Επιτεύξιμος ο στόχος και χωρίς τον μηχανισμό, όμως ο «κόφτης» αποτελεί προϋπόθεση για συμφωνία

20:46 10/5/2016 - Πηγή: iPop

Την άποψη ότι η Κομισιόν θεωρεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 γίνεται να επιτευχθεί και με τα υπάρχοντα μέτρα εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ο κόφτης αποτελεί προϋπόθεση για τη συμφωνία.

Ο λόγος του μηχανισμού, εξήγησε, είναι ότι δεν έχουν όλες οι πλευρές την άποψη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι εφικτό με τα υπάρχοντα μέτρα.

Ο ίδιος μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο τόνισε «πως η Ελλάδα με τους

εταίρους της κατάφερε να σημειώσει σημαντική πρόοδο από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι σήμερα, αλλά δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να φθάσουμε στον τερματισμό».

Χαρακτήρισε το Eurogroup της Δευτέρας ορόσημο, προσθέτοντας πως «πετύχαμε να γίνει αποδεκτό από όλους μας ένα εν εξελίξει σθεναρό πρόγραμμα – βάση για την ανάκαμψη της Ελλάδας».

Για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, ο κ. Μοσκοβισί, σημείωσε ότι θα φαίνεται συνεχώς η επίδρασή τους καθώς αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ. Μάλιστα τόνισε ότι είναι μέρος ενός γενικότερου πακέτου μέτρων σχετικά με τη δημιουργία «ενός ανεξάρτητου μηχανισμού για τα έσοδα, ενός μηχανισμού για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ενός νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων».

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η οικονομία της Ελλάδας «θα παρουσιάσει θετικό πρόσημο από το δεύτερο μισό του έτους, το δε 2017 θα φθάσει το 2,7%». και ότι το δημόσιο έλλειμμα το 2017 θα κατέβει στο 3%.

Για το χρέος επανέλαβε τα τρία στάδια «ξεκινώντας από το τι μπορούμε να κάνουμε έως το 2018, χωρίς να αλλάξουμε το πρόγραμμα και χωρίς να υπάρξει «κούρεμα» του χρέους».

Νωρίτερα οι δηλώσεις της εκπροσώπου του Πιερ Μοσκοβισί κινήθηκαν στο ίδιο κλίμα, με την ίδια να λέει πως η Κομισιόν δεν γνωρίζει εάν το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Β. Σόιμπλε, δήλωσε πως θεωρεί ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ εξέφρασε και την αισιοδοξία του σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Photo: Aris Oikonomou / SOOC

The post Επιτεύξιμος ο στόχος και χωρίς τον μηχανισμό, όμως ο «κόφτης» αποτελεί προϋπόθεση για συμφωνία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα