Συνεχώς ανεβαίνει ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών-Φόβοι μετά τις εντάσεις- Άφησαν πίσω τους τον Πειραιά εκατοντάδες Σύροι

10:19 1/4/2016 - Πηγή: iPop

Αυξημένοι είναι οι φόβοι για γενίκευση της έντασης μετά τα επεισόδια τα οποία σημειώθηκαν πριν από λίγα εικοσιτετράωρα στο λιμάνι του Πειραιά και μόλις πριν από λίγες ώρες στη Χίο. Την ίδια στιγμή τον Πειραιά άφησαν πίσω τους εκατοντάδες Σύροι, ενώ «πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ ΚΤΕΛ – τουριστικών λεωφορείων για τη μεταφορά των

προσφύγων.

Πόσοι πρόσφυγες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;

Στις 8:00 το πρωί της Παρασκευής στη νέα καταμέτρηση τονίσθηκε πως στην Ελλάδα βρίσκονται συνολικά 52.046 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 5.720 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι περισσότεροι βρίσκονται στη Λέσβο.

Στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.577 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στη βόρεια Ελλάδα φθάνουν τους 28.813, οι οι 11.318 από αυτούς μένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Τι συνέβη στη Χίο το βράδυ της Πέμπτης;

Αφγανοί και Σύροι πιάστηκαν στα χέρια, ενώ βγήκαν και τα μαχαίρια με αποτέλεσμα δύο άτομα να τραυματιστούν στο κεφάλι και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Ζημιές υπέστη και το hot spot όπου σημειώθηκε η συμπλοκή, ενώ το επίσης καταστράφηκε ολοσχερώς το σημείο όπου παρείχαν βοήθεια οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και έτσι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το νησί.

Να σημειωθεί πως η ΕΛ.ΑΣ. επιχείρησε να προσεγγίσει το σημείο κάνοντας χρήση κρότων λάμψης, ενώ να τονίσουμε ότι η Αστυνομική Διεύθυνση της Χίου έχει ήδη ζητήσει να αποσταλούν στο νησί δυνάμεις των ΜΑΤ, με την άφιξή τους να αναμένεται εντός της Παρασκευής.

Οι κάτοικοι της γύρω περιοχής προχωρούν σήμερα στις 10:00 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Αστυνομίας. Παράλληλα δυνάμεις της αστυνομίας αναμένεται να ενισχύσουν το νησί.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές της εβδομάδες περίπου 1.500 άτομα έφθασαν στα ελληνικά νησιά.

Η συνεχιζόμενη ασφυκτική κατάσταση σε Ειδομένη και Πειραιά προκαλεί φόβους για γενικευμένη ένταση και επεισόδια μεταξύ των προσφύγων.

Να θυμίσουμε πως το βράδυ της Τετάρτης συμπλοκή υπήρξε μεταξύ προσφύγων και στον Πειραιά με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 8 άτομα.

Λόγω των αυξανόμενων περιστατικών βίας ενάντια σε γυναίκες πρόσφυγες που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα, η ΕΛ.ΑΣ φέρεται να έχει δώσει διαταγή για την προστασία των γυναικών.

Κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης το νομοσχέδιο για το προσφυγικό στη Βουλή, το οποίο προβλέπει αναβάθμιση του συστήματος παροχής ασύλου και υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα και θα ψηφιστεί, σήμερα, Παρασκευή.

Αφήνουν πίσω τους το λιμάνι του Πειραιά εκατοντάδες Σύροι

Τους 631 έχουν φτάσει οι πρόσφυγες οι οποίοι αναχώρησαν την Πέμπτη από τον Πειραιά για κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σε Κυλλήνη, Ιωάννινα και Πιερία.

Ο αριθμός των ατόμων που παραμένουν στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ ανέρχεται σε 5.350.

Η μεταφορά προσφύγων συνεχίζεται και την Παρασκευή. Στο λιμάνι βρίσκονται λεωφορεία τα οποία θα οδηγήσουν τους πρόσφυγες στους Ιωάννινα και οι πρόσφυγες αρνούνται να ανέβουν.

Το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» το οποίο μετέφερε 27 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη, αλλά και το επιβατηγό «Πρέβελη», το οποίο μετέφερε μόλις 5 πρόσφυγες από τα Δωδεκάνησα.

Την Πέμπτη το βράδυ επίσης κατέπλευσε στο Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος» από Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο το οποίο μετέφερε 33 άτομα.

Αναφορικά με τα επεισόδια της Τετάρτης στον Πειραιά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία τονίζει:

Η παρατεταμένη παραμονή τόσων ανθρώπων, διαφορετικών εθνικοτήτων, φύλων και ηλικιών σε έναν χώρο τόσο ακατάλληλο εγκυμονεί κινδύνους

Και προσθέτει: «Είχαμε γνωστοποιήσει και εγκαίρως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου γιατί τα περιστατικά επιθέσεων, ξυλοδαρμών κι εντάσεων μεταξύ ομάδων μεταναστών είχαν ξεκινήσει σχεδόν από την πρώτη ημέρα δημιουργίας αυτού του πρόχειρου και ιδιότυπου καταυλισμού στον πλέον ακατάλληλο χώρο, όπως είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας».

Με σχετική διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προβλέπεται η εκχώρηση του μεταφορικού έργου των προσφύγων στα ΚΤΕΛ

Η εν λόγω διάταξη προξενεί την αντίδραση της ομοσπονδίας οδικών μεταφορών. Έτσι, την Πέμπτη οι μεταφορείς απέστειλαν σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό και στα κόμματα της Αντιπολίτευσης στην οποία ζητούν να απαλειφθεί από το επικείμενο νομοσχέδιο «Οργάνωση και Λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου… και λοιπές διατάξεις», διάταξη η οποία προβλέπει ότι η μετακίνηση από κέντρα συγκέντρωσης σε λιμάνια, αεροδρόμια και λοιπά σημεία αναχώρησης και αντίστροφα θα γίνεται μέσα από τα ΚΤΕΛ.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η μεταφορά σε γραμμές κλειστής διαδρομής (λιμάνια, μεθοριακοί σταθμοί κ.α) προσχηματισμένων ομάδων επιβατών συνιστά αποκλειστικό έργο των τουριστικών λεωφορείων και όχι των ΚΤΕΛ ή οποιουδήποτε άλλου φορέα».

photo:Nikos Libertas / SOOC

The post Συνεχώς ανεβαίνει ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών-Φόβοι μετά τις εντάσεις- Άφησαν πίσω τους τον Πειραιά εκατοντάδες Σύροι appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα