Ένας άντρας μάς λέει γιατί οι γυναίκες πρέπει να μάθουν προγραμματισμό

09:30 24/10/2014 - Πηγή: iPop

Προγραμματισμός, αυτός ο άγνωστος. Για τις γυναίκες, τουλάχιστον. Ή μήπως όχι; Τα στερεότυπα καταρρίπτονται και -επιτέλους- εκσυγχρονιζόμαστε. Οι γυναίκες μπορούν και πρέπει να μπουν στον κλάδο του μέλλοντος, δηλαδή αυτό των υπολογιστών και του προγραμματισμού. Πώς θα γίνει αυτό; Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου διοργανώνεται η εκδήλωση «Girls Go Coding» στο Innovathens που εισάγει γυναίκες από 6 ετών έως 166 ετών, εντελώς άσχετες με το αντικείμενο, στις αρχές του προγραμματισμού.

«Τι χρειάζεται κάποιος για να το παρακολουθήσει;», ρωτήσαμε τον υπεύθυνο του προγράμματος και ερευνητή στο Εθνικό

Μετσόβιο Πολυτεχνείο Κώστα Καρπούζη. «Μόνο όρεξη και διάθεση να μη φύγει 4ήμερο!», μας είπε. Κατά τα άλλα, το δίωρο σεμινάριο θα είναι ελεύθερο για το κοινό και θα υπάρχουν διαθέσιμοι υπολογιστές, αλλά όποιος θέλει μπορεί να φέρει το laptop ή το tablet του. «Θα φτιάξουμε μικρά προγραμματάκια». Τόσο απλά.

Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού – Europe Code Week, την Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΜηΠΕΕ), τη Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησμευμάτων και το openscience.gr. Οι πρωτοβουλίες τέτοιου είδους ξεκίνησαν από τη Neelie Kroes, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημιούργησε ένα κίνημα.

Γιατί οι γυναίκες πρέπει να μάθουν προγραμματισμό ;

Ο Κώστας Καρπούζης μάς εξηγεί ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη ανάλογα events είναι συνηθισμένα. «Υπάρχει ανάγκη και πανευρωπαϊκή οδηγία να εισέλθουν περισσότερες γυναίκες στον κλάδο». Όχι μόνο επειδή ο προγραμματισμός είναι το αντικείμενο του μέλλοντος. «Έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες αποδίδουν το ίδιο καλά στα θεωρούμενα «ανδρικά» αντικείμενα, όπως ο προγραμματισμός ή η μηχανολογία. Τα κοινωνικά και πολιτισμικά πρότυπα κατευθύνουν τα κορίτσια σε πιο θεωρητικά επαγγέλματα και τα κορίτσια στα εφαρμοσμένα.» Οι γυναίκες, λοιπόν, είναι «ίσες» με τους άνδρες. Μήπως είναι και καλύτερες σε κάποια πράγματα; «Ναι, έχουν συστηματικότητα και την καλώς εννοούμενη επιμονή στη λεπτομέρεια. Επίσης, συχνά χαρακτηρίζονται από τη δημιουργικότητα να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα με έναν εναλλακτικό τρόπο». Το θέμα είναι ότι ο προγραμματισμός είναι στη ζωή σου και δεν νοείται να είσαι απούσα από τις μελλοντικές εξελίξεις.

Με ρωτούν συνέχεια πώς είναι να είσαι μια γυναίκα στη Google. Δεν είμαι “μια γυναίκα στη Google”, είμαι ένα geek στη Google. Και το να είσαι geek είναι απλά καταπληκτικό!

Marissa Mayer, πρόεδρος της Yahoo! και πρώην στέλεχος της Google

Τι σημαίνει προγραμματισμός;

Από έννοιες αλγοριθμικής σκέψης και μικρές ρομποτικές διατάξεις μέχρι δημιουργία εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα και tablets, σχεδίαση ιστοσελίδων, δημιουργία δικτυακών υπηρεσιών και μεγαλύτερα, αυτόνομα ρομπότ.

Απαγορεύονται οι άντρες;

Δεν θα υπάρχει face control, αλλά σίγουρα το event εστιάζει σε κορίτσια και γυναίκες, ενώ γυναίκες θα είναι και όλες οι εκπαιδεύτριες.

Μια γυναίκα μπορεί να είναι και όμορφη εκτός από έξυπνη (και με υψηλού επιπέδου σπουδές);

Φυσικά! Το αποδεικνύει η Χριστίνα Μπόμπα, την οποία γνωρίσαμε καλύτερα μέσα από την εκπομπή e-bomb του iPop.

Τι ακριβώς σπούδασες; Ξεκίνησες το modelling παράλληλα με τις σπουδές σου;Σπούδασα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) στην Αθήνα, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ. Αποφοίτησα το 2012 και ξεκίνησα απευθείας το διδακτορικό μου στο ΕΜΠ, δουλεύοντας παράλληλα σε ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα. Παράλληλα με τις σπουδές μου ξεκίνησα να εργάζομαι part time ως μοντέλο στο χώρο κυρίως της διαφήμισης, με σκοπό να κερδίζω κάποια έξτρα χρήματα. Εκεί γεννήθηκε η αγάπη μου προς την τέχνη του marketing. Τελικά, τώρα πια έχω στραφεί προς τον εταιρικό χώρο, δουλεύοντας σε μια πολυεθνική εταιρεία, χώρος που μου έχει δώσει την ευκαιρία να αναπτύξω τις ικανότητες μου και να εξελίξω την καριέρα μου.

Πώς μια γυναίκα εμφανώς όμορφη δεν μένει στην ευκολία της εμφάνισής της, αλλά αποφασίζει να ακολουθήσει τόσο υψηλού επιπέδου σπουδές; Είναι ο ακαδημαϊκός /ερευνητικός χώρος κατάλληλος για μια γυναίκα;

Οι γυναίκες για να είναι πλήρεις και ολοκληρωμένες οφείλουν να κυνηγούν και να αναπτύσσουν τα ταλέντα τους. Δεν έχει σημασία η εξωτερική εμφάνιση, αλλά η όρεξη για μάθηση, προσφορά και δημιουργία. Ανεξαρτήτως αν ο προγραμματισμός, η έρευνα και η επιχειρηματικότητα είναι κλάδοι φαινομενικά ανδροκρατούμενοι η εμπειρία μου δείχνει πως οι γυναίκες μπορούν και πετυχαίνουν.

Κυριακή 26 Οκτωβρίου

Innovathens, Τεχνόπολη

Πειραιώς 100

Κρατήσεις για 11:00-13:00 και 13:00-15:00

The post Ένας άντρας μάς λέει γιατί οι γυναίκες πρέπει να μάθουν προγραμματισμό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα