Γιατί να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία- Τι χρειάζεται να γνωρίζω

00:35 20/8/2020 - Πηγή: iPop

«Γιατί να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία;»… Δεν είναι καθόλου εύκολο για κάποιον να πάρει την απόφαση να επισκεφτεί κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας και να ξεκινήσει θεραπεία. Μπορεί η ψυχοθεραπεία στις μέρες μας να μην αποτελεί τόσο μεγάλο ταμπού όπως παλιότερα ωστόσο πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αμφιταλαντεύονται όταν προσπαθούν να αποφασίσουν αν θα κάνουν το μεγάλο βήμα να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία. Πρόκειται όντως για μεγάλο βήμα το οποίο απαιτεί υπομονή, επιμονή και δέσμευση όμως οι καρποί επιβραβεύουν και με το παραπάνω την προσπάθεια. Θεραπεία σημαίνει

δέσμευση, δέσμευση στον εαυτό μου!

Θεραπεία δεν σημαίνει αυτομάτως ψυχανάλυση

Συχνά, οι άνθρωποι έχουν στο μυαλό τους ότι οποιαδήποτε ψυχοθεραπεία ισοδυναμεί με την ψυχανάλυση. Υπάρχουν όμως διαφορετικά είδη ψυχοθεραπείας και  πολλές σχολές θεραπευτικής προσέγγισης πχ. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, η Συστημική ψυχοθεραπεία, η Σχεσιακή, Η ψυχοθεραπεία Gestalt κ.α

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία:

Ο θεραπευτής σας μπορεί να μην σας ταιριάζει

Η σχέση θεραπευτή- θεραπευόμενου είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πορεία της θεραπείας. Όπως στη ζωή, έτσι και στην θεραπεία, μπορεί κάποιος να μη σας ταιριάζει και να μη νιώθετε άνετα μαζί του. Στόχος της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας είναι να δημιουργηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης με τον θεραπευτή, ο οποίος εκτός του ότι κατέχει τις γνώσεις, την επαγγελματική εμπειρία και έχει και ο ίδιος περάσει μέσα από ψυχοθεραπεία για αρκετά χρόνια καθώς απαιτείται όταν κάποιος επιλέξει να εργαστεί ως ψυχοθεραπευτής, σε αντίθεση με τους φίλους μας, είναι ο ειδικός που θα ακούσει τον θεραπευόμενο χωρίς να τον κρίνει και θα σταθεί πλάι του συνοδοιπόρος ώστε να μπορέσει μόνος του ο θεραπευόμενος να επιλέξει πως ο ίδιος θέλει να ζει.

Στην αρχή μπορεί να νιώσετε αμήχανα. Ο λόγος που ο θεραπευτής κάνει αυτές τις ερωτήσεις είναι επειδή θέλει να σας γνωρίσει καλύτερα για να πάρει ιστορικό. Είναι μία σχέση που χτίζεται με τον καιρό.

Κάντε καλή έρευνα

Στην Ελλάδα άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου μπορεί να λάβει κανείς έχοντας μόνο το πτυχίο του Πανεπιστημίου και χωρίς να κάνει καμία επιπλέον εκπαίδευση σε κάποια συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση. Επιπλέον, η ιδιότητα του «θεραπευτή» στην Ελλάδα δεν είναι κατοχυρωμένη νομικά με αποτέλεσμα να δηλώνει κάποιος θεραπευτής ακόμα κι αφού έχει παρακολουθήσει ένα μόνο χρόνο εκπαίδευσης σε κάποιο σεμινάριο. Βεβαιωθείτε ότι ο θεραπευτής σας έχει εκπαιδευτεί σε τετραετή αναγνωρισμένη εκπαίδευση.

Προσδοκίες

Πολλοί θεραπευόμενοι προσέρχονται στην θεραπεία έχοντας στο μυαλό τους ότι μέσα σε λίγες μόνο θεραπείες ο θεραπευτής με το «μαγικό του ραβδάκι» θα καταφέρει να τον κάνει να νιώσει καλύτερα. Ο θεραπευτής δεν είναι εκεί να σου κει τι να κάνεις αλλά να σε βοηθήσει και να σταθεί δίπλα σου στην διαδικασία σου , του να ανακαλύψεις δηλαδή τον αληθινό , αυθεντικό σου εαυτό ! 

Γιατί να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία;

1) Ασφαλές περιβάλλον χωρίς κριτική

Μέσα στο θεραπευτικό δωμάτιο, όπως αποκαλείται ο χώρος που λαμβάνει μέρος η συνεδρία, μπορείς να ανοίξεις θέματα νιώθοντας την ασφάλεια ότι είσαι σε καλά χέρια, ότι δε θα σε κρίνει κάποιος για όσα λες αλλά θα σε ακούσει με προσοχή και θα σου δώσει χώρο να ξεδιπλώσεις τη σκέψη σου και να εκφράσεις τα συναισθήματά σου.

2) Ανάληψη ευθυνών και συνειδητές επιλογές

Στη διάρκεια της ψυχοθεραπευτικής διαδρομής ο θεραπευόμενος καλείται να αναλάβει ευθύνες για τις αποφάσεις και τις επιλογές τους για τις οποίος μέχρι πρότινος ενδεχομένως να κατηγορούσε τους ανθρώπους από το κοντινό του περιβάλλον ή να μην τις αναλάμβανε στη λογική του ότι ‘εγώ έτσι είμαι’.

Όταν όμως έρχεται σε επαφή με τα πραγματικά θέλω του, όταν αρχίζει να ανοίγει τα κουτάκια πάνω στα οποία έχει χτίσει τη ζωή του και να συνειδητοποιεί ότι οι επιλογές είναι εκεί και είναι πολλές τότε είναι σε θέση συνειδητά να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει και συνεπώς να αναλάβει τις ευθύνες των επιλογών του.

3) Αυτογνωσία

Πόσες φορές αναρωτιόμαστε μα αυτό γιατί το έκανα; ή γιατί διαλέγω πάντα ανθρώπους που δε μου δίνουν αυτό που θέλω;. Πολλές φορές στο ταξίδι της ζωής ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον ίδιο μας τον εαυτό και αδυνατούμε να κατανοήσουμε τους λόγους που μας οδηγούν να σκεφτόμαστε, να αισθανόμαστε, να συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με συγκεκριμένα μοτίβα.

4) Σύνδεση με το σώμα σου

To μέσο που διαθέτουμε για να βιώνουμε τον κόσμο γύρω μας είναι το σώμα μας. Μέσω αυτού δεχόμαστε ερεθίσματα, τα επεξεργαζόμαστε, τα αποθηκεύουμε ως αναμνήσεις, επικοινωνούμε, εκφραζόμαστε και γενικά υπάρχουμε. Κάποιος φορές το σώμα θα προσπαθήσει να μας μεταφέρει ένα μήνυμα για το τι χρειάζεται και έτσι μπορεί να έχουμε πόνους, κρίσεις πανικού και διάφορα συμπτώματα τα οποία λειτουργούν ως καμπανάκι πως κάτι δεν πάει καλά και θέλει προσοχή.

Αν όμως δεν είμαστε συνδεδεμένοι μαζί του και δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε τι χρειάζεται το σώμα μας ώστε να νιώθουμε υγιείς τότε δε θα μπορέσουμε να του το προσφέρουμε. Η ψυχοθεραπεία μας μαθαίνει να ακούμε προσεχτικά το σώμα μας ώστε να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες του και να το φροντίζουμε.

5) Άνοιγμα στον εαυτό σου και στις δυνατότητές σου

Mέχρι σήμερα ίσως ένιωθες άνετα εκφράζοντας μόνο συγκεκριμένες πλευρές του εαυτού σου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κρατάς στο σκοτάδι κομμάτια που μπορεί να είναι αρκετά ενδιαφέροντα να εξερευνήσεις. Μέσα στο ασφαλές πλαίσιο της ψυχοθεραπευτικής σχέσης έχεις την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με πλευρές του εαυτού σου που δεν γνωρίζεις καλά και να διευρύνεις τις δυνατότητές σου.

6) Σχετίζεσθαι

Συνήθως ο τρόπος που σχετίζεται ο θεραπευόμενος με τον θεραπευτή είναι καθρέφτης του τρόπου που σχετίζεται γενικά με τους ανθρώπους γύρω του. Μέσα από την προσήλωση στη θεραπευτική σχέση και δουλεύοντας όσα ο θεραπευόμενος φέρνει μέσα σε αυτήν αποκτάς συνειδητότητα στο πως λειτουργείς στα κοινωνικά πλαίσια και πως σχετίζεσαι με τους άλλους ανθρώπους ώστε να μπορέσεις να βελτιώσεις τις σχέσεις σου.

7) Αποδοχή

Η πραγματική εσωτερική γαλήνη έρχεται όταν μπορέσουμε να αποδεχτούμε πραγματικά τον εαυτό μας και τους γύρω μας για αυτό που είναι. Ακόμα η αποδοχή μπορεί να σημαίνει και αποδέχομαι όσα δε μπορώ να αποδεχτώ και αυτό είναι εντάξει. Ο ψυχοθεραπευτής ως συνοδοιπόρος στην θεραπευτική διαδικασία είναι εκεί για να ακολουθήσει τους ρυθμούς του θεραπευόμενου ώστε ο θεραπευόμενος να καταλάβει πως είναι εντάξει να είναι αυτός που θέλει να είναι και να ζει με τον τρόπο που θέλει να ζει.

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα από τα πιο χρήσιμα δώρα για να προσφέρεις στον εαυτό σου. Μπορείς να μοιραστείς τις ανησυχίες και τις απορίες σου σχετικά με τη διαδικασία με τον ψυχοθεραπευτή σου και να αποφασίσεις αν θέλεις να επενδύσεις σε εσένα και στον τρόπο που ζεις. Η ψυχοθεραπεία δεν είναι μια επιστήμη που κάνει θαύματα. Θέλει χρόνο για να δείξει αποτελέσματα. Πόσο; Αυτό εξαρτάται από τη διάθεση του καθενός να αποδεχτεί τον εαυτό του και τα θέματα που τον ταλαιπωρούν. Υπομονή και επιμονή είναι οι αρετές της ψυχοθεραπείας.

Μαρία Γιαννοπούλου 

Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc, Εκπαιδευμένη στην Ψυχοθεραπεία Gestalt ,PgD Παιδοψυχολογία & Ψυχολογία Εφήβου, Ιδρυτικό Μέλος www.allaboutparents.gr

Τηλ: 6942217440

Email: [email protected]

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Δες ακόμα:

Ψυχικά τραύματα: «Ακούω, φροντίζω και υποστηρίζω το εσωτερικό μου παιδί»

Photo: Pexels

Το άρθρο Γιατί να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία- Τι χρειάζεται να γνωρίζω εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα