Η ψυχολογία του road trip και η ψευδαίσθηση της απόστασης

15:16 25/5/2020 - Πηγή: iPop

Έχει τύχει σε όλους μας… Πηγαίνεις σε ένα μέρος και σου φαίνεται ατελείωτος ο δρόμος μέχρι να φτάσεις ενώ επιστρέφοντας προς το σπίτι όλα σου φαίνονται πιο κοντά… Άλλαξε η διαδρομή; Όχι, άλλαξε το πώς βλέπεις εσύ τη διαδρομή. Η ψυχολογία του road trip και η ψευδαίσθηση της απόστασης!

Πριν ξεκινήσουμε να αναλύουμε τι συμβαίνει με τις αποστάσεις και γιατί βλέπουμε με τόσο μεγάλη διαφορά το πήγαινε και το έλα, φυσικά να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για περιπτώσεις όπου η διάρκεια που βρισκόμαστε στο αυτοκίνητο και οδηγάμε

δεν αλλάζει λόγω κίνησης. Δηλαδή προφανώς μια ίδια διαδρομή θα σου φανεί μεγαλύτερη εάν είσαι κολλημένος στην κίνηση. Τι γίνεται, όμως, όταν οι συνθήκες είναι ακριβώς οι ίδιες αλλά εσύ βλέπεις τις αποστάσεις τελείως διαφορετικές;

Σε βιολογικό επίπεδο, έχουμε έναν αριθμό εσωτερικών ρολογιών που είναι σχετικά ακριβή. Για παράδειγμα, οι καρδιές μας χτυπούν σε έναν σταθερό ρυθμό… Σε ψυχολογικό επίπεδο, όμως, η αντίληψή μας για τον χρόνο είναι ανακριβής και επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη διάθεσή μας. Όλοι έχουμε βιώσει καταστάσεις όπου ο χρόνος φαινόταν να έχει παγώσει και άλλες που πέρασαν ολόκληρες ώρες και τις βιώσαμε σαν να πέρασε μόλις 1 λεπτό. Η ικανότητά μας να κρίνουμε το πραγματικό πέρασμα του χρόνου είναι αρκετά περιορισμένη.

Unsplash

Οι ψυχολόγοι πάντα ενδιαφέρονταν να ερευνήσουν την υποκειμενική εμπειρία του χρόνου γενικά και ειδικά όταν μιλάμε για ένα ταξίδι.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Social Psychology and Personality Science, ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, Zoey Chen και οι συνεργάτες του, προσφέρουν μια νέα εξήγηση για την ψευδαίσθηση της απόστασης και του χρόνου.

Η ψυχολογία του road trip και η ψευδαίσθηση της απόστασης

Μια εξήγηση είναι ότι η επιστροφή πάντα περιέχει το κομμάτι της οικειότητας. Η ιδέα είναι ότι η υποκειμενική αντίληψη του χρόνου επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια άγνωστων εμπειριών. Ως αποτέλεσμα, το ταξίδι του πήγαινε φαίνεται μακρύτερο απ’ το ταξίδι της επιστροφής. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι αυτό το φαινόμενο συμβαίνει ακόμη και με γνωστές διαδρομές, όπως όταν πάμε στο εξοχικό μας.

Μια εναλλακτική εξήγηση είναι η λεγόμενη απ’ τους επιστήμονες “παραβίαση των προσδοκιών”. Οι άνθρωποι συχνά υποτιμούν το πόσο διάστημα θα χρειαστεί να κάνουν κάτι.

Όταν πηγαίνουν σε έναν άγνωστο προορισμό, θεωρούν ότι το ταξίδι θα είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Όμως, στο ταξίδι της επιστροφής, ξέρουν πόσο πραγματικά θα χρειαστεί, οπότε δεν “παραβιάζονται οι προσδοκίες τους”.

Ο Zoey Chen και οι συνεργάτες του θέλησαν να ερευνήσουν αυτό το φαινόμενο και μάλιστα παρατήρησαν πως μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα. Δηλαδή το πήγαινε να μας φανεί συντομότερο απ’ το ταξίδι της επιστροφής. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με την έρευνα, στον παράγοντα της προσμονής.

Οι άνθρωποι λειτουργούν με πολύ ίδιο τρόπο, αλλά και διαφορετικό. Για κάποιους, η προσμονή για κάτι (να φτάσουν, για παράδειγμα, σε ένα ειδυλλιακό μέρος) μπορεί να τους κάνει να νομίζουν ότι ο χρόνος περνάει πολύ αργά, ενώ για κάποιους άλλους αυτή η προσμονή λειτουργεί με τον αντίθετο τρόπο.

Unsplash

Η έννοια, όμως, της προσμονής σε κάθε περίπτωση αποδείχθηκε ότι επηρεάζει την αντίληψή μας για τον χρόνο, είτε κάνοντάς μας να πιστεύουμε ότι ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα είτε πιο αργά. Και φυσικά απ’ αυτή την ψευδαίσθηση του χρόνου, δημιουργείται και η ψευδαίσθηση της απόστασης!

Εσύ με ποιον απ’ τους δύο τρόπους βιώνεις τα ταξίδια σου; 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Δες ακόμα:

Μήπως ήρθε ο καιρός να κάνεις ένα road trip; Όλα τα tips πριν ξεκινήσεις το ταξίδι σου

Το άρθρο Η ψυχολογία του road trip και η ψευδαίσθηση της απόστασης εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα