Επιστρέφουν οι Θεσμοί στην Αθήνα- Συνεχίζονται οι δριαπραγματεύσεις

11:04 12/12/2016 - Πηγή: iPop

Επιστρέφουν σταδιακά από σήμερα οι επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα και ξεκινούν σιγά σιγά οι διαπραγματεύσεις, ενώ στόχος είναι το άμεσο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, με τα «αγκάθια», ωστόσο, να παραμένουν.

Χαμηλές προσδοκίες φαίνεται να χαρακτηρίζουν τη νέα επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας στην Αθήνα στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Οι χαμηλές αυτές προσδοκίες είναι

απόρροια του γεγονότος ότι μέχρι και χθες το βράδυ ήταν αβέβαιο το πότε ακριβώς θα έρθουν στην πρωτεύουσα οι επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών.

Οι συζητήσεις που πρόκειται να γίνουν τις επόμενες μέρες μεταξύ των εκπροσώπων των Θεσμών και της Κυβέρνησης δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε κάποια συμφωνία. Και οι ίδιοι οι Θεσμοί από την πλευρά τους δεν έχουν ακόμα καταλήξει στο πώς θα χειριστούν το κρίσιμο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα και κατ’ επέκταση το εάν θα απαιτήσουν να λάβει νέα μέτρα η Αθήνα και τι ύψους θα είναι αυτά.

Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ, σε συνέχεια της σκληρής πολιτικής που κρατάει απέναντι στο πρόγραμμα, αμφισβητεί την σκοπιμότητα της αποστολής στην παρούσα χρονική στιγμή. Το Υπουργείο Οικονομικών, βέβαια, ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα επικοινωνίας με το ΔΝΤ.

Βασικός στόχος μέσα στις επόμενες μέρες είναι να κλείσει το συντομότερο και αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων με αιχμή τα εργασιακά και τις ομαδικές απολύσεις, τις ρυθμίσεις για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και το εξωδικαστικό συμβιβασμό, αλλά και την εξέταση της πορείας του προϋπολογισμού και των δημοσίων οικονομικών.

Από την πλευρά της η Αθήνα ελπίζει όλα να έχουν τελειώσει έως τις 19 Ιανουαρίου 2017, όταν θα συνεδριάζει το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο θα συζητήσει την ένταξη της Ελλάδας στην φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Παράλληλα, σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας, θα πέσουν στο τραπέζι όλες οι εξελίξεις αναφορικά με τη διαπραγμάτευση. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 5:30 το απόγευμα, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Κι ενώ οι διαπραγματεύσεις ετοιμάζονται να ξεκινήσουν εκ νέου, ο Πρωθυπουργός αναζητάει σε Βρυξέλλες και Βερολίνο πολιτική λύση.

Photo: Nick Paleologos / SOOC

The post Επιστρέφουν οι Θεσμοί στην Αθήνα- Συνεχίζονται οι δριαπραγματεύσεις appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα