Η Κύπρος αποχαιρέτησε και τυπικά το Μνημόνιο

13:31 31/3/2016 - Πηγή: iPop

Πολύ σημαντική ημέρα η Πέμπτη για την Κύπρο, καθώς βγαίνει και τυπικά πλέον από το Μνημόνιο μετά από τρία χρόνια κρίσης. Να τονισθεί πως μέσα σ΄αυτά τα τρία χρόνια η Κύπρος χρησιμοποίησε μόνο το 70% των πόρων του προγράμματος διάσωσης.

Σε σχετική του ανακοίνωση ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) την Πέμπτη τονίζει:

Η Κύπρος

ολοκλήρωσε με επιτυχία το τριετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως επιβεβαιώνει και ο ESΜ έχει καταβάλει 6,3 δισ. ευρώ από το πακέτο των 10 δισ. ευρώ το οποίο είχε εγκριθεί για τη χρηματοδότηση της Κύπρου. Μάλιστα, σημειώνει πως η χώρα «δεν χρειάσθηκε τα υπόλοιπα 2,7 δισ. ευρώ». Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ έχει δάνεια ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ στην Κύπρο.

Ο ESM έχει καταβάλει 9 δόσεις από τον Μάιο του 2013 έως και τον Οκτώβριο του 2015. Τα δάνεια βέβαια, αυτά θα αποπληρωθούν από το 2025 έως και το 2031.

Στην ανακοίνωση επισημαίνει πως ο ESM «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Κυπριακές Αρχές, με βάση το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που έχει σχεδιάσει για να διασφαλίζει ότι οι χώρες που βοηθήθηκαν είναι σε θέση να εξυπηρετούν έγκαιρα τα χρέη τους» και προσθέτει:

Για τον σκοπό αυτό, ο ESM θα ενημερώνεται τακτικά από την Κύπρο και θα μετέχει στις αποστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , δύο φορές τον χρόνο, για τη μετά το πρόγραμμα παρακολούθηση

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος είναι ο γενικός διευθυντής του ESM, συνεχάρη την χώρα και είπε:

Η χώρα κατάφερε να επανέλθει στην οικονομική ανάπτυξη και να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά πολύ ταχύτερα από ότι αναμενόταν. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου – που ήταν η κύρια πηγή της κρίσης – αναδιαρθρώθηκε, ανακεφαλαιοποιήθηκε και μειώθηκε, ενώ το νομικό και εποπτικό πλαίσιο εκσυγχρονίσθηκαν

«Η χώρα ανέκτησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και επέστρεψε στην αγορά ομολόγων, όπου συνεχίζει να χρηματοδοτεί το χρέος της με βιώσιμα επιτόκια. Το τέλος του προγράμματος δεν είναι το τέλος της μεταρρυθμιστικής ατζέντας στην Κύπρο. Χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για να μειωθεί το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και να διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία» πρόσθεσε ο Ρέγκλινγκ και έκλεισε τις σχετικές του δηλώσεις λέγοντας:

Η Κύπρος είναι η τελευταία ιστορία επιτυχίας της Ευρωζώνης, που επιβεβαιώνει ξανά ότι η αρχή, της παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους έναντι μεταρρυθμίσεων, είναι αποτελεσματική

The post Η Κύπρος αποχαιρέτησε και τυπικά το Μνημόνιο appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα