Γιατί το να μιλάς με αγνώστους κάνει καλό σε εσένα και στους γύρω σου;

20:16 14/1/2023 - Πηγή: iPop

Κατά την διάρκεια της παιδικής μας, μια πολύ συνηθισμένη φράση που ακούγαμε συνεχώς από τους γονείς ήταν η εξής: Μην μιλάς με αγνώστους. Μια απόλυτα δικαιολογημένη συμβουλή δεδομένου ότι όταν ήμασταν μικροί δεν είχαμε την ικανότητα να κατανοήσουμε πιθανούς κινδύνους που μπορεί να κρύβονται πίσω από μια γνωριμία με έναν άγνωστο. Αλλά αυτό με την πάροδο των χρόνων άλλαξε, αφού συνεχώς συναναστρεφόμαστε με καινούρια άτομα και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα καλό επειδή χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο.

Οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που δίνουν και αυτούς που παίρνουν. Διάλεξε με

ποιους θα είσαι!

Οι πραγματικά άγνωστοι

Σίγουρα το να μιλάς με αγνώστους δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, αλλά το να δίνεις λίγη σημασία έστω και με ένα απλό βλέμμα, είναι πολύ σημαντικό. Έρευνες υποστηρίζουν ότι το να κοιτάς μέσα από ένα άτομο και να φέρεσαι σαν να μην είναι στο οπτικό σου πεδίο, αυτόματα του προκαλεί ένα αρνητικό συναίσθημα.

Το ίδιο ισχύει και όταν συμβαίνει το αντίστροφο. Όταν δίνεις κοιτάς κάποιον και του χαρίζεις ένα χαμόγελο, του δείχνεις ότι υπάρχει και τον βλέπεις. Αυτό αυτόματα τον κάνει να νιώθει καλά. Και αισθάνεσαι επίσης καλά όταν σου το κάνουν πίσω. Οπότε, όταν μπορείς να χαμογελάσεις απλά κάνε το.

Εκείνοι που τους βλέπεις κάθε μέρα αλλά δεν τους γνωρίζεις

Φυσικά αναφέρομαι σε εκείνους τους ανθρώπους που τους συναντάς σχεδόν κάθε μέρα, όπως για παράδειγμα τον υπάλληλο που σε εξυπηρετεί για το καθημερινό σου καφεδάκι, το άτομο στη ρεσεψιόν του κτιρίου που εργάζεσαι και ούτω καθεξής. Είναι πολύ σημαντικό να λέμε ένα καλημέρα ή να ρωτάμε πώς είναι.

Με το να είσαι ευγενικός και να δείχνεις ενδιαφέρον και ευγνωμοσύνη, πραγματικά φτιάχνεις την ημέρα του άλλου στην δουλειά. Μπορεί να θεωρείς ότι είναι λίγο περίεργο να τους ευχαριστείς, αλλά να έχεις στο μυαλό σου ότι ήρθαν στη δουλειά σήμερα και η δουλειά τους κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη.

Γνώρισε τους γείτονες σου

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο και πιο άκομψο από το να μην γνωρίζεις τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας και να μην λέτε μια καλησπέρα όταν βρίσκεστε στην είσοδο. Μπορεί να σκέφτεσαι ότι το να μιλάς με αγνώστους δεν είναι το καλύτερο σου, αλλά πραγματικά το να γνωρίζεις τους γείτονές σου, θα σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμο.

Γυρνάς ένα βράδυ από την δουλειά σου και θες να φτιάξεις κάτι γρήγορο να φας, όμως συνειδητοποιείς ότι σου λείπει κάτι πολύ βασικό και τα μαγαζιά έχουν κλείσει. Πώς θα του χτυπήσεις την πόρτα να του ζητήσεις κάτι, όταν δεν τον γνωρίζεις; Υπάρχει και η πιο απλή περίπτωση, φεύγεις για ένα ταξίδι και φοβάσαι για το σπίτι σου. Αν γνωρίζεις τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας μπορείς κάλλιστα να του ζητήσεις να ρίχνει καμιά ματιά στο σπίτι και να έχει το νου του.

Παράλληλα, μπορείς και εσύ να εξυπηρετείς τον γείτονα σου, όπως για παράδειγμα να τον ρωτάς αν χρειάζεται κάτι να του φέρεις από το super market επειδή θα πας για τα δικά σου ψώνια ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται από έξω.

UnsplashΆκου αυτά που σου λένε οι γύρω σου

Στον χώρο εργασίας πολλοί άνθρωποι αποκαλύπτουν μικρά πράγματα και προβληματισμούς για την ζωή τους. Είτε είναι κάτι καλό είτε κακό, το μοιράζονται για κάποιο λόγο, οπότε είναι πολύ σημαντικό να τους δείχνεις ότι τους προσέχεις και να θυμάσαι αυτά που σου λένε.

Μπορεί να θέλουν να μοιραστούν ένα χαρμόσυνο γεγονός ή αντίθετα μπορεί να χρειάζονται μια βοήθεια και μια κουβέντα συμπαράστασης για κάτι δυσάρεστο. Οπότε το να χαιρόμαστε με την χαρά του άλλου ή να βοηθάμε ένα άτομο από την δουλειά και να στεκόμαστε δίπλα του σε μια δύσκολη στιγμή είναι κάτι πολύ όμορφο.

Τέλος, με το να γνωρίζουμε και να είμαστε ευγενικοί απέναντι σε αγνώστους δεν κάνει καλό μόνο σε εμάς, αλλά και σε εκείνους, με αποτέλεσμα να συμβάλλουμε όλοι μας για να υπάρξει μια καλύτερη κοινωνία.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γιατί το να μιλάς με αγνώστους κάνει καλό σε εσένα και στους γύρω σου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα