Γιατί οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άντρες;

18:01 13/3/2016 - Πηγή: iPop

Και όμως, οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άντρες, αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές.

Οι γυναίκες έχουν ανάγκη από 20 λεπτά περισσότερου ύπνου σε σχέση με τους άντρες αξαιτίας του πιο περίπλοκου εγκεφάλου που διαθέτουν.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 210 ανδρών και γυναικών μέσης ηλικίας.

«Μία από τις κύριες λειτουργίες του ύπνου είναι να επιτρέπει στον εγκέφαλο να ανακτήσει και να επιδιορθώσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην ημέρα» αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης Jim Horne, ειδικός σε θέματα ύπνου και πρώην διευθυντής

του Κέντρου Έρευνας Ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Loughborough.

Κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, ο φλοιός – το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη της σκέψης, τη γλώσσα και ούτω καθεξής – απεμπλέκεται από τις αισθήσεις και μπαίνει σε λειτουργία ανάκτησης

Ο καθηγητής Horn εξηγεί ότι η ποσότητα ύπνου επιβάλλεται από την πολυπλοκότητα και την ένταση της δραστηριότητας του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Όση περισσότερη ενέργεια χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται για να ανακτήσει και, κατά συνέπεια, τόσο περισσότερο ύπνο χρειάζεστε» εξηγεί ο ίδιος και συμπληρώνει: «Οι γυναίκες έχουν την τάση να κάνουν ταυτόχρονα πολλαπλές εργασίες – κάνουν πολλά ταυτόχρονα και είναι ευέλικτες – και έτσι χρησιμοποιούν περισσότερο τον εγκέφαλο τους σε σχέση με τους άντρες. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, η ανάγκη για ύπνο είναι μεγαλύτερη».

Ωστόσο, ο καθηγητής εξηγεί πως οι άνδρες που έχουν σύνθετες εργασίες στις οποίες περιλαμβάνουν πολλές λήψεις αποφάσεων και περίπλοκης σκέψης είναι επίσης πιθανό να χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τον μέσο άνδρα.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ο κακός ύπνος στις γυναίκες συνδέεται με μια σειρά από παρενέργειες. Αυξημένα επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας και περισσότερα αισθήματα εχθρότητας, κατάθλιψη και θυμός σημειώθηκαν κατά την διάρκεια του πειράματος στις γυναίκες που κοιμόντουσαν ελάχιστα, αλλά όχι τους άνδρες.

The post Γιατί οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άντρες; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα