Έρευνα αποκαλύπτει ποιες χώρες έχουν τις καλύτερες συνθήκες για να δουλεύει και να μένει μια γυναίκα

20:01 13/10/2021 - Πηγή: iPop

Ενώ διανύουμε το έτος 2021 οι γυναίκες, σε αρκετές χώρες, δεν αντιμετωπίζονται ίσα με τους άνδρες και δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και στην επαγγελματική τους ζωή. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η ασφαλιστική εταιρεία του William Russel αναζήτησε ποιες είναι οι καλύτερες χώρες για τις γυναίκες και έφερε στα φώτα της δημοσιότητας μια πολύ ενδιαφέρουσα κατάταξη, που θα σε βάλει σε σκέψεις, θα σε προβληματίσει θα σου γεννήσει πολλά ερωτήματα.

Αν

είσαι γυναίκα και αναρωτιόσουν μέχρι τώρα που είναι καλύτερα για εσένα να ζήσεις, η συγκεκριμένη έρευνα σου λύνει όλες τις απορίες. Η Ισλανδία είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο για να ζουν και να εργάζονται οι γυναίκες, σύμφωνα με τη νέα κατάταξη της ασφαλιστικής εταιρείας William Russell.

Η έρευνα βαθμολόγησε τις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ώστε να καταλήξουν στην συγκεκριμένη κατάταξη. Οι παράγοντες που διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο για τη διεξαγωγή του αποτελέσματος είναι το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων, το ποσοστό των γυναικών που τελειώνουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η διάρκεια της αμειβόμενης άδειας μητρότητας και ο αριθμός των γυναικών που εκπροσωπούν την κυβέρνηση.

Γιατί οι εταιρείες χρειάζονται περισσότερες γυναίκες Leaders

Ποιες είναι οι καλύτερες χώρες για τις γυναίκες;

Η Ισλανδία κατέχει τα πρωτεία αφού το 52.8% των γυναικών έχουν τελειώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση με επιτυχία, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης της Τράπεζας του Κόσμου Women, Business and Law Index 2021. Η Φινλανδία έρχεται στη δεύτερη θέση, σημειώνοντας υψηλή βαθμολογία για τη γυναικεία εκπροσώπηση στην κυβέρνηση, καθώς οι μισές από όλες τις υπουργικές θέσεις καταλαμβάνονται από γυναίκες και είχε τέσσερις διαφορετικές γυναίκες ηγέτες της χώρας. Τρίτη στη λίστα έρχεται η Ιρλανδία και το Βέλγιο τέταρτο, ενώ ακολουθούν η Δανία, ο Καναδάς, η Γαλλία και η Νορβηγία.

Η χειρότερη χώρα για να ζουν και να εργάζονται οι γυναίκες είναι η Ιαπωνία, σύμφωνα με την κατάταξη του William Russell. Παρά το γεγονός ότι πάνω από το 50% των γυναικών αποκτούν τριτοβάθμια εκπαίδευση, η χώρα έχει υψηλό μισθολογικό χάσμα που αγγίζει το 23,48% και η εκπροσώπηση των γυναικών στην κυβέρνηση είναι πολύ χαμηλή, μόλις 10%.

Η Τουρκία έρχεται δεύτερη από το τέλος με μόνο το 19,7% των γυναικών να έχουν λάβει τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το Μεξικό ήταν η τρίτη χώρα μετά την Τουρκία. Μόνο το 17,2% των γυναικών έχουν συμμετάσχει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η χώρα δεν είχε ποτέ γυναίκα ηγέτη. Η Χιλή βρίσκεται στην τέταρτη θέση από το τέλος και ακολουθούν η Κολομβία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

It’s about time! Μετά από 92 χρόνια λειτουργίας, το Fortune ορίζει την Alyson Shontell ως την πρώτη γυναίκα αρχισυντάκτρια

Τι συμβαίνει με το χάσμα μεταξύ των φύλων σε παγκόσμιο επίπεδο;

Το μέσο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων σε όλο τον κόσμο είναι 12,28%. Η Κολομβία, παρά τη χαμηλή της θέση, είναι η χώρα με το μικρότερο μισθολογικό χάσμα φύλου, μόλις 4%. Το Λουξεμβούργο βρίσκεται στη δεύτερη θέση με μισθολογικό χάσμα 4,14% και ακολουθεί το Βέλγιο, η Κόστα Ρίκα, η Δανία, η Νορβηγία. Η χώρα μας, η Ελλάδα αγγίζει το ποσοστό 12,5%.

Η Σλοβακία δίνει στις εργαζόμενες γυναίκες τις περισσότερες ημέρες άδειας μητρότητας επί πληρωμή, στις 238 ημέρες. Η Τσεχία είναι δεύτερη με 196, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία (182), την Ουγγαρία (168), την Ιταλία (150) και τη Φινλανδία (147).

Η μέση διάρκεια της άδειας μητρότητας με αποδοχές είναι 103,6 ημέρες. Το Ηνωμένο Βασίλειο δίνει στις νέες μητέρες λιγότερο από το μισό, μόλις 42 ημέρες.

Ο παγκόσμιος μέσος όρος για τις γυναίκες που επιτυγχάνουν τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι 40,7%. Το Ισραήλ είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο 88%, και ακολουθεί ακολουθούμενο ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Ιαπωνία, η Ισλανδία και η Εσθονία.

«Η τριτοβάθμια εκπαίδευση ενθαρρύνει τις γυναίκες να στοχεύουν σε θέσεις με μεγαλύτερη επιρροή, να αμφισβητούν τα καταπιεστικά κοινωνικά πρότυπα και να αναλαμβάνουν έναν πιο ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, τα οποία βοηθούν στην ενδυνάμωση και την ισότητα των γυναικών γενικά».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Έρευνα αποκαλύπτει ποιες χώρες έχουν τις καλύτερες συνθήκες για να δουλεύει και να μένει μια γυναίκα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα