Πώς θα λειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία- μέχρι πότε θα γίνονται μαθήματα

14:35 25/5/2020 - Πηγή: iPop

Διευκρινίσεις για το πώς θα λειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία και μέχρι πότε θα γίνονται μαθήματα έδωσε η Νίκη Κεραμέως στην ενημέρωσή της τη Δευτέρα.

Η Υπουργός Παιδείας έκανε γνωστό ότι η σχολική χρονιά θα παραταθεί μέχρι τις 26 Ιουνίου (ημέρα Παρασκευή).

Πώς θα λειτουργήσουν τα δημοτικά σχολείαΤα τμήματα θα λειτουργούν με 15 μαθητές μάξιμουμ σε αποστάσεις 1,5 μέτρου ο ένας από τον άλλον. Αν κάποια τάξη έχει περισσότερους
από 15 μαθητές, τότε θα λειτουργεί εκ περιτροπής σε δύο τμήματα. Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή το ένα, Τρίτη και Πέμπτη το άλλο και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο.Η μάσκα θα είναι προαιρετική τόσο στην τάξη όσο και στα σχολικά λεωφορεία. Η σύσταση ισχύει τόσο για το προσωπικό όσο και τους μαθητές.Υπάρχει πρόβλεψη για διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες ενώ τα κυλικεία θα είναι υποχρεωτικά κλειστά.Η σχολική χρονιά για τους εκπαιδευτικούς θα τελειώσει στις 30 Ιουνίου. Οι συμβάσεις των αναπληρωτών θα ανανεωθούν μέχρι τότε ενώ θα τροποποιηθούν οι συμβάσεις του προσωπικού καθαριότητας.

Αν χρειαστεί, θα υπάρξουν και νέες προσλήψεις σ’ αυτόν τον τομέα.

Το σκεπτικό της απόφασης

Αφού μίλησε για το πώς θα λειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία, η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στο να ληφθεί η τελική απόφαση για το άνοιγμα των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των σχολείων Ειδικής Αγωγής.

Κυριότερος παράγοντας ήταν η ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες για επαναλειτουργία των εν λόγω σχολικών δομών.

Η εισήγηση αυτή ασφαλώς συνδέεται με τη σταθερά καθοδική πορεία της επιδημίας, με το ότι τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό πιο δύσκολα, το ότι τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι επιδημιολογικά η ασφαλέστερη περίοδος να ανοίξουν τα σχολεία

Άλλος παράγοντας που έπαιξε ρόλο στο άνοιγμα των σχολείων, ήταν ότι η συνολική αποκλιμάκωση των μέτρων έχει εξελιχθεί πολύ θετικά.

Η προηγούμενη εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων είναι πολύ ενθαρρυντική. Τα μέτρα προστασίας και πρόληψης τηρούνται υποδειγματικά από τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και όλα έχουν κυλήσει εξαιρετικά ομαλά

Τρίτος παράγοντας είναι το ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των μαθητών στο φυσικό τους χώρο, ο οποίος είναι το σχολείο.

Τέταρτος, το γεγονός ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου τηρούν κανόνες και ακολουθούν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, πάρα έξω στις γειτονιές και στις πλατείες χωρίς κανόνες.

Πέμπτος λόγος είναι το ότι τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες και ενισχύουν τα παιδιά που προέρχονται από πιο ευάλωτα οικογενειακά περιβάλλοντα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

Εγγραφές σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία: Όσα θες να ξέρεις

Το άρθρο Πώς θα λειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία- μέχρι πότε θα γίνονται μαθήματα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς,pos