Ένας χρόνος απ’ την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών

13:49 17/6/2019 - Πηγή: iPop
Ένας χρόνος συμπληρώνεται απ’ την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ανάμεσα σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία.  Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Πέρασε ένας χρόνος απ’ την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, μια συμφωνία που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Οι Βρυξέλλες απ’ τη μεριά τους, κάνουν λόγο για ιστορική συμφωνία, η οποία επετεύχθη χάρη στο θάρρος των ηγεσιών των δύο χωρών, και εκφράζει την ελπίδα για νέα

θετικά βήματα προόδου στα Δυτικά Βαλκάνια. Σε αυτά, όπως σημειώνει, μπορεί να δοθεί ώθηση με τις ενταξιακές διαρπαγματεύσεις των χωρών της περιοχής.

Όπως σχολίασε η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική,  Φεντερίκα Μογκερίνι, «πιστεύω πως πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας τη δύναμη της ηγεσίας και του θάρρους, και τα θετικά βήματα που έγιναν στα Δυτικά Βαλκάνια και ελπίζω πως τα κράτη μέλη θα θυμηθούν αυτά τα βήματα προς τα εμπρός, ιδιαίτερα τις ερχόμενες ημέρες, όταν πρόκειται να ληφθεί μια σημαντική απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τόσο για την Αλβανία όσο και για τη Βόρεια Μακεδονία. Ελπίζω και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό».

Να θυμίσουμε πως η Συμφωνία των Πρεσπών αντικατέστησε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και κατήργησε τη συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας και την προσωρινή ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, μετονομάζοντας και αναγνωρίζοντας καθολικά τη χώρα ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ και μετονόμασε επίσημα τη χώρα σε Βόρεια Μακεδονία στις 12 Φεβρουαρίου 2019, όταν ενημερώθηκε τυπικά μέσω ρηματικής διακοίνωσης η πλευρά των Σκοπίων για την υπερψήφιση του Πρωτοκόλλου Ένταξής της στο ΝΑΤΟ από την Αθήνα.

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες και στις δύο χώρες, ενώ ήταν πολλά και τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν και στην Ελλάδα αλλά και στη Βόρεια Μακεδονία.

Ντιμιτρόφ: Να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πριν το τέλος του έτους

«Στόχος μας είναι να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ πριν από το τέλος του έτους», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικόλα Ντιμιτρόφ σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.

«Υπάρχουν φέτος αναμφισβήτητοι λόγοι για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η Freedom House και πολλοί οικονομολόγοι, επιβεβαίωσαν ότι σημειώνουμε πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις».

Αυτές περιλαμβάνουν την ελευθερία του Τύπου, το κράτος δικαίου και την υπευθυνότητα των πολιτικών. Επιπλέον, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, δεν έχουμε σοβαρές συγκρούσεις με τις πέντε γειτονικές μας χώρες. Έχουμε υπογράψει συμφωνία φιλίας με τη Βουλγαρία και έχουμε διευθετήσει τη διαφωνία για το ονοματολογικό με την Ελλάδα

Ο Ντιμιτρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι «η απόφαση της ΕΕ για την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα ληφθεί το συντομότερο δυνατόν, διότι ζούμε σε ευμετάβλητους καιρούς. Πιστεύω ότι μαζί με τη Γερμανία και τα άλλα κράτη της ΕΕ, θα έχουμε την ευκαιρία να το επιτύχουμε».

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Η Ελλάδα αρωγός στην ένταξη της Β. Μακεδονίας στην Ε.Ε. | Ζάεφ: Γράφουμε διαρκώς ιστορία

Credits: EPA/Nake Batev

Το άρθρο Ένας χρόνος απ’ την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα