Η Gen Z πιάνει δουλειά, βγάζει χρήματα και ανησυχεί. Η τεχνική που θέλεις να μάθεις για να καταφέρεις να βγεις από το άγχος

19:10 24/5/2022 - Πηγή: iPop

Σύμφωνα με έκθεση που διεξήγαγε η Deloitte για το 2022, οι μισοί από τη νέα γενιά εργαζομένων Gen Z ζουν καθημερινά υπό το καθεστώς της οικονομικής ανησυχίας. Η Gen Z, οι νεότεροι εργαζόμενοι, έχουν ανησυχίες για τα χρήματα, την οικονομική πίεση, το οικονομικό άγχος, τα έξοδά τους, τον πληθωρισμό, τις αυξανόμενες τιμές, την οικονομική ζωή, το κόστος της ζωής και παλεύουν με την αδυναμία πληρωμής λογαριασμών και των υποχρεώσεων τους. Το 46% των εργαζομένων Gen Z μένει πανί με πανί κάθε τέλος του μήνα.

Η νέα
γενιά εργαζομένων Gen Z

Τα χρήματα βγαίνουν δύσκολα και οι μισθοί ειδικά για τους νεότερους εργαζόμενους είναι εξαιρετικά χαμηλοί. Για το 2022 το Gen Z and Millennial κέντρο ερευνών της Deloitte ρίχνει φως σε πολλές πτυχές της εμπειρίας της νεότερης γενιάς, αλλά κυρίως στην επισφαλή οικονομική τους βάση στον ολοένα και πιο ακριβό κόσμο μας.

Ενώ η απότομη άνοδος του πληθωρισμού πλήττει όλους, οι νεότεροι εργαζόμενοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο οικονομικό άγχος. Όταν ρωτήθηκαν για την πιο πιεστική ανησυχία τους, το κόστος ζωής, ήταν η κύρια ανησυχία που ανέφερε η Gen Z (29%). Μόνο το 1/4 της γενιάς Gen Z αναφέρει ότι μπορεί άνετα να καλύψει τα μηνιαία έξοδα διαβίωσής του και σχεδόν οι μισοί (46%) λένε ότι ζουν οριακά περιμένοντας την μισθοδοσία την πρώτη του μήνα.

Pexels

Και δεν βλέπουν πολλές ελπίδες να γίνουν καλύτερα τα πράγματα. Περισσότερο από το 1/4 της Gen Z (26%) δεν αισθάνεται σίγουρο ότι θα μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί. Το 72% του Gen Z βλέπει ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων ανθρώπων στη χώρα τους. Όπως και πέρυσι, λίγο περισσότερο από το 1/4 της Gen Z (28%) πιστεύει ότι η οικονομία της χώρας τους θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες.

Βρίσκοντας λύσεις

Πώς χειρίζεται η Gen Z όλη αυτή την οικονομική αστάθεια; Η έρευνα διαπίστωσε ότι η χαμηλή αμοιβή ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο οι ερωτηθέντες εγκατέλειψαν τη θέση τους τα τελευταία δύο χρόνια. Το 15% όσων εργάζονται εξ αποστάσεως μετακόμισαν κάπου φθηνότερα για να εξοικονομήσουν χρήματα και το 33% λέει ότι η εξ αποστάσεως εργασία τους βοήθησε να περιορίσουν τα έξοδά του.

Το κίνημα F.I.R.E

Πώς να κάνω οικονομία; 15 εύκολοι και πρωτότυποι τρόποι να τα καταφέρεις!

Διαβάζοντας την έρευνα η αλήθεια είναι ότι καταλαβαίνω όλα αυτά τα άγχη που έχουν οι νεότεροι εργαζόμενοι σήμερα αλλά και μια μερίδα των Millennials που βιώνουν κάτι αντίστοιχο. Στην πιο παραγωγική φάση της ζωής μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τεράστια έξοδα, πενιχρούς μισθούς και παλεύουμε καθημερινά με το χρόνο. Το μυαλό μου πάει λίγες δεκαετίες πίσω, ίσως θυμάσαι και εσύ τους γονείς σου, στην ηλικία σου να δουλεύουν, να φέρνουν βόλτα σπίτι και παιδιά και να δουλεύουν πολύ και παντού.

Σήμερα οι 25άρηδες σκέφτονται να φύγουν από το σπίτι τους, σκέφτονται να κάνουν το επόμενο βήμα στις σχέσεις τους, τα σκέφτονται όλα πάρα πολύ γιατί πιστεύουν ότι δεν μπορούν να κάνουν κινήσεις και να σκέφτονται το μέλλον.

Δεν ξέρω αν έχεις ξανακούσει για το F.I.R.E κίνημα όπου νέοι απ’ όλον τον κόσμο κάνουν «τα κουμάντα τους» ώστε να συνταξιοδοτηθούν στα 30 και τα 40 τους. Τυπική συνταξιοδότηση δηλαδή, όχι από το κράτος που ορίζει το 67ο έτος ως την ηλικία της σύνταξης. Σκέψου το λίγο, δουλεύεις, κόβεις όλες τις περιττές σπατάλες, αποταμιεύεις και επενδύεις σε καθοριστικής σημασίες επενδύσεις τα χρήματά σου και στα 40 σου βγαίνεις στη «σύνταξη» που σου έχεις δημιουργήσει και δουλεύεις σαν χομπίστας αν θέλεις.

Θα μου πεις λαμβάνω σήμερα 500€ μισθό πώς θα δίνω τα μισά σε αποταμίευση και επένδυση και θα ζω με τα υπόλοιπα; Θα μπορούσες να μάθεις, να εκπαιδευτείς και να κάνεις πολλές δουλειές, εκτός από αυτήν που δουλεύεις σήμερα έξι από τις οποίες σου έχω γράψει εδώ, «Οι 6 καλύτερα αμειβόμενες δουλειές χωρίς πτυχίο και όλα όσα θες να ξέρεις γι’αυτές!».Από την άλλη με ελάχιστο χρόνο μπορείς να κάνεις ένα επιπλέον εισόδημα.

Γενικά μην δεσμεύεσαι σε καλούπια, σε θέσεις. Πάρε ιδέες, διάβασε, ψάξε, βρες μέντορες και επένδυσε το χρόνο και κάποιο μέρος χρημάτων σε ανθρώπους που μπορούν να σε συμβουλέψουν ώστε να κάνεις σωστά βήματα και να έχεις το αύριο που θες. Το mindset ανάπτυξης είναι ένας χρήσιμος οδηγός που θα σε συντροφεύει και θα σε βοηθά να βρίσκεις λύσεις εκεί που φαίνεται ότι υπάρχουν αδιέξοδα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η Gen Z πιάνει δουλειά, βγάζει χρήματα και ανησυχεί. Η τεχνική που θέλεις να μάθεις για να καταφέρεις να βγεις από το άγχος εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Gen Z,