Bloomberg: Ορατός ο κίνδυνος του Grexit

14:00 4/4/2016 - Πηγή: Aixmi

Η Ελλάδα θα μπορούσε και πάλι να αντιμετωπίσει την απειλή του Grexit εάν η αξιολόγηση καθυστερήσει μέχρι τον Ιούνιο-Iούλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους που παρακολουθούν την αργή πρόοδο των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, ανοιχτά παραμένουν

ζωτικά θέματα όπως οι συντάξεις, η φορολογική διοίκηση, το δημοσιονομικό έλλειμμα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνουν οι αξιωματούχοι. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρουσιάζει άλλο ένα μεγάλο εμπόδιο, τονίζουν.

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, διαφωνεί με την ευρωζώνη για το πώς η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τον προϋπολογισμό της. Με τη Γερμανία να επιμένει ότι το Ταμείο θα πρέπει τελικά να κάνει πίσω και να συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αξιωματούχοι από το ΔΝΤ προσπαθούν να βρουν τρόπους να πιέσουν την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να δώσουν στην Ελλάδα την ελάφρυνση του χρέους, όπως φαίνεται και από το έγγραφο των Wikileaks.

«Οι πιθανότητες για μία νέα ελληνική κρίση αυτό το καλοκαίρι είναι σχετικά υψηλές», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Diba AG στη Φρανκφούρτη. «Δεδομένου του εξαιρετικά αργού ρυθμού των μεταρρυθμίσεων και της αξιολόγησης, καθώς και της απώλειας δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και την περιορισμένη διάθεση πλέον για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η επόμενη κρίση είναι ήδη στα σκαριά. Είναι μόνο θέμα χρόνου να συμβεί», τόνισε.

Η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται αντιμέτωπη με μία αυξανόμενη σειρά πληρωμών, με αποκορύφωμα τα 2,3 δισ. ευρώ τα οποία πρέπει να πληρωθούν στις 20 Ιουλίου και η ελληνική πλευρά δεν θα λάβει άλλη δόση από το πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ εάν δεν εκπληρώσει τους όρους που έχουν συμφωνηθεί.

Τρεις αξιωματούχοι του ΔΝΤ, είπαν ότι οι αποπληρωμές του Ιούλιου, ταυτόχρονα με την προσφυγική κρίση και το δημοψήφισμα για το «Brexit» είναι τα σημεία-κλειδί για να πιέσουν τη Μέρκελ να δεχθεί την ελάφρυνση του χρέους που προτείνει το Ταμείο, ανέφερε η διαρροή των WikiLeaks.

Keywords
Τυχαία Θέματα