Η δημοσιογράφος που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης χαρακτηρίζει το Facebook απειλή για την δημοκρατία

18:16 9/10/2021 - Πηγή: iPop

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μαρία Ρέσσα χρησιμοποίησε τη νέα της διάκριση για να επικρίνει το Facebook ως απειλή για τη δημοκρατία, λέγοντας ότι ο κολοσσός των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης δεν προστατεύει από τη διάδοση του μίσους και της παραπληροφόρησης και είναι “προκατειλημμένος έναντι των γεγονότων”.

Ο Mark Zuckerberg γίνεται εξώφυλλο

στο TIME και μας ρωτά εάν θέλουμε να διαγράψουμε το Facebook

Η δήλωση της Μαρία Ρέσσα για το Facebook

Η βετεράνος δημοσιογράφος και επικεφαλής του Φιλιππινέζικου ειδησεογραφικού ιστότοπου Rappler δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή της μετά την απόκτηση του βραβείου ότι οι αλγόριθμοι του Facebook “δίνουν προτεραιότητα στη διάδοση ψεμάτων γεμάτων θυμό και μίσους έναντι γεγονότων”. Τα σχόλιά της προστίθενται στην πρόσφατη μεγάλη πίεση που ασκείται στο Facebook. Σαν απάντηση στη Ρέσσα, ένας εκπρόσωπος του Facebook είπε ότι ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζει να επενδύει σε μεγάλο βαθμό για να αφαιρέσει και να μειώσει την ορατότητα του επιβλαβούς περιεχομένου.

“Πιστεύουμε στην ελευθερία του Τύπου και υποστηρίζουμε ειδησεογραφικούς οργανισμούς και δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο καθώς συνεχίζουν το σημαντικό έργο τους”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Το Facebook έχει γίνει ο μεγαλύτερος διανομέας ειδήσεων στον κόσμο και παρόλα αυτά είναι μεροληπτικός έναντι των γεγονότων, είναι προκατειλημμένος κατά της δημοσιογραφίας”, είπε η Ρέσσα.

“Εάν δεν έχετε στοιχεία, δεν μπορείτε να έχετε αλήθειες, δεν μπορείτε να έχετε εμπιστοσύνη. Εάν δεν έχετε κανένα από αυτά, δεν έχετε δημοκρατία “, είπε. “Από εκεί και πέρα, εάν δεν έχετε γεγονότα, δεν έχετε μια κοινή πραγματικότητα, οπότε δεν μπορείτε να λύσετε τα πρακτικά προβλήματα του κλίματος, του κορονοϊού κλπ”.

Η Ρέσα έχει γίνει στόχος έντονων εκστρατειών μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους υποστηρικτές του Προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε, οι οποίες είπε ότι αποσκοπούν στην καταστροφή της αξιοπιστίας της. Σύμφωνα με μελέτες του 2021 από εταιρείες διαχείρισης κοινωνικών μέσων, οι Φιλιππινέζοι είναι κορυφαίοι στον κόσμο σε χρόνο που αφιερώνεται στα κοινωνικά μέσα. Πλατφόρμες όπως το Facebook έχουν γίνει πολιτικά πεδία μάχης και έχουν βοηθήσει στην ενίσχυση της βάσης υποστήριξης του Ντουτέρτε, έχοντας καθοριστικό ρόλο στη νίκη του στις εκλογές το 2016 και την πτώση των συμμάχων του στις ενδιάμεσες δημοσκοπήσεις πέρυσι.

Οι Φιλιππίνες θα πραγματοποιήσουν εκλογές τον Μάιο για να επιλέξουν τον διάδοχο του Ντουτέρτε, ο οποίος σύμφωνα με το σύνταγμα δεν επιτρέπεται να αναζητήσει άλλη θητεία. Αυτή η εκστρατεία “θα είναι μια μάχη για γεγονότα”, είπε η Ressa. “Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι το κοινό μας βλέπει τα γεγονότα, τα καταλαβαίνει. Δεν πρόκειται να μας κρατήσουν στη σιωπή”.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News.

Το άρθρο Η δημοσιογράφος που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης χαρακτηρίζει το Facebook απειλή για την δημοκρατία εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νόμπελ Ειρήνης, Facebook,nobel eirinis, Facebook