Γιατί φτερνίζεται ο σκύλος σου;

14:21 4/7/2019 - Πηγή: iPop

Κι εκεί που αράζετε και οι δύο στον καναπέ κι έχετε χαλαρώσει μετά από μια πιεστική μέρα, ο σκύλος σου ξαφνικά αρχίζει να φτερνίζεται δίχως να υπάρχει αύριο! Και το ένα φτέρνισμα ακολουθεί το άλλο, με σένα να σκέφτεσαι εάν οι σκύλοι παθαίνουν αλλεργία και τρέχει η μύτη τους! Τι συμβαίνει και φτερνίζεται ο σκύλος σου στα ξαφνικά;

Μπορεί να σου προκαλεί άγχος το φτέρνισμα του σκύλου σου, και όχι αδίκως, αφού πολλές φορές συνδέεται με κάποια νόσο.

Εάν

εμφανίστηκε την Άνοιξη, τότε όντως μπορεί το φτέρνισμα του σκύλου σου να υποδηλώνει κάποια αλλεργία. Εάν πρόκειται για αλλεργία, θα συνοδεύεται κι από άλλα συμπτώματα, όπως έντονο ξύσιμο, αλλά και κοκκινίλες.

Εκτός απ’ αυτό, το ότι φτερνίζεται ο σκύλος σου μπορεί να δείχνει ότι έχει μπει κάποιο ξένο σώμα στη μύτη του κατά τη διάρκεια της βόλτας του. Μην ξεχνάς, ότι ο σκύλος σου σε κάθε σας βόλτα μυρίζει συνεχώς το έδαφος και χώνει τη μύτη του στο χώμα. Έτσι, θα μπορούσε να μπει στη μύτη του κάποιο άγανο και να τον ενοχλεί.

Ένα απ’ τα πολύ κοινά συμπτώματα της ενόχλησης απ’ το άγανο είναι το φτέρνισμα, με το οποίο ουσιαστικά ο τετράποδος φίλος σου προσπαθεί ν’ αποβάλει απ’ τον οργανισμό του το ξένο σώμα. Άλλο σύμπτωμα είναι το να τον δεις να τρίβει έντονα με τα πόδια του την μουσούδα του.

Ο σκύλος μπορεί επίσης να φτερνίζεται εάν έχει κάποιο ερεθισμό στην ρινική κοιλότητα -εάν βέβαια το φτέρνισμα είναι έντονο και δυνατό, και συνοδεύεται από καταρροή εννοείται πως πρέπει να τον πας αμέσως στον κτηνίατρο για να τον εξετάσει.

Μην φρικάρεις εάν δεις τον σκύλο σου να φτερνίζεται μια φορά, μπορεί να μην σημαίνει απολύτως τίποτα. Αλλά εάν το φτέρνισμα είναι συνεχόμενο, για πολλές ώρες ή μέρες και συνοδεύεται μάλιστα κι από άλλα συμπτώματα, η γνώμη ενός ειδικού είναι απαραίτητη!

Το άρθρο Γιατί φτερνίζεται ο σκύλος σου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα