Φονικός καύσωνας σαρώνει την Ευρώπη | Ποιες χώρες έχει πλήξει;

22:01 28/6/2019 - Πηγή: iPop

Όλο και ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, ενώ κυριαρχεί φονικός καύσωνας στην Ευρώπη. Το θερμόμετρο φαίνεται να σπάει τα ρεκόρ τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Ένα κύμα καύσωνα προερχόμενο από τη Σαχάρα σαρώνει την Ευρώπη, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι η ήπειρος βιώνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Με τον υδράργυρο να υπερβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε επιφυλακή σε Γερμανία, Γαλλία

και Ιταλία.

Την υψηλότερη θερμοκρασία της από τότε που υπάρχουν στοιχεία κατέγραψε την Παρασκευή 28 Ιουνίου η Γαλλία, όπου ο υδράργυρος άγγιξε τους 45,1 βαθμούς Κελσίου, ενώ λίγο νωρίτερα είχε καταγραφεί 44,3 βαθμούς. Επτά άνθρωποι έχασαν σήμερα το πρωί τη ζωή τους από την αφόρητη ζέστη (τρεις στη Γαλλία, τρεις στη Γερμανία και ένας στην Ιταλία).

Στην Ισπανία άλλα δύο άτομα πέθαναν από θερμοπληξία, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από τον καύσωνα στα 9. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν και το έργο των πυροσβεστών που δίνουν μάχη στη χειρότερη φωτιά που έχει πλήξει την Καταλονία την τελευταία 20ετία, όπου εκτιμάται ότι περί τα 40.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη.

Οι γερμανικές αρχές επέβαλαν περιορισμούς στην ταχύτητα στις εθνικές οδούς, τη στιγμή που στο Παρίσι δόθηκε εντολή να ακινητοποιηθεί το 60% των οχημάτων, ενώ τα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών ξέμειναν από ανεμιστήρες και κλιματιστικά. Στο Μιλάνο, η κατανάλωση ρεύματος χτύπησε ρεκόρ και στη Ρώμη κάτοικοι και τουρίστες αναζητούσαν δροσιά, βουτώντας ακόμα και στα συντριβάνια των πόλεων.

Η επιστημονική κοινότητα υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση και αποφασιστική δράση και καλεί τους ηγέτες του G20, που θα συναντηθούν στην Ιαπωνία, να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις, αντί να περιοριστούν σε ευχολόγια και γενικόλογες υποσχέσεις.

Photo: Ludovic Marin/AFP

Το άρθρο Φονικός καύσωνας σαρώνει την Ευρώπη | Ποιες| Ποιες χώρες έχει πλήξει; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα