Επιστρέφουν οι δημόσιες εκτελέσεις στο Αφγανιστάν – Το αίτημα του αρχηγού των Ταλιμπάν για αυστηρή εφαρμογή της σαρία

16:30 14/11/2022 - Πηγή: iPop

Ο εφιάλτης συνεχίζεται στο Αφγανιστάν…Ο ηγέτης των Ταλιμπάν Haibatullah Akhundzada έδωσε εντολή στους δικαστές να επιβάλουν ποινές για ορισμένα εγκλήματα που μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δημόσιους ακρωτηριασμούς και λιθοβολισμούς.

Ο εκπρόσωπός του είπε ότι αδικήματα όπως η ληστεία, η απαγωγή και η εξέγερση πρέπει να τιμωρούνται σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο της Σαρία.

Όταν ήταν στην εξουσία τη δεκαετία του 1990, οι Ταλιμπάν καταδικάστηκαν για τέτοιες τιμωρίες, οι οποίες περιελάμβαναν δημόσιες εκτελέσεις.

Υποσχέθηκαν, μάλιστα, να κυβερνήσουν

με όση περισσότερη μετριοπάθεια γινόταν όταν ανέλαβαν την εξουσία πέρυσι. Αλλά από τότε έχουν επιβάλει οποιονδήποτε νόμο καταδυναστεύει σταθερά τις ελευθερίες. Ιδίως τα δικαιώματα των γυναικών έχουν περιοριστεί σοβαρά.

Ταλιμπάν: Δημόσιες εκτελέσεις και εφαρμογή της Σαρία

Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν δήλωσε ότι οι δικαστές πρέπει να τιμωρούν τους εγκληματίες σύμφωνα με τη Σαρία, εάν το έγκλημα που διαπράχθηκε είναι παραβίαση αυτών των νόμων.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabihullah Mujahid έγραψε στο Twitter αργά την Κυριακή 13/11 ότι η «υποχρεωτική» εντολή ήρθε μετά τη συνάντηση του Mullah Akhundzada με μια ομάδα δικαστών.

#DoNotTouchMyClothes: Το κίνημα που ξεκίνησαν οι γυναίκες από το Αφγανιστάν ενάντια στην μπούργκα και τους νέους νόμους των Ταλιμπάν

Τα ακριβή εγκλήματα και οι τιμωρίες δεν έχουν καθοριστεί από τους Ταλιμπάν, αλλά ένας θρησκευτικός ηγέτης στο Αφγανιστάν είπε στο BBC ότι σύμφωνα με το νόμο της Σαρία, οι ποινές μπορεί να περιλαμβάνουν ακρωτηριασμούς, δημόσιους μαστιγώσεις και λιθοβολισμούς.

Η εντολή είναι η πιο πρόσφατη απόδειξη ότι οι Ταλιμπάν υιοθετούν μια πιο σκληρή γραμμή όσον αφορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Την περασμένη εβδομάδα απαγόρευσαν στις γυναίκες να επισκέπτονται όλα τα πάρκα στην Καμπούλ, κρατώντας τες ακόμη πιο μακριά από τη δημόσια ζωή.

Η είσοδος σε πάρκα, λουτρά και γυμναστήρια ήταν ήδη διαχωρισμένη βάσει των κανόνων των Ταλιμπάν για τον διαχωρισμό των ανθρώπων κατά φύλο. Η ομάδα ισχυρίζεται ότι οι ισλαμικοί νόμοι δεν τηρήθηκαν.

Τα επίπεδα βίας έχουν πέσει σε όλο το Αφγανιστάν από τότε που τα ξένα στρατεύματα αποχώρησαν μετά από 20 χρόνια πολέμου, ενόψει της προέλασης των Ταλιμπάν το καλοκαίρι του 2021. Ωστόσο, αντιμετωπίζουν πολλές κατηγορίες ότι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ζώντας στο σώμα μιας γυναίκας: «Οι Ταλιμπάν φοβούνται την ομορφιά, τη δύναμη – και την αντίστασή μας»

Οι ίδιοι είχαν ορκιστεί ότι δεν θα υπάρξει βάναυση καταστολή των γυναικών όπως ήταν όταν ήταν στην εξουσία από το 1996-2001, αλλά ο μισός πληθυσμός αντιμετωπίζει σοβαρούς περιορισμούς.

Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να κάνουν ταξίδια μεγαλύτερης απόστασης χωρίς άνδρα συνοδό και τα έφηβα κορίτσια δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στο σχολείο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, παρά τις υποσχέσεις των Ταλιμπάν ότι θα τους το επιτρέψουν.

Ενώ ορισμένες γυναίκες εξακολουθούν να εργάζονται σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, οι περισσότερες κλήθηκαν να μην πάνε στη δουλειά μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Τον Μάιο οι γυναίκες υποχρεώθηκαν να φορούν χιτζάμπ και πολλές από αυτές ξυλοκοπήθηκαν επειδή διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους.

Δισεκατομμύρια δολάρια σε αφγανικά περιουσιακά στοιχεία που κρατούνται στο εξωτερικό παγώνουν καθώς η διεθνής κοινότητα περιμένει από τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις υποσχέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν για την ασφάλεια, τη διακυβέρνηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Επιστρέφουν οι δημόσιες εκτελέσεις στο Αφγανιστάν – Το αίτημα του αρχηγού των Ταλιμπάν για αυστηρή εφαρμογή της σαρία εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιστρέφουν, Αφγανιστάν –, Ταλιμπάν,epistrefoun, afganistan –, taliban