Γι’ αυτό πρέπει να δίνεις στο παιδί σου αγελαδινό γάλα

20:55 8/6/2017 - Πηγή: iPop

Υπάρχει λόγος που πρέπει να δίνεις στο παιδί σου αγελαδινό γάλα στα πρώτα χρόνια της ζωής του και δεν πρόκειται για κάποιο παλιομοδίτικη αντίληψη, η οποία δεν έχει επιστημονική βάση.

Σύμφωνα με νέα σχετική έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, για κάθε φλιτζάνι μη αγελαδινού γάλακτος το οποίο κατανάλωναν τα παιδιά, ήταν κατά 0,4 εκατοστά χαμηλότερα

σε ύψος σε σύγκριση με όσα έπιναν αγελαδινό γάλα.

Αντίθετα, για κάθε καθημερινό φλιτζάνι αγελαδινού γάλακτος που έπιναν, τα παιδιά ήταν 0,2 εκατοστά ψηλότερα από τον μέσο όρο.

Για ένα 3χρονο, η διαφορά ύψους ανάμεσα στα παιδιά που έπιναν τρία φλιτζάνια μη αγελαδινό γάλα σε σύγκριση με τρία φλιτζάνια αγελαδινό γάλα την ημέρα ήταν 1,5 εκατοστά.

Το ύψος είναι ένας σημαντικός δείκτης της συνολικής υγείας του παιδιού, σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης, και το αγελαδινό γάλα αποτελεί αξιόπιστη πηγή διατροφικών πρωτεϊνών και λιπών, απαραίτητη για την κατάλληλη ανάπτυξη στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια μετατόπιση στις εναλλακτικές λύσεις για το γάλα, οι οποίες συχνά διατίθενται στην αγορά ως πιο υγιεινές επιλογές, όπως είναι το γάλα σόγιας, αμυγδάλου ή ρυζιού.

«Το μη αγελαδινό γάλα περιέχει λιγότερη πρωτεΐνη και λίπος από το αγελαδινό γάλα και μπορεί να μην έχει το ίδιο αποτέλεσμα στο ύψος», προσθέτουν οι ερευνητές.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 5.000 παιδιών ηλικίας μεταξύ 1 και 3 ετών. Οι γονείς ρωτήθηκαν πόσα φλιτζάνια αγελαδινό γάλα και μη αγελαδινό γάλα έπινε το παιδί τους σε μια συνηθισμένη μέρα.

Το 92% των γονιών δήλωσαν πως το παιδί τους έπινε γάλα αγελάδας καθημερινά, ενώ οι υπόλοιποι πως το παιδί τους έπινε μη αγελαδινό γάλα.

Η μελέτη περιορίζεται με διάφορους τρόπους, κυρίως επειδή είναι παρατηρητική και δεν μπορεί να αποδείξει ότι η κατανάλωση ενός τύπου γάλακτος προκαλεί αύξηση ή μείωση του ύψους ενός παιδιού.

Επιπλέον, αν και οι ερευνητές έλαβαν υπόψη έναν αριθμό πιθανών άλλων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου, του δείκτη σωματικής μάζας (BMI), της εθνικότητας, του εισοδήματος και του ύψους της μητέρας, δεν ρώτησαν για τον συγκεκριμένο τύπο εναλλακτικού γάλακτος ή για τη συνολική διατροφή του παιδιού.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, μην στερείς απ’ το παιδί σου το αγελαδινό γάλα στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του, γιατί τα οφέλη του έχουν αποδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από ποικίλες έρευνες!

Photo: iStock

The post Γι’ αυτό πρέπει να δίνεις στο παιδί σου αγελαδινό γάλα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα