Γιατί ο πολιτισμός είναι μια ανάγκη και μια ευκαιρία που ο Covid μας στέρησε, όμως ήρθε η ώρα να μπει και πάλι στην καθημερινότητά μας

13:26 21/5/2021 - Πηγή: iPop

Μας έλειψε και μάλιστα πολύ! Μας έλειψε το να πάμε στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο μουσείο, σε μια γκαλερί, σε μια παράσταση χορού, σε μια συναυλία. Μας έλειψε το να έχουμε τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με την κουλτούρα και να μάθουμε μέσα απ’ αυτή. Ο πολιτισμός στα χρόνια του κορονοϊού πέρασε κρίση, όμως δεν ξεχάσαμε και δεν ξεχνάμε την αξία του και πόσα μας προσφέρει.

Ήταν μία δύσκολη περίοδος για όλους μας και ακόμα είναι, αφού δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό, όμως και μόνο η ιδέα ότι θα μπορέσουμε

και πάλι να πάμε στο θέατρο, στη βιβλιοθήκη, στο σινεμά, στη συναυλία και σε όλα αυτά τα events, που τόσο μας έλειψαν, μας δίνει χαρά και αισιοδοξία πως θα μπορέσουμε και πάλι να απολαμβάνουμε τις αρετές του πολιτισμού ακριβώς όπως θέλουμε και ξέρουμε τόσα χρόνια.

Unsplash/ Edwin Hooper

Και μπορεί οι θέσεις να ήταν κενές και τα πολιτιστικά κέντρα και μουσεία να ήταν άδεια τόσους μήνες, όμως είμαστε έτοιμοι να τα ξαναγεμίσουμε. Γιατί ο πολιτισμός είναι η ψυχή μιας ζωντανής κοινωνίας, αλλά και το μέσο έκφρασης της δημιουργικότητας, σφυρηλάτησης μιας ατομικής ταυτότητας και ενίσχυσης ή διατήρησης της αίσθησης του πού ανήκουμε.

Τα πολιτιστικά events είναι ευκαιρίες για αναψυχή, ψυχαγωγία, μάθηση και ανταλλαγή εμπειριών με άλλους. Από τα μουσεία και τα θέατρα μέχρι τις σχολές χορού και τις δημόσιες βιβλιοθήκες, ο πολιτισμός φέρνει κοντά τους ανθρώπους μ’ έναν τρόπο μαγικό.

Επίσης, η πολιτιστική κληρονομιά διευρύνει τις ευκαιρίες για εκπαίδευση και δια βίου μάθηση, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης κατανόησης της ιστορίας, η οποία μένει ζωντανή και διατηρείται, δεν παραμελείται.

Αν προσπαθούσαμε να αναλύσουμε την αξία του πολιτισμού, τότε αυτό το άρθρο δε θα τελείωνε σύντομα, όμως το σημαντικό είναι να καταλαβαίνουμε τη σημασία του όχι όταν τον χάνουμε και δεν τον έχουμε πια στη διάθεσή μας. Μπορεί ο πολιτισμός στα χρόνια του κορονοϊού να πέρασε κρίση, όμως μας έκανε να κατανοήσουμε ακόμα περισσότερο τη σημασία του και πραγματικά να αναζητήσουμε μια αχτίδα φωτός εκεί που δεν υπήρχε για να έρθουμε λίγο πιο κοντά στην κουλτούρα. «Εκτιμάμε κάτι μόνο όταν το χάσουμε» λένε πολλοί και ίσως να μην έχουν άδικο.

Unsplash/ Ståle Grut

Όμως, ας μην φτάνουμε στο σημείο να μένουμε κενοί και άδειοι από πολιτισμό για να τον εκτιμήσουμε, αφού μας είναι τόσο σημαντικός και μας κρατάει ζωντανούς. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο ασχολείσαι με τον πολιτισμό, τόσο περισσότερα οφέλη έχεις για την υγεία και την ψυχολογία σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τέχνες μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική υγεία, μειώνοντας και τα ποσοστά κατάθλιψης και άνοιας. Επιπλέον, η ενασχόληση με τον πολιτισμό μπορεί να αυξηθεί και το προσδόκιμο ζωής σου.

Κι επειδή τον κορονοϊό δεν μπορούμε εύκολα να τον σκοτώσουμε και να απαλλαγούμε, ας ασχολούμαστε λίγο περισσότερο με τον πολιτισμό, την ιστορία, τις τέχνες, ώστε να σκοτώσουμε έστω τον ιό της αμάθειας. Ας μάθουμε να εκτιμάμε λίγο παραπάνω τα ουσιαστικά, τα σημαντικά και τα σπουδαία που μας διαμορφώνουν και ας χρησιμοποιούμε περισσότερο τα κινητά για να βγάζουμε φωτογραφίες τα έργα στα μουσεία παρά για να “πνίγουμε” την πλήξη μας στο σπίτι. Και να δεις που όλα θα κυλούν πολύ καλύτερα!

Ο παράδεισος του πολιτισμού: Τα καλύτερα μουσεία στον κόσμο που πρέπει να επισκεφθείς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου

Αγαπητέ Covid,

Φέρε πίσω στον πολιτισμό την αξία που του αρμόζει!

Ευχαριστώ

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γιατί ο πολιτισμός είναι μια ανάγκη και μια ευκαιρία που ο Covid μας στέρησε, όμως ήρθε η ώρα να μπει και πάλι στην καθημερινότητά μας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα