Η ΝΔ αντιδρά στις δηλώσεις Βέμπερ για έξοδο από την Σένγκεν

19:37 29/12/2015 - Πηγή: iPop

Έντονες είναι οι αντιδράσεις εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας στις δηλώσεις του αρχηγού της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αναπληρωτή Προέδρου των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, Μάνφρεντ Βέμπερ για έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν.

Ο κ. Βέμπερ σε συνέντευξή του, αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε πως «Δεν προστατεύει τα σύνορά της σύμφωνα με όσα ορίζει η ισχύουσα Συνθήκη του Σένγκεν

και κατά συνέπεια παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Όταν οι χώρες μέλη δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων τότε θα πρέπει η Frontex να αναλαμβάνει τη φύλαξη των επίμαχων συνοριακών σημείων. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί εδώ και δύο εβδομάδες και ελπίζω ότι θα έχει ευρεία στήριξη από τις χώρες μέλη».

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αντέδρασε στις παραπάνω δηλώσεις, λέγοντας συγκεκριμένα:

«Η θέση μας στη Συνθήκη του Σένγκεν είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Κανένας δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Η Ελλάδα από τη γεωπολιτική της θέση είναι σύνορο και από επιλογή της είναι προπύργιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εξαιρετικά ασταθή και γεμάτη προκλήσεις περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το ρόλο αυτό και την αποστολή μας, είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό ισχύει και για την αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης, που συνιστά το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

Δίνουμε μια μάχη σε δύο μέτωπα: το οικονομικό και το προσφυγικό. Με σεβασμό στον άνθρωπο, αλλά και φροντίδα για την ασφάλεια. Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Νέα Δημοκρατία πιέζει την κυβέρνηση για να δώσει αποτελεσματικά αυτό το διμέτωπο αγώνα. Θα συνεχίσουμε να επισημαίνουμε λάθη και παραλείψεις. Θα συνεχίσουμε, ταυτόχρονα, να προστατεύουμε την παραμονή της χώρας μας στη Συνθήκη του Σένγκεν. Αυτά οφείλουν να τα αναγνωρίζουν όλοι».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε όμως τις δηλώσεις του κ. Βέμπερ, χαρακτηρίζοντάς τες μάλιστα «απαράδεκτες».

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της ΝΔ, πρόσθεσε πως:

«Η θέση της Ελλάδας εντός Σένγκεν είναι αδιαπραγμάτευτη και οι δηλώσεις του κ. Βέμπερ δεν βοηθούν στην εποικοδομητική επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να διαφυλάξει επαρκώς τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα είναι δεδομένη. Γι’ αυτό άλλωστε η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την εμπλοκή της Frontex».

Photo: Nikos Libertas / SOOC

The post Η ΝΔ αντιδρά στις δηλώσεις Βέμπερ για έξοδο από την Σένγκεν appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα