Η κλιματική κρίση πυροδοτεί ξηρασία και πείνα στο Κέρας της Αφρικής

16:01 29/3/2022 - Πηγή: iPop

Έως και 13 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κένυα, τη Σομαλιλάνδη και την Αιθιοπία κινδυνεύουν από υποσιτισμό, εξαιτίας της ξηρασίας στο Κέρας της Αφρικής, που προκαλείται από την κλιματική κρίση. Οι ομάδες αντιμετώπισης ακραίων καταστάσεων της ActionAid συνεργάζονται με τοπικές οργανώσεις και παρέχουν τροφή, νερό και προγράμματα ενίσχυσης εισοδήματος και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Όμως, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να ανακτήσουν τις δυνάμεις και τις περιουσίες

τους μετά από την καταστροφική ξηρασία του 2017, τις επιδρομές ακρίδων και την πανδημία Covid-19, οι ανάγκες είναι μεγάλες και επείγουσες, αν θέλουμε να προλάβουμε την καταστροφική επισιτιστική κρίση, που έρχεται.

Κένυα

Στην Κένυα, οι βροχοπτώσεις έχουν μειωθεί κατά 60% και τα ζώα πεθαίνουν από έλλειψη τροφής και νερού. Όπως εξηγεί η Susan Otieno, Διευθύντρια της ActionAid στην Κένυα: «Η κατάσταση επιδεινώνεται ταχύτατα στη χώρα μου. Βλέπουμε φρικτές εικόνες στην επαρχία όπου οι κάτοικοι απελπίζονται από τα κουφάρια βοοειδών που βλέπουν γύρω τους. Η έλλειψη νερού και τροφής φέρνει τα ζώα όλο και πιο κοντά στα χωριά, ενώ οι βοσκοί, οι γυναίκες και τα κορίτσια αναγκάζονται να κάνουν όλο και μακρύτερα και πιο επικίνδυνες διαδρομές για να βρουν νερό, σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Τοπικές ομάδες γυναικών που στηρίζουμε, εκπαιδευμένες στην αντιμετώπιση καταστροφών, παρέχουν βοήθεια στις κοινότητές τους και συντονίζουν τη μεταφορά χρημάτων και τη διανομή γευμάτων σε μαθητές και μαθήτριες. Όμως, πρέπει επειγόντως να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας, καθώς (αυτή) η επισιτιστική κρίση επιδεινώνεται».

Σομαλιλάνδη

Στη Σομαλιλάνδη υπολογίζεται ότι 1,2 εκ. άνθρωποι θα επηρεαστούν από την ξηρασία και θα κινδυνέψουν από την πείνα και τη λειψυδρία τους επόμενους 3 με 4 μήνες. Το κόστος του νερού έχει πενταπλασιαστεί, γεγονός που το κάνει απλησίαστο για πολλές οικογένειες.

«Η κλιματική κρίση προκαλεί επαναλαμβανόμενες ξηρασίες και απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα, τα οποία ωθούν τον πληθυσμό σε μετανάστευση, πείνα, έλλειψη νερού, υποσιτισμό και αυξημένη φτώχεια σε όλη τη χώρα,» προσθέτει ο Taiwo Ajose, Αναπληρωτής Διευθυντής της ActionAid Σομαλιλάνδης.

Διαβάστε περισσότερα στο actionaid.gr

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η κλιματική κρίση πυροδοτεί ξηρασία και πείνα στο Κέρας της Αφρικής εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κέρας, Αφρικής,keras, afrikis