Έτοιμη για δημοψήφισμα η Σερβία με τη στήριξη της Ρωσίας

16:38 11/1/2016 - Πηγή: iPop

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλορντ Ντόνικ, δηλώνει πως η Σερβία είναι έτοιμη για δημοψήφισμα και μάλιστα με τη στήριξη της Ρωσίας. Η ημερομηνία του δημοψηφίσματος δεν έχει ωστόσο ανακοινωθεί ακόμη.
Συγκεκριμένα, η απόφαση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος,

έρχεται από τον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας, ως άμεση αντίδραση στις ασκούμενες διώξεις των δικαστηρίων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, κατά Σέρβων πολιτών οι οποίοι κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους σε εγκλήματα πολέμου.
Ο Μίλοντ Ντόνικ, σε πρόσφατες δηλώσεις του επί του κρίσιμου ζητήματος, της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, υπογράμμισε πως:

Αδιαφορώ για τις αντιδράσεις των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κεντρικών αρχών της Βοσνίας. Μου αρκεί που η Ρωσία υποστηρίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Το δημοψήφισμα δεν στρέφεται κατά της συνοχής της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Ουσιαστικά με τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στην Σερβική Δημοκρατία, οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν, αν υποστηρίζουν «την αντισυνταγματική και μη εξουσιοδοτημένη επιβολή των νόμων από τον ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και αν αποδέχονται την εφαρμογή των αποφάσεών δικαστηρίων και της γενικής εισαγγελίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης στην επικράτεια της Σερβικής Δημοκρατίας».
Έντονες πάντως ήταν οι αντιδράσεις τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Σερβία, αφού και οι δύο μεριές υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια κίνησεη που θέτει σε κίνδυνο την ενότητα του κράτους της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

The post Έτοιμη για δημοψήφισμα η Σερβία με τη στήριξη της Ρωσίας appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα