Επιστρέφει με διαβεβαιώσεις για συμφωνία ο Τσίπρας-Μένουμε Ελλάδα ξεκαθαρίζει η Λαγκάρντ

22:27 14/4/2016 - Πηγή: iPop

Ποικίλα είναι τα μηνύματα που στέλνουν κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρώπης σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλες καθυστερήσεις, τονίζοντας πως το ΔΝΤ μένει στο πρόγραμμα, ενώ ο Γ. Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για αδύναμη εμπιστοσύνη μεταξύ Κυβέρνησης και πιστωτών. Θετικά ήταν τα μηνύματα Μοσκοβισί και Σουλτς, οι οποίοι φαίνεται πως τάσσονται υπέρ της άμεσης

συμφωνίας και το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αισιόδοξο και το μήνυμα του Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ικανοποιημένος επιστρέφει από την Ευρώπη ο Αλέξης Τσίπρας μιας και έλαβε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από Ολάντ και Σουλτς για σύντομο κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ βρήκε τους συμμάχους που έψαχνε, οι οποίοι συμμερίζονται την άποψή του ότι είναι ανάγκη να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Στην καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας και από ελληνικής πλευράς αλλά και από την πλευρά των δανειστών για να υπάρξει συμφωνία εστίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Μ. Σουλτς τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν. Και όπως επιβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός οι δυο τους συμφώνησαν πως δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα.

Σουλτς και Τσίπρας συμφώνησαν πως οι Θεσμοί και η Κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένοι σ’ όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο.

Ο Πιερ Μοσκοβισί κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον τόνισε πως «όσο πιο γρήγορα γίνεται θα πρέπει να κάνουμε πρόοδο να δουλέψουμε στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Η θέση της Επιτροπής είναι ότι κάνουμε πρόοδο και θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα».

Αισιοδοξία ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει σύντομα εξέφρασε και ο κ. Ντομπρόβσκις, λέγοντας πως μόλις γίνει αυτό θ’ ανοίξει συζήτηση για το χρέος.

Να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις για την Ελλάδα, ήταν το μήνυμα της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παράλληλα ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ μένει στο πρόγραμμα.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τόνισε πως είναι σκεπτική σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του Ταμείου σχετικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του ελληνικού προγράμματος.

Ο ρόλος μας στο ελληνικό πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και χρέους

Η ίδια πρόσθεσε πως είναι κοινός στόχος η Ελλάδα να μην εξαρτάται πλέον από το ΔΝΤ ή τον ESM, ενώ τόνισε πως το ΔΝΤ δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα μας.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την άποψη ότι η είναι αδύναμη η εμπιστοσύνη μεταξύ Κυβέρνησης και δανειστών, ενώ για τα νομοσχέδια που ανακοίνωσε ο κ. Τσακαλώτος ότι θα κατατεθούν σχολίασε: «δεν μπορώ να αναφέρω αν τα νομοσχέδια που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις. Οι Θεσμοί είναι εκείνοι που θα κρίνουν αν τα νομοσχέδια χρειάζονται τροποποιήσεις».

Το πλαίσιο στο οποίο συζητάμε είναι η συμφωνία του καλοκαιριού, όπου ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν πολύ σημαντικός. Όπως είπε η Λαγκάρντ θα είναι ηρωικό, αλλά είναι πιθανό να επιτευχθεί ο στόχος το 2018

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται ήδη στην Ουάσινγκτον για την κρίσιμη Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, κατά την οποία ποντάρει στο ν’ ανοίξει συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ενώ είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όσους κατηγορήσουν την Ελλάδα για την κίνησή της να προχωρήσει στην κατάρτιση νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

The post Επιστρέφει με διαβεβαιώσεις για συμφωνία ο Τσίπρας-Μένουμε Ελλάδα ξεκαθαρίζει η Λαγκάρντ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα