Η κατανάλωση φέρνει και την ευτυχία;

16:33 5/8/2014 - Πηγή: iPop

Ο Victor Lebow, οικονομολόγος και συγγραφέας, έκανε μια πολύ σχετική εκτίμηση του σύγχρονου καταναλωτισμού στην εργασία του 1955 «Ο Ανταγωνισμός των τιμών το 1955», η οποία δημοσιεύτηκε στην ανοιξιάτικη έκδοση του «Journal of Retailing”.

“Η υπερβολικά παραγωγική οικονομία μας, απαιτεί να κάνουμε την κατανάλωση τρόπο ζωής, να μετατρέψουμε την αγορά και τη χρήση αγαθών σε ιεροτελεστία. Να αναζητούμε δηλαδή την πνευματική μας ικανοποίηση, την ικανοποίηση του εαυτού μας στην κατανάλωση. Η αποτίμηση του κοινωνικού status, της κοινωνικής

αποδοχής, του πρεστίζ πρόκειται να ανευρίσκονται στα καταναλωτικά πρότυπα. Η βαθύτερη οιυσία και σπουδαιότητα της ζωής μας εκφράζεται σήμερα με καταναλωτικούς όρους. Όσο μεγαλύτερη είναι η πίεση στο άτομο να προσαρμοστεί σε ασφαλή και αποδεκτά κοινωνικά πρότυπα, τόσο περισσότερο το άτομο έχει την τάση να εκφράσει τις φιλοδοξίες και την προσωπικότητά του με το πώς ντύνεται, πως οδηγεί, τι τρώει, πως και πού είναι το σπίτι του, τι μάρκα είναι το αυτοκίνητό του, ποιο είναι το πρότυπο σίτισής του, ποια είναι τα χόμπι του.

Αυτά τα αγαθά και οι υπηρεσίες πρέπει να προσφέρονται στον καταναλωτή με μια έννοια επείγοντος. Απαιτείται όχι μόνο κατανάλωση «εξαναγκασμένου προσχεδιασμού». Απαιτείται επίσης και «ακριβή» κατανάλωση. Απαιτείται κατανάλωση, καταστροφή, φθορά, αντικατάσταση, απόρριψη αγαθών με αυξανόμενο ρυθμό. Πρέπει οι άνθρωποι να τρώνε, να πίνουν, να οδηγούν, να ζουν σύμφωνα με μια όλο και πιο πολύπλοκη και επομένως πιο ακριβή κατανάλωση. Τα ηλεκτρικά εργαλεία σπιτιού και το όλο κίνημα «φτιάξε το μόνος σου» είναι εξαιρετικά παραδείγματα «ακριβής» κατανάλωσης.”

Ο καταναλωτισμός δεν είναι βιώσιμος

Αφήσαμε τον εαυτό μας να οδηγηθεί στην κατηφόρα της κατανάλωσης, χειραγωγηθήκαμε σε μια κοινωνία όπου κυβερνήσεις, έμποροι, επιχειρήσεις και ομάδες συμφερόντων μας τάισαν με καταναλωτισμό άρρηκτα συνδεδεμένο με παραπλάνηση, απατηλές ελπίδες και μη βιωσιμότητα.

Όλα άρχισαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο όταν οι οικονομίες και το μεγαλύτερο μέρος των πληθυσμών ήταν σε κατάσταση σταθερότητας και υπήρχε αφθονία πόρων με τη μορφή άνθρακα και πετρελαίου. Τι καλύτερος τρόπος να ελεγχθούν οι μάζες με την προώθηση της ανάπτυξης και της ευημερίας και οι ψηφοφόροι και οι πολίτες να καταναλώνουν, να καταναλώνουν, να καταναλώνουν. Τίποτε άλλο δεν έχει σημασία.

Οι άνθρωποι συζητούν για την οικονομία σαν να επρόκειτο για ζωντανό ον. Ομάδες συμφερόντων όπως ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, κυβερνήσεις, οργανισμοί και πολιτικοί συζητούν για εμπιστοσύνη, ανάπτυξη, ζήτηση, δαπάνες, κίνητρα και κατανάλωση σαν το μέσο για να ικανοποιηθεί και να καθησυχάσει η μανιοκαταθλιπτική οικονομία.

Photo: themindunleashed.org

The post Η κατανάλωση φέρνει και την ευτυχία; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα