Γιατί δεν πρέπει να παρακάμψεις τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον COVID-19

16:28 9/5/2021 - Πηγή: iPop

Το εμβόλιο για τον COVID-19 έχει δημιουργηθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία που πλήττει τον κόσμο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Τα εμβόλια που έχουν κυκλοφορήσει στην πλειοψηφία τους είναι σε δύο δόσεις και γι’ αυτό υπάρχει λόγος! Είναι σημαντικό να μην παρακάμψεις τη δεύτερη δόση του εμβολίου καθώς η δεύτερη δόση είναι εκείνη που σου παρέχει τη μεγαλύτερη κάλυψη.

Γιατί δεν πρέπει να παρακάμψεις τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, ή σχεδόν το 8% αυτών που έλαβαν το πρώτο εμβόλιο των εμβολίων Pfizer

ή Moderna, έχουν χάσει τη δεύτερη δόση τους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου καθώς φοβούνται τις παρενέργειες που όπως λέγεται είναι πιο έντονες ύστερα από τη δεύτερη δόση. Ωστόσο σύμφωνα με μία νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε το πόρισμα ήταν αρκετά διαφορετικό αφού έδειξε ότι οι περισσότεροι εμβολιασμένοι θεωρούν ότι η πρώτη δόση του εμβολίου είναι αρκετή και δε θεωρούν αναγκαίο να κάνουν και τη δεύτερη.

Ο Δρ Paul Offit, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής εμβολίων της Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων σχετικά με τη δεύτερη δόση του εμβολίου έχει δηλώσει χαρακτηριστικά:

Η δεύτερη δόση εμβολίων mRNA προκαλεί ένα επίπεδο αντισωμάτων εξουδετέρωσης του ιού περίπου 10 φορές μεγαλύτερο από την πρώτη δόση. Επίσης, η δεύτερη δόση προκαλεί κυτταρική ανοσία, η οποία προβλέπει όχι μόνο μεγαλύτερη προστασία, αλλά καλύτερη προστασία έναντι παραλλαγών στελεχών. Δεν είναι επίσης σαφές πόσο διαρκεί η προστασία της πρώτης δόσης χωρίς την ώθηση από μια δεύτερη δόση

Freepik

Οι New York Times δημοσίευσαν μαζί με την έρευνα τέσσερις ερωταπαντήσεις για τη σημασία της δεύτερης δόσης, με σκοπό να πείσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους για την αναγκαιότητά της.

Είναι πολύ αργά για να κάνω τη δεύτερη δόση;

Όχι. Εάν παραλείψατε τη δόση σας για οποιονδήποτε λόγο, δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε ξανά με ένα άλλο σχήμα δύο δόσεων. Σύμφωνα με το CDC, οι ασθενείς μπορούν να παρατείνουν το διάστημα μεταξύ των δόσεων έως και έξι εβδομάδες.

Οι άνθρωποι που έχουν περάσει κορονοϊό χρειάζονται δεύτερη δόση;

Ναι, χρειάζεται δεύτερη δόση εμβολίου ακόμα και όσοι στο παρελθόν έχουν νοσήσει από κορονοϊό, καθώς τα εμβόλια μπορούν να τους προστατεύσουν από τυχόν μεταλλάξεις.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παράγουν λίγα αντισώματα και ορισμένες μεταλλάξεις φαίνεται να αποφεύγουν τα φυσικά αντισώματα πιο εύκολα από τα ισχυρότερα αντισώματα που δημιουργούνται από εμβόλια. Παρόλο που δεν είναι σαφές πόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος, για κάποιον που έχει νοσήσει, η δεύτερη δόση χρειάζεται ούτως ή άλλως για να κατοχυρώσετε τον πλήρη εμβολιασμό, εάν τον χρειάζεστε για ταξίδια ή για εργασία.

Τα άτομα που είχαν Covid-19 στο παρελθόν συνιστάται να περιμένουν περίπου 90 ημέρες μετά τη μόλυνση πριν εμβολιαστούν εάν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες ή με μονοκλωνικά αντισώματα.

FreepikΤι γίνεται αν αποφεύγω τη δεύτερη δόση, επειδή ανησυχώ ότι οι παρενέργειες θα είναι χειρότερες;

Τα εμβόλια τόσο της Pfizer όσο και της Moderna, προκαλούν κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως πυρετό, κόπωση και μυϊκούς πόνους, κυρίως μετά τη δεύτερη δόση και αυτό όχι σε όλους τους εμβολιασθέντες. Ωστόσο, αν και οι οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να είναι δυσάρεστες, διαρκούν μόλις λίγες ώρες.

Να κάνω τη δεύτερη δόση εάν είχα σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες στην πρώτη;

Σε σπάνιες περιπτώσεις η παράλειψη της δεύτερης δόσης συνίσταται και οι περισσότερες εξ αυτών των περιπτώσεων αφορούν αλλεργικές αντιδράσεις. Ωστόσο, για τις περισσότερες άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, συνιστάται η δεύτερη δόση, εκτός εάν ο γιατρός σας συμβουλεύσει διαφορετικά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γιατί δεν πρέπει να παρακάμψεις τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον COVID-19 εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα