Επί ποδός οι ΜΚΟ: Ξεκίνησαν έρευνες για το αλλοιωμένο φαγητό της Ειδομένης- Ασφυκτική η κατάσταση στον Πειραιά

15:07 4/4/2016 - Πηγή: iPop

Αναβρασμός υπάρχει στην Ειδομένη μετά τον εντοπισμό αλλοιωμένου φαγητού κατά τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών την Κυριακή. Την ίδια στιγμή σε αποπνικτική είναι η κατάσταση και στον Πειραιά όπου οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ξεπεράσει τους 4.700.

Το πρωί της Δευτέρας, έρευνα ξεκίνησε από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που έχουν αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Να τονισθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες το φαγητό μοιράστηκε από την PRAKSIS, ενώ την

ευθύνη προμήθειάς του έχουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Μάλιστα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επίσημη τοποθέτηση τους τόνισαν πως «πρώτη φορά διαπιστώθηκε τέτοιο πρόβλημα από την ιδιωτική εταιρία παρασκευής φαγητού στην οποία έχει ανατεθεί η προμήθεια και το θέμα θα διερευνηθεί».

Όπως επιβεβαίωσαν οι γιατροί οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή αν και οι πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν για πόνους στο στομάχι λόγω του φαγητού κανένας δεν προσήλθε για παροχή πρώτων βοηθειών στα ιατρεία.

Σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου της τοπικής κοινότητας Ειδομένης, Ξανθούλας Σουπλή την Κυριακή άγνωστοι διέρρηξαν την αποθήκη της Ύπατης Αρμοστείας και αφαίρεσαν αρκετά αντικείμενα.

Τι συμβαίνει στον Πειραιά;

Περίπου 4.725 άτομα βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, με το «Αριάδνη» να φθάνει το πρωί στο λιμάνι με 25 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη, ενώ το βράδυ έφθασε το «Νήσος Μύκονος» με 73 άτομα.

Σημειώνεται πως κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης δεν επιβιβάστηκε το απόγευμα της Κυριακής στα τρία πούλμαν που έφθασαν στον Πειραιά καθώς φοβούνται ότι θα αποκλειστούν στα κέντρα φιλοξενίας.

Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται άντρες του λιμενικού και μεταφραστές οι οποίοι ζητούν από τους πρόσφυγες να μπουν στα πούλμαν και να φύγουν από το λιμάνι.

Στο σχέδιο αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά αλλά και της Ειδομένης εστιάζει ο Δ. Βίτσας

Σε συνέντευξη του το πρωί της Δευτέρας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, τόνισε πως «μέχρι το Πάσχα θα έχει αδειάσει το λιμάνι του Πειραιά» και συμπλήρωσε:

Ήδη αποχώρησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο 1.400 – 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες προς Ελαιώνα δίχως να έχουν προστεθεί νέες ροές

Σημειώνεται ωστόσο ότι από την Παρασκευή έως και την Κυριακή Τούρκοι δουλέμποροι αποβίβασαν στα ελληνική νησιά 1.400 ακόμη ανθρώπους.

Μάλιστα, ζήτησε τη βοήθεια όλων «ώστε να πειστούν οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας όπου όπως είπε υπάρχουν 2.600 κενές θέσεις». Και παράλληλα δήλωσε πως «μέχρι την Κυριακή θα έχει κατασκευαστεί και το μεγαλύτερο μέρος άλλων 10.000 θέσεων».

Ο Δ. Βίτσας επίσης σημείωσε πως μετά την αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά θα αρχίσει η αντίστοιχη προσπάθεια για την Ειδομένη.

Δέσμευση Κυρίτση για άδειασμα του Πειραιά

Ο Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό το πρωί της Δευτέρας είπε πως: «Ο Πειραιάς θα αρχίσει να αδειάζει εντατικά από το τέλος της εβδομάδας» και πρόσθεσε: «Οι αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας θα αποτρέψουν τα φαινόμενα βίας από τους πρόσφυγες».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «δεν θα χρησιμοποιήσουμε βία, ο κόσμος πείθεται και μεταφέρεται. Η κατάσταση βελτιώνεται μέρα με τη μέρα».

Ο Δημήτρης Βίτσας από την άλλη έκανε λόγο για 2.600 θέσεις φιλοξενίας και τόνισε ότι μέχρι την Κυριακή θα είναι έτοιμες ακόμα 10.000.

photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Επί ποδός οι ΜΚΟ: Ξεκίνησαν έρευνες για το αλλοιωμένο φαγητό της Ειδομένης- Ασφυκτική η κατάσταση στον Πειραιά appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα