«Φρένο» στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων βάζει το Υπουργείο Οικονομικών

19:19 9/10/2016 - Πηγή: iPop

Τα σενάρια που κάνουν λόγο για λήψη νέων μέτρων διαψεύδουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών. Να θυμίσουμε, πως άλλωστε όλα έχουν μπει στην τελική ευθεία έτσι ώστε στο Eurogroup της Δευτέρας να εγκριθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι του υπουργείο Οικονομικών έχουν εκφράσει τις ελπίδες τους πως λύση του χρέους είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σειράς επαφών με αξιωματούχους της ΕΕ του ΔΝΤ

και των ΗΠΑ επισημαίνουν, πως δεν υπάρχει το ενδεχόμενο να παρθούν νέα μέτρα.

Συγκεκριμένα, ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ επισημαίνει, πως η μεγάλη απόκλιση των εκτιμήσεων μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ αποτελεί μια συζήτηση που αφορά την περίοδο μετά το 2018.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι «η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη του ταμείου για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΔΝΤ θα γεφυρωθεί με την αντίστοιχη πρόβλεψη των Ευρωπαίων για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, με αμοιβαίες υποχωρήσεις».

Τι αναφέρει το ΔΝΤ για το ασφαλιστικό;

Το ΔΝΤ εστιάζει στο επιχείρημα του πως «το ασφαλιστικό χρειάζεται νέες παρεμβάσεις για να καταστεί βιώσιμο». Καθώς, όπως εξηγεί «η συνολική δαπάνη για άτομα άνω των 65 ετών βρίσκεται στο 50% της αντίστοιχης δαπάνης που καταγράφεται στην Γερμανία και στο 70% του μέσου όρου της ΕΕ».

Για το χρέος:

Η ίδια ευρωπαϊκή πηγή αναφερόμενη στο χρέος εκτιμά ότι « η Ε.Ε. θα ακολουθήσει την τακτική της τελευταίας στιγμής για να πάρει τις αποφάσεις της. Μ’ αυτήν την έννοια εκτίμησε οι αποφάσεις θα ληφθούν κατά πάσα πιθανότητα στο Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου».

Ενώ σημείωσε πως «εκτός από την Γερμανία χώρες, όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία θεωρούν απαραίτητη την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

Για τη διαφωνία της Γερμανίας:

Αναφερόμενη στη διαφωνία της Γερμανίας η πηγή του ΥΠΟΙΚ σημειώνει «η διαφωνία της Γερμανίας η οποία έχει σαφώς πολιτικό υπόβαθρο βασίζεται στο ότι εκτιμά ότι η DSA είναι η βάση, αλλά όχι και η προϋπόθεση συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα».

Τι θα συμβεί με την εκταμίευση της δόσης;

Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών θεωρεί βέβαιο το ότι η εκταμίευση της δόσης θα πραγματοποιηθεί μετά το Eurogroup στο Λουξεμβούργου.

photo:Alexandros Michailidis / SOOC

The post «Φρένο» στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων βάζει το Υπουργείο Οικονομικών appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα