Αλλαγές για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά- Τι θα ισχύει;

15:53 11/1/2016 - Πηγή: iPop

Σημαντικές θα είναι οι αλλαγές αναφορικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς, όπως έγινε γνωστό πλέον οι οφειλές από ΕΝΦΙΑ του περασμένου έτους αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας του 2016, δεν μπορούν να περιληφθούν σε αιτήσεις υπαγωγής στις διατάξεις.

Την σημαντική αυτή πληροφορία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, κ.

Αλεξιάδης ο οποίος απέστειλε σχετικό έγγραφο στην Βουλή.

Τι ανέφερε;

Αν ένα νοικοκυριό έχει υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση και εξυπηρετεί κανονικά τις δόσεις, αυτό δεν αίρει την γενικότερη αδυναμία πληρωμής του χρέους.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή Νικολόπουλου αλλά και η απάντηση του Αλεξιάδη:

Ερώτηση του βουλευτή Νικολόπουλου:

Οι δανειολήπτες που θα καταθέσουν αίτηση υπαγωγής στο νέο Νόμο Κατσέλη, πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων τους, τον ΕΝΦΙΑ της 1ης κατοικίας τους ή έστω να υπαχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων;

Η απάντηση του Αλεξιάδη:

«Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν. 3869/2010, όπως ισχύει, προϋπόθεση για τη ρύθμιση οφειλών φυσικού προσώπου κατά τις διατάξεις του εν λόγω νόμου είναι -μεταξύ άλλων- να έχει περιέλθει ο οφειλέτης σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του.

Η μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής αποτελεί νομική έννοια, η πλήρωση ή μη της οποίας κρίνεται από το δικαστήριο ενώπιον του οποίου υποβάλλεται η σχετική αίτηση. Από την επισκόπηση της σχετικής νομολογίας, πάντως, αλλά και της θεωρίας, προκύπτει το γενικό συμπέρασμα ότι μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμών, κατά την έννοια του νόμου, συντρέχει όχι μόνο στις περιπτώσεις που έχει παύσει η εξυπηρέτηση κάθε χρέους, αλλά και στις περιπτώσεις που καταβάλλονται μερικά μόνο χρέη, όταν η μερική καταβολή οφείλεται σε αδυναμία του οφειλέτη για εξόφληση όλων των χρεών του (οράτε ενδεικτικά I. Βενιέρη, Θ. Κατσά Εφαρμογή του Ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, 2013, σελ. 86-87 με εκτεταμένη παραπομπή στη νομολογία).

Επομένως, η εξυπηρέτηση κάποιων οφειλών δεν αίρει, κατά τη νομολογία και τη θεωρία, τη γενικότητα της «αδυναμίας πληρωμών», όταν υφίσταται αδυναμία πληρωμής για ουσιώδες τμήμα των χρεών του οφειλέτη. Παρατηρείται, ότι τα ανωτέρω γίνονται δεκτά ακόμα και στο πλαίσιο της πτώχευσης, προϋπόθεση για την κήρυξη της οποίας είναι επίσης κατά το νόμο (άρθρο 3 παρ. 1 του Πτωχευτικού Κώδικα) η αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεων «κατά τρόπο γενικό και μόνιμο (παύση πληρωμών)».

The post Αλλαγές για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά- Τι θα ισχύει; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα