Επί τάπητος το ασφαλιστικό στο νέο τετ-α-τετ- Κατρούγκαλου- κουαρτέτου. Τα «καυτά» σημεία της διαπραγμάτευσης

09:33 12/3/2016 - Πηγή: iPop

Με κύριο θέμα την «καυτή» ατζέντα του ασφαλιστικού θα διεξαχθεί η συνάντηση Κατρούγκαλου- κουαρτέτου το Σάββατο. Αν και είναι αγεφύρωτες οι διαφορές που έχουν καταγραφεί από την επανεκκίνηση ων συζητήσεων για την διαπραγμάτευση, η Κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει πως θα μπορούσε η συμφωνία με τους δανειστές να έχει ολοκληρωθεί και μέχρι την επόμενη Παρασκευή.

Να σημειωθεί πως την Παρασκευή ο υπουργός εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη του παραδέχτηκε τον αγώνα που δίνεται για την ολοκλήρωση της «δύσκολης» διαπραγμάτευσης, όπως την χαρακτήρισε. Επίσης, έσπευσε να διαψεύσει ότι οι δανειστές ζητούν μείωση των κύριων συντάξεων, αλλά και ότι ζητούν το ύψος της εθνικής σύνταξης από 384 ευρώ να κατέβει στα 180.

Βέβαια, αξίζει να τονισθεί πως ο Γ. Κατρούγκαλος έχει χαρακτηρίσει τη μείωση των επικουρικών συντάξεων ως «αναπόφευκτη».

Ποια είναι τα πιο κύρια ζητήματα της διαπραγμάτευσης που παραμένουν «αγκάθια» της;Η αρχιτεκτονική η οποία θα υπάρχει στην ασφαλιστική μεταρρύθμισης η οποία αφορά το ύψος της εθνικής σύνταξης, αλλά παράλληλα εστιάζει και τα ποσοστά αναπλήρωσης. Όπως έχει γίνει γνωστό οι δανειστές φαίνεται να ζητούν μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ για τους ασφαλισμένους τους οποίους συνταξιοδοτούνται με 15 χρόνια. Την ίδια στιγμή ζητούν η εθνική σύνταξη να δίνεται στους ασφαλισμένους αφού φτάσουν τα 67 τους έτη. Επίσης, απαιτούν συρρίκνωση των ποσοστών αναπλήρωσης κυρίως για τους χαμηλόμισθούς με λίγα χρόνια ασφάλισης.Οι δανειστές εστιάζουν σε επανυπολογισμό των συντάξεων έως το 2018. Οι Θεσμοί αλλά και το ΔΝΤ επιθυμούν τον περιορισμό του χρόνου εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς η οποία προκύπτει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Αντίθετη παραμένει η άποψη της ελληνικής Κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία καλό θα ήταν η προσωπική διαφορά να μεταφερθεί για τα επόμενα έτη, ακόμα και μετά το 2018.Μείωση των επικουρικών σε συνδυασμό βεβαία και με άλλα μέτρα τα οποία θα έχουν ως στόχο τον περιορισμό των απωλειών. Να σημειωθεί πως ο Υπουργός Εργασίας έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή το να μη θιγούν «όσοι έχουν συνολικά συντάξιμες αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ, με τις κύριες συντάξεις να μην υφίστανται καμία μείωση και τις επικουρικές να προστατεύονται στοχευμένα». Οι εκπρόσωποι τον Θεσμών επίσης δείχνουν να μην δέχονται τις εκπτώσεις στις εισφορές που υποχρεούνται να καταβάλλουν αγρότες, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες.Τι έγινε στο ραντεβού Θεσμών- Τσακαλώτου την Παρασκευή;

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την Παρασκευή ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταθέσει αντιπρόταση σχετικά με το φορολογικό. Νέες συναντήσεις με τους Θεσμούς το Σάββατο.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως η Κυβέρνηση θα καταθέσει αντιπρόταση στους επικεφαλής των Θεσμών για ύψος του αφορολόγητου ορίου.

Οι δανειστές ζήτησαν την μείωση του αφορολόγητου ορίου από 9.545 ευρώ που πρότεινε η Κυβέρνηση στο μισό.

Τι έγινε στην συνάντηση Γ. Σταθάκη- Θεσμών;

Ο Γιώργος Σταθάκης εξερχόμενος από την συνάντηση με τους Θεσμούς έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους, ενώ αποκάλυψε και ορισμένα σημεία της ελληνικής πρότασης για τα «κόκκινα δάνεια».

Ο υπουργός Οικονομίας είπε πως: «Συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια. Δηλαδή, τις προτάσεις που έχουμε κάνει για τις τρεις κατηγορίες δανείων που επιθυμούμε να παραμείνουν στις τράπεζες, την αναθεώρηση του νόμου Δένδια και το πρόβλημα των χρεών μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν παράλληλα χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες, καθώς και το πώς θα βελτιωθεί ο νόμος για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης ώστε να γίνει πιο λειτουργικός, οι οποίες πάντως θα είναι συμβατές με την πράξη της Τραπέζης της Ελλάδος».

Όσον αφορά για τα θέματα που χρειάζονται αποσαφήνιση, ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε:

Θέλει αποσαφήνιση και το φορολογικό καθεστώς, η διαγραφή οφειλών από τις τράπεζες, που σήμερα φορολογείται ως εισόδημα. Αυτό θέλει συμπλήρωση και ξεκαθάρισμα. Το ίδιο ισχύει και για την φορολόγηση των εταιρειών αυτών. Μέχρι την επόμενη συνάντηση, που θα γίνει την Τρίτη 15 Μαρτίου, θα έχουν λυθεί αυτά τα ζητήματα. Καθώς υπάρχουν ήδη προχωρημένες διαβουλεύσεις, δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας, απλώς χρειάζεται τεχνική επεξεργασία. Σε αυτό το στάδιο θα λυθεί επίσης το θέμα των τριών κατηγοριών δανείων για τις οποίες επιθυμούμε εξαιρέσεις. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά δάνεια συζητάμε τα όρια που προτείναμε

photo:©INTIMEnews/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

The post Επί τάπητος το ασφαλιστικό στο νέο τετ-α-τετ- Κατρούγκαλου- κουαρτέτου. Τα «καυτά» σημεία της διαπραγμάτευσης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα