Η NASA γράφει ιστορία! Παρήγαγε οξυγόνο στον Άρη, αρκετό για 100 λεπτά αναπνοής

16:15 1/9/2022 - Πηγή: iPop

Το μικρό πείραμα της NASA για την παραγωγή οξυγόνου στον Άρη κατάφερε να δημιουργήσει αρκετή ποσότητα οξυγόνου που θα επέτρεπε σε έναν αστροναύτη να αναπνέει επί 100 λεπτά. Τι σημαίνει κάτι τέτοιο για τη μελλοντική ανθρώπινη εξερεύνηση;

Το Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (MOXIE) είναι μια μικρή συσκευή παραγωγής οξυγόνου που προσγειώθηκε στον Κόκκινο Πλανήτη στην κορυφή του ρόβερ Perseverance τον Φεβρουάριο του 2021.

Κατά

τη διάρκεια επτά ωριαίων περιόδων παραγωγής κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, το MOXIE μπόρεσε να παράγει αξιόπιστα περίπου 15 λεπτά οξυγόνου ανά ώρα σε μια ποικιλία σκληρών πλανητικών συνθηκών. Αυτό πρόσθεσε συνολικά 50 γραμμάρια οξυγόνου – περίπου 100 λεπτά αναπνεύσιμου οξυγόνου για έναν μόνο αστροναύτη.

Αν αναρωτιόσουν πώς ακούγεται μία μαύρη τρύπα, τώρα μπορείς να μάθεις! Αυτό είναι το νέο ηχητικό ντοκουμέντο της NASA

Οξυγόνο στον Άρη: Ήταν αρκετό για 100 λεπτά αναπνοής ενός αστροναύτη!

«Αυτή είναι απλώς μια λαμπρή επιτυχία», δήλωσε ο Michael Hecht στο Παρατηρητήριο Haystack του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ο οποίος ηγείται του πειράματος MOXIE.

Τη μέρα ή τη νύχτα, σε διαφορετικές ακραίες θερμοκρασίες και στον απόηχο μιας καταιγίδας σκόνης, ο Hecht λέει ότι το MOXIE συνέχισε να παράγει οξυγόνο υψηλής καθαρότητας.

Η ομάδα της NASA ψάχνει τώρα να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη έκδοση της συσκευής, η οποία θα παράγει όχι μόνο αρκετή υποστήριξη ζωής για μια αποστολή με πλήρωμα στον Άρη, αλλά και αρκετό οξυγόνο για να προωθήσει έναν πύραυλο επιστροφής στη Γη.

Το MOXIE απαιτεί αντλίες και συμπιεστές για την αναρρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα του Άρη, καθώς και θερμαντήρες που μπορούν να ανεβάσουν τη θερμοκρασία του αέρα στους 800°C.

Unsplash / Planet Volumes

Στη συνέχεια, η συσκευή τραβά τα άτομα οξυγόνου από το διοξείδιο του άνθρακα για να παράγει αέριο οξυγόνο, το οποίο μετρούσε το MOXIE, πριν το απελευθερώσει.

Ωστόσο, θα υπάρξουν κάποιες προκλήσεις στην κλιμάκωση αυτής της τεχνολογίας, λέει ο Gerald Sanders στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA στο Χιούστον του Τέξας.

Αυτά περιλαμβάνουν τη δυνατότητα μόνωσης μιας μεγαλύτερης έκδοσης του MOXIE για τη διαχείριση της εσωτερικής του θερμοκρασίας και τη διασφάλιση ότι η συσκευή θερμαίνεται ομοιόμορφα, γεγονός που θα αποτρέψει την καταστροφή της.

Τώρα και ο πλανήτης Δίας! Το τηλεσκόπιο της NASA αποκαλύπτει νέες φωτογραφίες από τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος

Ο Sanders δήλωσε επίσης ότι μια συσκευή οξυγόνου που μπορεί να υποστηρίξει μια ανθρώπινη αποστολή θα πρέπει να λειτουργεί συνεχώς για περίπου 400 ημέρες και μέχρι στιγμής, οι διαδρομές του MOXIE έχουν διαρκέσει μόνο μία ώρα το καθένα.

Ωστόσο, ο πρώτος χρόνος επιτυχίας του MOXIE ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την επίδειξη των δυνατοτήτων της τεχνολογίας, λέει ο Sanders.

Η NASA δοκιμάζει τώρα το υλικό που απαιτείται σε μια κλίμακα που θα ήταν σχετική με μια ανθρώπινη αποστολή. Η μεγαλύτερη έκδοση είναι πιθανό να έχει μέγεθος περίπου ένα κυβικό μέτρο, κάτι που δεν θα πρέπει να παρουσιάζει πρόβλημα για τις εκτοξεύσεις.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η NASA γράφει ιστορία! Παρήγαγε οξυγόνο στον Άρη, αρκετό για 100 λεπτά αναπνοής εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα