Γιατί τα θύματα bullying αναπτύσσουν προβλήματα υγείας καθώς μεγαλώνουν;

18:31 21/5/2014 - Πηγή: iPop

Τα παιδιά που έχουν υποστεί bullying, σύμφωνα με έρευνες φαίνεται πως είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας, ακόμη και όταν μεγαλώνουν. Οι ίδιες έρευνες έδειξαν πως είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν και να έχουν έντονους πονοκεφάλους και προβλήματα στο στομάχι.

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει πως έχει βρει και την αιτία που όντως όσοι έπεσαν κάποια στιγμή θύμα bullying είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες! Στην ουσία, ένας συγκεκριμένος δείκτης, που ονομάζεται C – αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), είναι υψηλότερος

από το φυσιολογικό σε θύματα bullying, ακόμη και όταν μεγαλώνουν. Σε αντίθεση, οι τραμπούκοι, από τον ίδιο δείκτη, φαίνεται να είναι πιο υγιείς. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο CRP, διότι είναι ένας κοινός, εύκολα μετρήσιμος δείκτης χρόνιων ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, ο χρόνιος πόνος και η κατάθλιψη, εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, William Copeland .

Για να αποδείξουν αυτή τη θέση οι ερευνητές ζήτησαν από 1.420 νέοι ηλικίας μεταξύ 9 και 16 αν και πόσο συχνά ότι έχουν υποστεί bullying ή έχουν ασκήσει bullying σε άλλους. Οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες αν θεωρούν ότι έχουν υποστεί σε μεγαλύτερο βαθμό πειράγματα, εκφοβισμό ή μικροπρεπή αντιμετώπιση από τα αδέλφια, τους φίλους και τους συμμαθητές τους από ό, τι τα άλλα παιδιά, αν είχαν αναστατώσει ή βλάψει επίτηδες άλλους ανθρώπους και αν προσπάθησαν να μπλέξουν κάποιον άλλο σε μπελάδες ή αν ανάγκασαν τους ανθρώπους να κάνουν κάτι απειλώντας ή χτυπώντας τους.

Οι ερευνητές παράλληλα με κάθε ερώτηση έκανε εξετάσεις αίματος σε κάθε συμμετέχοντα στην έρευνα. Οι συνεντεύξεις επαναλαμβάνονταν κάθε χρόνο μέχρι να γίνουν οι συμμετέχοντες 16 ετών και μετά μία φορά στα 19 τους και όταν ήταν 21 ετών. Τα παιδιά που ερωτήθηκαν ήταν οι συμμετέχοντες στη μεγαλύτερη Great Smoky Mountains Study, στην οποία αξιολογήθηκαν περίπου 12.000 παιδιά στη Βόρεια Καρολίνα για να παρακολουθηθεί η εξέλιξη των ψυχιατρικών συνθηκών.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η επίδραση στα θύματα του bullying ήταν άμεση. Τα επίπεδα της CRP αυξήθηκαν ανάλογα με τον αριθμό των αναφερόμενων περιπτώσεων bullying, και αυτά τα επίπεδα υπερδιπλασιάστηκαν σε αυτούς που δήλωσαν ότι έχουν δεχθεί απειλές τρεις ή περισσότερες φορές κατά το προηγούμενο έτος, σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν είχαν ποτέ εκφοβισμό.

The post Γιατί τα θύματα bullying αναπτύσσουν προβλήματα υγείας καθώς μεγαλώνουν; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα