Η επιστήμη μπερδεύεται με το χιούμορ| Η ομάδα του Science Reactors ανακρίνεται από το iPop.gr

16:47 21/3/2017 - Πηγή: iPop

Τι συμβαίνει όταν διακεκριμένοι επιστήμονες ανεβαίνουν στη σκηνή και κάνουν το δικό τους stand up science; Το αποτέλεσμα είναι μαγικό και η ομάδα του Science Reactors πριν ανέβει στη σκηνή του The Hub Events κάνει μια στάση στο iPop.gr.

Τι ακριβώς, όμως, είναι η ομάδα Science Reactors;

Επιστήμονες από διαφορετικά πεδία: Φυσική, Αστροφυσική, Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά, οι οποίοι μοιράζονται, εκτός από την

αγάπη για την επιστήμη τους και το πάθος να δείξουν το έργο τους με έναν τρόπο πιο κατανοητό για όλους αλλά και παράλληλα πιο διασκεδαστικό.

Υπεύθυνη της ομάδας είναι η Ελένη Γραμματικοπούλου η οποία μας αποκάλυψε τα πάντα.

Πως αποφασίσατε να φτιάξετε την ομάδα Science Reactors;Τρία ήταν τα στοιχεία που στάθηκαν αφορμή για αυτό το εγχείρημα: Η ενασχόληση μου (από 1993) με τον χώρο της επικοινωνίας της επιστήμης, κάτι τελείως άγνωστο την εποχή εκείνη, ως υπεύθυνη του Προγράμματος «Επιστήμης Κοινωνία» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Η εμπλοκή μου στη διοργάνωση του διεθνούς διαγωνισμού Famelab και η αγάπη μου για το stand up comedy.
Πόσα άτομα είστε και ποιον ρόλο έχει σ΄αυτή ο καθένας;Στην ομάδα μας συμμετέχουν περί τα 25 άτομα, όλοι νέοι επιστήμονες που οι περισσότεροι διακρίθηκαν στον διαγωνισμό famelab. Βέβαια, υπάρχει μία κινητικότητα καθώς κάποιοι από αυτούς πηγαίνουν για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Όμως προσπαθούμε και ανανεωνόμαστε. Να προσθέσω, πως εκτός από το stand up science η ομάδα παρουσιάζει και επιστημονικό θέατρο έχοντας στο ενεργητικό της δύο παραστάσεις το «CSI Science: Έγκλημα στο εργαστήριο» και το Ατομικοί Διάλογοι: από το σταφιδόψωμο στα κουάρκ» ενώ ένα τρίτο βρίσκεται στα σκαριά με θέμα τη θεωρία της εξέλιξης. Από την προηγούμενη χρονιά «στήνουμε» και την ομάδα μας στη Θεσσαλονίκη που πρόσφατα συμμετείχε στο φεστιβάλ “1o Μπουκετο Κωμωδίας” με ανέλπιστη επιτυχία. Κάποιοι παίζουν μόνο στις θεατρικές παραστάσεις, οι περισσότεροι όμως συμμετέχουν και στις δύο δράσεις. Στην ομάδα μας ανήκουν και άτομα που δραστηριοποιούνται και στο stand up comedy αλλά είναι και οι ίδιοι επιστήμονες. Τα κείμενα των δύο θεατρικών έργων έχει γράψει η Άννα Χριστοδούλου, φυσικός, που τώρα βρίσκεται στο Λονδίνο και τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης μας Κώστας Βρεττός.
Λίγα λόγια για τον διαγωνισμό Fameland στον οποίο έχετε διακριθεί.Είναι ένας διεθνής διαγωνισμός που διοργανώνει το British Council από το 2006 με στόχο την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σε δύο στάδια, στον προκριματικό και τον τελικό. Οι συμμετέχοντες έχουν στη διάθεσή τους 3 λεπτά για να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους με τρόπο διασκεδαστικό και κατανοητό στο ευρύ κοινό. Στη συνέχεια, η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από διακεκριμένα άτομα από τον χώρο της Επιστήμης και των ΜΜΕ., επιλέγει 10 άτομα που θα περάσουν στον μεγάλο τελικό. Και για να ενημερώσουμε το κοινό σας για το 2017 ο προκριματικός γύρος θα γίνει αυτές τις ημέρες τη Δευτέρα 06 και Τετάρτη 08 Μαρτίου στο The Hub Events (Αλκμήνης 5, Πετράλωνα). Ο μεγάλος τελικός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 01 Απριλίου 2017 στην Τεχνόπολη/Γκάζι στο πλαίσιο του Athens Science Festival 2017. Ο νικητής θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο International Cheltenham Festival στη Βρετανία τον Ιούνιο.Ποιο θεωρείται πως είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ομάδας σας;Ο κοινός στόχος: Να περάσουμε τη γνώση στο ευρύ κοινό με έναν ξεχωριστό και απολαυστικό τρόπο ώστε να εξοικειωθεί με τον χώρο της επιστήμης, να γίνει το πρώτο βήμα «συμφιλίωσης» της επιστήμης με το ευρύ κοινό.Πόσο εύκολο είναι για τους επιστήμονες να ασχολούνται με χιουμοριστικές παραστάσεις;Τίποτε δεν είναι δύσκολο εάν το αγαπάς και πιστεύεις σ’ αυτό που κάνεις. Άλλωστε οι περισσότεροι είναι πολύ νέοι και δεν έχουν «διαβρωθεί» από στερεότυπα. Σίγουρο, όμως, είναι πως για να ασχοληθούν με αυτό έχουν αρκετά ανεπτυγμένο το αίσθημα του χιούμορ. Οι ίδιοι γράφουν τα κείμενά τους τα οποία δεν «αντλούν» απαραίτητα από το δικό τους επιστημονικό αντικείμενο.
Μπορεί τα άτομα τα οποία έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην επιστήμη να κάνουν με την ίδια επιτυχία κάτι τόσο διαφορετικό, όπως είναι οι συγκεκριμένες εμφανίσεις;Καθώς οι ίδιοι επέλεξαν να ασχοληθούν με τον χώρο της επικοινωνίας της επιστήμης το θεωρούν σαν μια άλλη έκφραση και παρουσίαση της δουλειάς τους και μάλιστα ιδιαίτερα ευχάριστη. Παράλληλα και οι ίδιοι «κερδίζουν» και επιστημονικά. Μαθαίνουν να εκφράζονται καλύτερα, να εξοικειώνονται με το κοινό, να γίνονται εύστοχοι και επικοινωνιακοί.Πιστεύετε πως οι επιστήμονες είναι πιο εύκολο να μεταδώσουν τις γνώσεις τους μέσω των παραστάσεων αυτών;Τα τελευταία χρόνια επιχειρείται, σε ευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδό, μια προσπάθεια «απενεχοποίησης» της σοβαροφάνειας της επιστήμης. Διοργανώνονται πολλές δράσεις με σκοπό τη διάχυση της γνώσης στο ευρύ κοινό και τη βελτίωση της εικόνας του ερευνητή: επιστημονικά φεστιβάλ, η βραδιά του ερευνητή, επιστημονικό θέατρο, ενώ οι περισσότεροι ακαδημαϊκοί, επιστημονικοί και ερευνητικοί φορείς ανοίγουν όλο και συχνότερα τις πόρτες τους σε κάθε ενδιαφερόμενο μέσα από οργανωμένες επισκέψεις και άλλες δραστηριότητες.
Τελικά μπορεί όντως η επιστήμη να γίνει απολαυστική;Η επιστήμη συνοδεύει κάθε μας δραστηριότητα, είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την καθημερινή μας ζωή. Ερμηνεύει τα πάντα που βρίσκονται γύρω μας , γιατί λοιπόν να μην αντιμετωπίζεται και με χιούμορ; Θα επαναλάβω κάτι που έχει πει ο Ιονέσκο και αγαπώ πολύ: «όπου δεν υπάρχει χιούμορ και γέλιο υπάρχει οργή και μίσος»!Πως σας υποδέχεται το κοινό; Οι αντιδράσεις του;Στην αρχή , στις πρώτες μας εμφανίσεις, το κοινό ξαφνιαζόταν, τώρα όμως γελάει, χαίρεται και διασκεδάζει. Έχουμε αρχίσει να αποκτούμε το δικό μας κοινό, τους δικούς μας «fans» ακόμη ανάμεσα και σε μικρότερες ηλικίες αν και δεν απευθυνόμαστε σ’ αυτές γιατί είμαστε και λίγο «αθυρόστομοι»!Επόμενα σχέδια – Στόχοι. Τι να περιμένουμε από εσάς;Εκτός από την πρώτη μας παραγωγή, τις δύο παραστάσεις μας με διαφορετικά προγράμματα στον πολυχώρο The Hub Events στις 15 και 22 Μαρτίου, θα συμμετάσχουμε στα δύο επόμενα Επιστημονικά Φεστιβάλ στην Αθήνα και Πάτρα, ετοιμάζουμε την τρίτη θεατρική μας παράσταση και η EΡT θα ετοιμάσει ένα ντοκιμαντέρ/αφιέρωμα στους Science Reactors.

The post Η επιστήμη μπερδεύεται με το χιούμορ| Η ομάδα του Science Reactors ανακρίνεται από το iPop.gr appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα