Ένα γράμμα για εσένα που βιώνεις bullying στο σχολείο σου

17:07 8/12/2021 - Πηγή: iPop

Το bullying στο σχολείο είναι μια πραγματικότητα που δυστυχώς υπάρχει. Όση ενημέρωση και αν κάνουμε γονείς, δάσκαλοι και σύμβουλοι, φαίνονται να καταλήγει άκαρπη. Το σημερινό άρθρο είναι γραμμένο μόνο για εσένα που έχεις βιώσει ή βιώνεις τώρα μια κατάσταση κακοποίησης στο σχολείο σου.

Αγαπητό μου παιδί, θέλω να ξέρεις ότι είσαι ένα υπέροχο πλάσμα. Ανεξάρτητα του τι πιστεύουν οι άλλοι. Είσαι μοναδικό και ήρθες σε αυτόν τον κόσμο για να λάμψεις και να σκορπίσεις γύρω σου το φως σου! Ακόμα και αν ο νταής στο

σχολείο έχει διαφορετική γνώμη και στη λέει στην πρώτη ευκαιρία. Το θέμα του δεν είναι μαζί σου. Με τον εαυτό του τα έχει. Δεν πιστεύει ότι αξίζει, θεωρεί τον εαυτό του κατώτερο* και γι’αυτό βρίσκει εσένα που έχεις κάτι που εκείνος δεν έχει , ή για κάποιο δικό του λόγο σε θεωρεί ότι είσαι πιο αδύναμος και προσπαθεί να θαμπώσει τη λάμψη σου, ώστε να φανεί εκείνος πιο άξιος, πιο ανώτερος, πιο δυνατός.

* είμαστε όλοι ίσοι!

Οι άνθρωποι δεν αποκτάμε αξία μειώνοντας τους άλλους, έχουμε όλοι τη δική μας αξία!

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει πέσει θύμα ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού;

Ξέρω ότι έχεις περάσει πολλές ώρες σκεπτόμενο τι είναι λάθος σε εσένα. Πού φταις εσύ; Φταίει μήπως ότι είσαι πιο κοντό, πιο ψηλό, πιο παχουλό, που φοράς γυαλιά, που είσαι καλό στα μαθήματα, που είσαι πιο αδύναμο στα μαθήματα, που έχεις πεταχτά αυτιά, που έχεις φουντωτά μαλλιά; Τι από όλα αυτά που έχεις ή δεν έχεις είναι ο λόγος που κάποιος ασχολείται τόσο πολύ μαζί σου; Μάντεψε! Τίποτα από όλα αυτά που είναι εξωτερικά χαρακτηριστικά μας δεν μας καθορίζουν. Δεν πρέπει να είμαστε κάπως, για να μας δέχονται οι άλλοι. Δεν έχουν αξία μόνο όσοι έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις. Η αξία μας είναι μια και δεν διαπραγματεύεται, δεν χρειάζεται προδιαγραφές.

Βγάζοντας λοιπόν όλη την ευθύνη που μπορεί να έχεις φορτώσει τον εαυτό σου και το μυαλουδάκι σου, η μόνη απάντηση που του αναλογεί αυτού του ατόμου είναι: «Αν δεν σου αρέσουν τα αυτιά μου, τα μαλλιά μου, το ύψος μου, το βάρος μου, μπορείς να μην με κοιτάς» και να φύγεις. Θα σου πω ένα μυστικό που θα σε βγάλει από πολύ χρόνο και κόπο στη ζωή σου. Εύχομαι να είναι έτοιμο το μυαλό σου να το καταλάβει αυτό που θα σου πω. Αυτά τα άτομα έχουν μια μεγάλη αδυναμία. Πιστεύουν ότι δεν αξίζουν, αφορά τον εαυτό τους δηλαδή και το δεύτερο θέμα τους είναι ότι με το που τους αγνοήσεις και δεν δείξεις φόβο χάνουν όλες τις «δυνάμεις» τους.

Κάνε με τη μαμά και τον μπαμπά σου θέατρο, σαν το μάθημα της θεατρικής αγωγής και πάρε το ρόλο αυτού που αγνοεί και δεν φοβάται! Μάθε το ρόλο αυτό πολύ καλά και όταν ξανάρθει κάντο πράξη. Θα δεις πώς θα νιώσει ανίσχυρος και δεν θα ξανασχοληθεί μαζί σου.

Η βία και το bullying στο σχολείο έχουν πολλές μορφές. Βία και bullying είναι να μην σε σέβονται σαν άτομο. Είναι να σε προσβάλλουν, να σε βρίζουν, να κοροϊδεύουν εσένα και το ντύσιμό σου. Να σε χτυπούν, να σε αποκλείουν από τις παρέες. Όλες αυτές είναι μη αποδεκτές συμπεριφορές και θα ήθελα να ξέρεις ότι έχεις δικαιώματα, όπως έχουμε όλοι δικαιώματα.

Τα 10 διαμαντάκια που δεν πρέπει να λείπουν από την παιδική βιβλιοθήκη του σπιτιού σου

Κάθε άνθρωπος έχει ένα όριο, φαντάσου το σαν μια αόρατη φουσκάλα γύρω από το σώμα σου. Κανείς δεν επιτρέπεται να προσπερνά αυτή τη φουσκάλα, χωρίς τη θέλησή σου. Για το σώμα σου και για τον εαυτό σου είσαι υπεύθυνος εσύ. Αν νιώσεις ότι κάτι δεν σε κάνει να νιώθεις καλά, πρέπει να μιλήσεις στον κύκλο ασφαλείας σου, ο οποίος αποτελείται από τα άτομα που εμπιστεύεσαι περισσότερο σε αυτόν τον κόσμο. Μίλησε και μην αφήνεις κανένα να διαπερνά τα όρια σου. Το bullying έχει σοβαρές ποινικές συνέπειες, δηλαδή έχει φτιαχτεί νόμος από τους μεγάλους, που σε βοηθούν να υπερασπιστείς τα δικαιώματα σου. Έχεις δύναμη, δεν είσαι ανίσχυρος. Πρέπει να μιλήσεις, είμαστε όλοι μαζί σου.

Έχεις το δικαίωμα να αισθάνεσαι ασφαλείς, να απολαμβάνεις το σχολείο και τα σχολικά σου χρόνια. Να απολαμβάνεις τη χαρά της μάθησης.

Αν βιώνεις αυτή τη στιγμή bullying στο σχολείο σου και διαβάσεις αυτό το γράμμα, σε παρακαλώ πάρε αμέσως τηλέφωνο στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, λειτουργεί κάθε μέρα, 24 ώρες το 24 ώρο και κάποιος θα είναι εκεί για να σε ακούσει και να σε συμβουλέψει. Μίλησε στην οικογένειά σου ή σε κάποιο άτομο του κύκλου ασφαλείας σου και στο δάσκαλό σου στο σχολείο. Μην αφήνεις να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση σε βάρος σου.

Θέλω να ξέρεις ότι καταλαβαίνω πολύ καλά τι περνάς και θέλω να σου πω ότι θα περάσει και αυτό. Σε διαβεβαιώνω ότι αυτό το γεγονός που έζησες , ανήκει στο παρελθόν και ότι αυτό είναι που θα σε κάνει δυνατό στο μέλλον.

Για τους γονείς

Μια είναι η ευθύνη μας από τη στιγμή που τα φέρνουμε σε αυτόν τον κόσμο. Να φτιάξουμε ανθρώπους με αξίες, που θα σέβονται τους άλλους και τον εαυτό τους. Να φτιάξουμε ανθρώπους ψυχικά και σωματικά υγιείς, να φτιάξουμε ανθρώπους που έχουν ισορροπία στη ζωή τους. Μια δουλειά έχουμε σαν γονείς, να αγαπάμε τα παιδιά μας και να τους φερόμαστε σαν να είναι τα πιο σοφά και υπέροχα πλάσματα που γεννήθηκαν. Γιατί είναι!

Κανένα παιδί δεν έρχεται στον κόσμο κακό. Δεν υπάρχουν κακά παιδιά, υπάρχουν παιδιά με απαράδεκτη συμπεριφορά ή κακή συμπεριφορά. Υπάρχουν παιδιά που δεν έμαθαν ότι αξίζουν, που έχουν ανάγκες που δεν καλύφθηκαν και κραυγάζουν για προσοχή. Δικό μας είναι το μερίδιο αυτό να το δούμε και να το καλύψουμε. Έχουμε μια δουλειά, να μεγαλώσουμε παιδιά που δεν θα καταλήξουν σαν εμάς τους 30+ που παλεύουμε να βρούμε την άκρη στα αντικαταθλιπτικά και στα σαλόνια των ψυχολόγων βγάζοντας τα εσώψυχά μας και πληρώνοντας περιουσίες για να βρούμε γιατί δεν αγαπάμε τον εαυτό μας και τι πρέπει επιτέλους να κάνουμε για να τον αγαπήσουμε. Γι’αυτό μιλάμε τόσο σήμερα για την αυτογνωσία και την αυτοβελτίωση.

Ασχολήσου με το παιδί, αν δε το κάνεις τώρα πότε;

Δεν θα πιστέψεις για πόσα χρόνια μπορεί να σε επηρεάσει το σχολικό bullying…

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ένα γράμμα για εσένα που βιώνεις bullying στο σχολείο σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα