Γιατί έχουμε διαφορετικές ομάδες αίματος;

18:32 13/8/2014 - Πηγή: iPop

Όλοι έχουμε από μια ομάδα αίματος αλλά πιθανόν να μην έχουμε αναρωτηθεί ποτέ γιατί. Ακόμα και σήμερα, περίπου έναν αιώνα αφού ανακαλύφτηκε πως ο κάθε άνθρωπος έχει ξεχωριστεί ομάδα αίματος, αποτελεί θέμα συζήτησης γιατί συμβαίνει αυτό ή ακόμα ποια είναι η σημασία να έχουμε ο καθένας ένα διαφορετικό τύπο αίματος.

Αν έχεις ομάδα αίματος A+, τότε είμαστε σίγουροι πως θα χάρηκες όταν οι γονείς σου στο ανακοίνωσαν για πρώτη φορά, καθώς θα πήγε το μυαλό σου σίγουρα στους βαθμούς που είχες στο φροντιστήριο Αγγλικών ή στο δημοτικό, κάνοντας σε περήφανο για αυτό το Α. Βέβαια δεν θα σου πήρε και

πολύ καιρό για να καταλάβεις πως αυτό τα γράμμα με το συν ή το πλην δεν είχε καμία σημασία εκτός του αν χρειάστηκε ποτέ να κάνεις μετάγγιση αίματος.

Όμως προκαλεί απορία ακόμα στην πλειοψηφία των ανθρώπων γιατί έχουμε διαφορετικές ομάδες αίματος. Γιατί το 40% των καυκάσιων ανθρώπων έχουν μονάδα αίματος Α σε αντίθεση με τους Ασιάτες που το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 27%; Από πού προέρχονται οι μονάδες αίματος και προπάντων που χρησιμεύουν;

Για την ιστορία!

Τις ομάδες αίματος τις ανακάλυψε ο αυστριακός γιατρός Καρλ Λαντστάινερ το 1900 κερδίζοντας και το Νόμπελ Ιατρικής το 1930 για την ανακάλυψη αυτή και τη συστηματοποίηση των ομάδων αίματος σε ΑΒΟ. Από τότε οι επιστημονική κοινότητα έχει εξετάσει συστηματικά τη βιολογία τους, έχοντας βρει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία όπως τις επιρροές που έχει η κάθε ομάδα αίματος στην υγεία μας.

Ανάλογα δηλαδή με την ομάδα αίματος που έχεις, μπορεί και να είσαι ευάλωτος ή το αντίθετο σε κάποιες συγκεκριμένες ασθένειες. Για παράδειγμα, όσοι έχουν ομάδα αίματος O διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν έμφραγμα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ορισμένοι μελετητές υποστήριξαν παλαιότερα πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στην ομάδα αίματος και την προσωπικότητα ή ότι πρέπει να τρεφόμαστε με βάση την ομάδα αίματος που έχουμε. Ωστόσο, οι θεωρίες αυτές δεν έχουν διαπιστωθεί επιστημονικά.

Τελικά όσο και να απογοητευτείς, η σημαντικότερη χρησιμότητα της ομάδας αίματος είναι στην μετάγγιση. Αν για παράδειγμα έχεις ομάδα αίματος ΑΒ η οποία δεν έχει καθόλου αντιγόνα, τότε μπορείς να δεχτείς οποιοδήποτε τύπο αίματος. Σε περίπτωση που έχεις ομάδα αίματος 0, τότε δέχεσαι μόνο τον ίδιο τύπο αίματος, επειδή διαθέτει αντιγόνα τόσο κατά των Α όσο και κατά των Β πρωτεϊνών, που βρίσκονται στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων και πάει λέγοντας.

The post Γιατί έχουμε διαφορετικές ομάδες αίματος; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα