Η λύπη διαρκεί περισσότερο από άλλα συναισθήματα

12:33 13/11/2014 - Πηγή: iPop

Μήπως όταν νιώθεις θλιμμένος, αισθάνεσαι ότι αυτή η κατάσταση δεν θα τελειώσει ποτέ; Δεν έχεις άδικο, γιατί όντως η λύπη δεν λέει να φύγει… Νέα έρευνα βοηθά να εξηγηθεί γιατί το συναίσθημα της λύπης και θλίψης φαίνεται να διαρκούν περισσότερο από άλλα συναισθήματα. Στη μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται λυπημένο έως 240 φορές περισσότερο από ό, τι αισθάνονται ντροπή, έκπληξη, νεύρα, ή ακόμα και ότι βαριέται.

Ο λόγος για αυτή την εκτεταμένη απόκριση είναι πολύπλοκος, αν και ένας από αυτούς

είναι λογικός – η θλίψη συνοδεύεται από γεγονότα που έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο, όπως ο θάνατος ή ατυχήματα.

«Η παρατεταμένη διάρκεια της θλίψης δίνει περισσότερο χρόνο για να σκεφτούμε καλύτερα τα πράγματα και κατανοήσουμε πλήρως ό, τι συνέβη για να το αντιμετωπίσουμε», λένε οι ερευνητές Philippe Verduyn και Saskia Lavrijsen του Πανεπιστημίου του Leuven στο Βέλγιο.

Η έρευνά τους, που δημοσιεύεται στο περιοδικό είναι η πρώτη που παρέχει σαφή στοιχεία που να εξηγούν γιατί ορισμένα συναισθήματα διαρκούν περισσότερο χρόνο από ό, τι άλλοι.

Ενδιαφέρον είναι ότι η διάρκεια διέφερε σε συναισθήματα που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Για παράδειγμα, ο Verduyn και ΕLavrijsen διαπίστωσε ότι η ενοχή είναι ένα συναίσθημα που έχει πολύ μεγαλύτερη ισχύ από τη ντροπή, ενώ το άγχος μένει περισσότερο από το φόβο.

Το συναίσθημα (είτε θετικό είτε αρνητικό) που σχετίζεται με ένα συμβάν που το άτομο το σκέφτεται ξανά και ξανά, είναι πιο πιθανό να διαρκέσει καιρό.

«Τα συναισθήματα της μικρότερης διάρκειας συνήθως προκαλούνται από γεγονότα σχετικά χαμηλής σημασίας. Από την άλλη πλευρά, τα μακροχρόνια συναισθήματα τείνουν να συνδέονται με κάτι πολύ πιο σημαντικό» εξηγούν οι επιστήμονες.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Επιστροφή στην κατηγορία

The post Η λύπη διαρκεί περισσότερο από άλλα συναισθήματα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα