Γενική απεργία: Ποιοι συμμετέχουν- πώς κινούνται τα ΜΜΜ

09:23 2/10/2019 - Πηγή: iPop

Γενική απεργία σήμερα, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, με τους εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να προχωρούν σε κινητοποιήσεις εναντίον του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου της Κυβέρνησης.

Ποιοι συμμετέχουν στη γενική απεργία;

Η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία στην

οποία συμμετέχουν πολλά σωματεία εργαζομένων, ενώ στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ. Το ΠΑΜΕ έχει προκηρύξει, επίσης, εικοσιτετράωρη απεργία.

Πώς κινούνται τα ΜΜΜΑκινητοποιημένοι θα είναι οι συρμοί στις γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό. Επίσης, οι εργαζόμενοι στο Μετρό αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 3ωρη στάση εργασίας και την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου.Ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού.Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ κυκλοφορούν από τις 9.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ.Το τραμ λειτουργεί από τις 9.00 το πρωί έως τις 3.00 το μεσημέρι.

Χωρίς λεωφορεία θα μείνει και η Θεσσαλονίκη, λόγω συμμετοχής των εργαζομένων του ΟΑΣΘ στις κινητοποιήσεις. Η απόφασή τους γνωστοποιήθηκε με ανακοίνωση από το συνδικάτο των εργαζομένων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).

Δεμένα τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο

Τέσσερα ναυτικά σωματεία συμμετέχουν στην απεργία, με αποτέλεσμα να παραμείνουν δεμένα τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο, παρόλο που η ΠΝΟ απέρριψε το αίτημα για απεργία.

Σημειώνεται πως η απεργία κρίθηκε παράνομη από το πρωτοδικείο Πειραιά, μετά από προσφυγή των ακτοπλόων, ωστόσο, τα σωματεία που την προκήρυξαν, τονίζουν ότι θα γίνει κανονικά και καλούν σε περιφρούρησή της.

Απεργία στα ΜΜΕ

Και τα ΜΜΕ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία, αφού τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ προκήρυξαν απεργία από τις 6.00 π.μ. της Τετάρτης έως τις 6.00 π.μ. της Πέμπτης σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, δημοτικά ραδιόφωνα και Γραφεία Τύπου.

Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι του κλάδου που θα καλύψουν την απεργία και τις σχετικές εκδηλώσεις.

Σχολεία, νοσοκομεία και τράπεζες

Εκτός απ’ τη συμμετοχή της στη γενική απεργία της Τετάρτης, η ΟΛΜΕ κήρυξε στις 4 Οκτωβρίου στάση εργασίας 11 πμ – 2μμ για το πρωινό ωράριο και αντίστοιχες τρεις ώρες για το απογευματινό και το εσπερινό, ενώ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας.

Στις κινητοποιήσεις της 4ης Οκτωβρίου θα συμμετάσχουν και οι δάσκαλοι (ΔΟΕ).

Επίσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) προκήρυξε πεντάωρη στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 15:00 στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας και την Πρόνοια, για την απόσυρση του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου», το οποίο, «περιορίζει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Κλειστές θα παραμείνουν και οι τράπεζες, μετά από σχετική απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ.

Μπορείτε να δείτε εδώ αναλυτικά τους συμμετέχοντες στην απεργία.

Θυμίζουμε ότι πριν μερικές ημέρες και συγκεκριμένα στις 24 Σεπτεμβρίου είχε γίνει ξανά 24ωρη απεργία, με τη συμμετοχή εργαζομένων από πολλούς κλάδους.

Το άρθρο Γενική απεργία: Ποιοι συμμετέχουν- πώς κινούνται τα ΜΜΜ εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα