτή η αξιολόγηση συμπεριλαμβάνει την θεώρηση λόγων επανασύνδεσης οι οποίοι είναι πολλοί αλλά κανένας δεν εγγυάται την επιτυχία αν δεν έχουν πάρει απόφαση για αλλαγές και οι δύο. Συχνό φαινόμενο άλλωστε είναι οι υποσχέσεις που μένουν μόνο στα λόγια.

Η ανάλυση μιας σχέσης πρέπει να αντιμετωπιστεί υπεύθυνα και από τους δύο που απαρτίζουν την σχέση αυτή, να ληφθούν οι ευθύνες για ό,τι έγινε, συμπεριλαμβάνοντας αλλαγές και από τις δυο μεριές.

Ποιες είναι όμως, οι πιθανές αιτίες επανασύνδεσης συνειδητές ή υποσυνείδητες;

Φόβος για την μοναξιά. Αναλυτικότερα, αν κάποιος θα ξαναβρεθεί με σύντροφο προκαλεί τις σκέψεις της επανασύνδεσης.Ο φόβος της οικειότητας. (Πώς θα είναι το νέο αν αυτό βρεθεί)Ο ενδοιασμός για το αν βρίσκεσαι εκτός πραγματικότητας και αν ζητάς πολλά!Μετά από έναν χωρισμό, τα ελαττώματα και τα μειονεκτήματα που βλέπουμε στον άλλον όσο είμαστε σε σχέση μειώνονται, με αποτέλεσμα να αναθεωρούμε γι’ αυτόν τον χωρισμό και να σκεφτόμαστε την επανασύνδεση.Ο φόβος ότι ρίχνουμε το φταίξιμο σε εμάς και κατηγορώντας μας ότι δεν κάναμε αρκετά πράγματα για τη σχέση μας! Άρνηση και αδυναμία να αντέξει κάποιος στο πόνο. Ουσιαστικά όταν χωρίζεις είναι σαν να βιώνεις ένα πένθος. Δυστυχώς όμως αυτός ο λόγος επανασύνδεσης δεν είναι τόσο καλός οιωνός για το μέλλον της σχέσης.“Βόλεμα”. Με την έννοια βόλεμα δεν εννοούμε τίποτα άλλο από την δύναμη της συνήθειας. Όταν είσαι σε μια σχέση, έχεις συνηθίσει σε αυτήν και όταν τελειώνει πέρα του ότι αλλάζει όλη σου η ρουτίνα, δέχεσαι και πιέσεις από τον κοινό σας κύκλο.Εκδικητικότητα. Κάποιοι αποφασίζουν να γυρίσουν σε μια σχέση μόνο και μόνο για να πάρουν εκδίκηση και αυτό που λέμε “ το αίμα τους πίσω”.

Πέρα όμως από τους λόγους που μπορεί κάποιος να επιστρέφει σε μια σχέση που τελείωσε, υπάρχουν και οι λόγοι που δεν μπορεί κάποιος να κάνει την επανασύνδεση.

ΣυγχώρεσηΑρνητικότηταΔε μπορεί να ξεπεράσει το παρελθόνΈλλειψη εμπιστοσύνηςΠροσωπικές ανασφάλειες

Και μια τελευταία συμβουλή … Η αναθεώρηση θέλει προσπάθεια και από τους δύο, θέλει χρόνο και πολλές συζητήσεις για να ξεπεραστεί το θέμα και να μη κρυφτεί απλά βαθιά και λίγο καιρό μετά ξαναβγεί στην επιφάνεια… Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως όλα κερδίζονται με κόπο σε αυτή τη ζωή…

Το παρόν κείμενο υπογράφει η ψυχολόγος Εύα Σιδερίδου από την ομάδα του spiceoflife.gr

Επιστροφή στην κεντρική σελίδα

Επιστροφή στην κατηγορία

The post Η τέχνη του να συγχωρείς appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα