Αν είσαι πρωινός τύπος, πρέπει να το διαβάσεις. Αν δεν είσαι, πρέπει να γίνεις!

17:48 28/6/2019 - Πηγή: iPop

Οι συνήθειες που έχεις σχετικά με τον ύπνο και το τι ώρα ξυπνάς, θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού. Αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία εάν είσαι πρωινός τύπος, μειώνεις τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες που δήλωσαν ότι προτιμούν να ξυπνούν νωρίς το πρωί, βρέθηκε ότι έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι άλλοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και το

υπερβολικό βάρος, έχουν μεγαλύτερη επίδραση από τον ύπνο και τόνισαν ότι δεν υπάρχει λόγος ν’ αλλάξουν οι γυναίκες τις συνήθειες του ύπνου τους.

Φυσικά, θα πρέπει να ρίξουμε μια δεύτερη, πιο αναλυτική ματιά στα αποτελέσματα της έρευνας. Σύμφωνα με τη μελέτη, η έκθεση στις πρωινές ακτίνες του ήλιου εξισορροπεί την μελατονίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο. Άλλες έρευνες έχουν δείξει με τη σειρά τους ότι η μελατονίνη μειώνει τον κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου και ειδικά του καρκίνου του στήθους.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ με επικεφαλής την καθηγήτρια Καρολίν Ρέλτον, ανέλυσαν αν ο χρονότυπος του ύπνου, είναι παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές ανέλυσαν «γενετικά χαρακτηριστικά» που είναι «άρρηκτα συνδεδεμένα» με την αυπνία, την διάρκεια του ύπνου αλλά και τις προτιμήσεις που έχουν σε σχέση με τον ύπνο, εάν δηλαδή ήταν πρωινοί ή βραδινοί τύποι.

Όταν οι ερευνητές έκαναν σύγκριση των γενετικών γνωρισμάτων 180.216 γυναικών, οι οποίες συμμετείχαν στην έρευνα της «UK Biobank» και 228.951 γυναικών που νοσούσαν από καρκίνο.

Όλες οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο αναφορικά με τις συνήθειες που είχαν γύρω από τον ύπνο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι γυναίκες που ξυπνούσαν πολύ πρωινές ώρες είχαν λιγότερες πιθανότητες (1 στις 100 γυναίκες) να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, σε σχέση με όσες ξενυχτούσαν (2 στις 100 γυναίκες).

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές -όπως προαναφέραμε- επισήμαναν ότι η διαφορά μεταξύ των δύο αποτελεσμάτων είναι πολύ μικρή για να θεωρηθεί επίσημα ως παράγοντας κινδύνου.

Ο Δρ. Τζον Ο’Νιλ, επικεφαλής της έρευνας στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου, δήλωσε: «Η διαφορά είναι πολύ μικρή για να οδηγήσει μια γυναίκα να αλλάξει τις συνήθειες ύπνου. Τα ευρήματα δείχνουν απλή συσχέτιση και δεν αποδεικνύουν ότι η ώρα που πέφτει για ύπνο ή ξυπνάει μια γυναίκα, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού».

Και ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, Δρ. Κρις Μπουν, τόνισε ότι δεν αποδεικνύεται ότι η ώρα του ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Είναι επικίνδυνο να υποδείξουμε στις γυναίκες, ακόμη και ακούσια, ότι αν αλλάξουν τις συνήθειες ύπνου θα έχουν αυξημένες ή όχι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού

Photo: POPSUGAR Photography / Diggy Lloyd

Το άρθρο Αν είσαι πρωινός τύπος, πρέπει να το διαβάσεις. Αν δεν είσαι, πρέπει να γίνεις! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αν είσαι πρωινός τύπος,  πρέπει να το διαβάσεις. Αν δεν είσαι,πρέπει να γίνεις!