Ένα άρθρο για όλες τις γυναίκες που μίλησαν ανοιχτά για τη βία και την παρενόχληση που έχουν δεχτεί. Ευχαριστούμε που μας δίνετε δύναμη!

18:54 24/11/2021 - Πηγή: iPop

Το ημερολόγιο γράφει 2021 και ακόμα υπάρχει η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Ποιος θα το πίστευε ότι ακόμα οι άνθρωποι προσπαθούν να λύσουν προβλήματα στη συμβίωση μεταξύ τους, πόσο μάλλον προβλήματα που αφορούν τη βία, η οποία αντί να υποχωρεί γίνεται όλο και πιο έντονη. Η έμφυλη βία είναι εδώ και τα περιστατικά της αυξάνονται διαρκώς, καθώς σβήνονται τα χαμόγελα των γυναικών από τα πρόσωπά τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών είναι, απλώς, η αφορμή

για να υπογραμμίσουμε αυτό που δεν σταματάμε ποτέ να λέμε στις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης: «Έχεις φωνή. Είμαστε δίπλα σου».

Δεν υπάρχει, δυστυχώς, ούτε μία γυναίκα που να μην έχει δεχτεί, έστω και μία φορά στη ζωή της παρενόχληση. Μετά την συγκλονιστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, η «σιωπή» φαίνεται να σπάει και πολλές είναι οι γυναίκες, απλές, αλλά και επώνυμες, που βγαίνουν και αποκαλύπτουν τις δικές τους ιστορίες.

Ποτέ δεν είναι έγκλημα αγάπης. Η αγάπη δεν εγκληματεί

Φυσικά, σε αυτό το άρθρο δε γινόταν να συμπεριληφθούν όλες, αλλά έχει γραφτεί για όλες τις γυναίκες του κόσμου. Για όλα αυτά τα υπέροχα και τρυφερά πλάσματα που συνεχίζουν να προσπαθούν, που αποκτούν φωνή και δίνουν δύναμη και κουράγιο στις υπόλοιπες γυναίκες.

13 γυναίκες που μίλησαν ανοιχτά για την βία και στάθηκαν στο πλευρό κάθε κοριτσιούΣοφία Μπεκατώρου

Για τα όσα έζησε από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας έχει μιλήσει η Σοφία Μπεκατώρου, η οποία ξεκαθάρισε ότι ήταν βιασμός και όχι σεξουαλική παρενόχληση.

«Ανεβήκαμε με το ασανσέρ. Εγώ έμενα σε πιο πάνω όροφο. Όταν σταμάτησε το ασανσέρ, μου είπε ”θα έρθεις στο δωμάτιο”. Του είπα ”όχι”. Μου λέει ”έλα μωρέ, φοβάσαι”. ”Όχι δεν φοβάμαι. Έχω προσωπικότητα, δεν είμαι κανένα κοριτσάκι”. Μετά μιλούσαμε για τους Αγώνες, μετά άρχισε να με πλησιάζει, μου έλεγε ”έλα να σου μιλήσω”. Άρχισε να με φιλάει, να με ρίχνει στο κρεβάτι. Του λέω ”δεν θέλω”. Μου λέει ”έλα μωρέ, δεν είναι τίποτα”. Ήθελα να του δείξω ότι δεν υπήρχε συναίνεση. Όταν σηκώθηκα να φύγω, μου είπε ”έλα, πού πας τώρα”. Όταν ήταν πάνω μου, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ήμουν παγωμένη. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να τον σπάσω στο ξύλο. Αλλά είχε μεγάλη δύναμη στην Ομοσπονδία. Όταν τελείωσε, συνειδητοποίησα ότι με είχε βιάσει, πως ό,τι και να του είπα, δεν το δέχτηκε.

Τελικά, είχα γίνει θύμα, σηκώθηκα. Όταν έφυγε από πάνω μου, έφυγα γρήγορα, η συναθλήτριά μου κοιμόταν, έκανα μπάνιο, ένιωθα βρώμικα. Ένιωθα αδικημένη, θυμωμένη με τον εαυτό μου, που δεν τον έσπρωξα. Είχε γίνει, όμως. Την επόμενη μέρα δεν μπορούσα να μιλήσω. Στην Αθήνα, όσο συνειδητοποιούσα τι είχε συμβεί, τόσο χειρότερα ένιωθα. Το είπα στον τότε σύντροφό μου, μου είπε να πάει να τον δείρει. Δεν τον άφησα.»

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sofia Bekatorou (@sofiabekatorou)

Κατερίνα Τσάβαλου

Η Κατερίνα Τσάβαλου είχε βρει το κουράγιο τον περασμένο Νοέμβριο να μιλήσει δημόσια για τη σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος της. Μιλώντας στο MEGA είχε εξομολογηθεί ότι είχε βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στο επαγγελματικό της περιβάλλον και είχε παρακινήσει και άλλες γυναίκες να ανοίξουν την ψυχή τους

«Έχω έρθει αντιμέτωπη με σεξουαλική παρενόχληση, όπως και πολλοί. Στα ξεκινήματά μου αλλά και πιο μετά και το θεωρώ αδιανόητο ένας άνθρωπος να χρησιμοποιεί την ιδιότητά του για αυτό. Τον ξέρετε και το χειρότερο είναι ότι ήμουν σε μία παράσταση, όπου έπαιζα με κρίσεις πανικού όχι από σεξουαλική παρενόχληση αλλά από πολύ κακή συμπεριφορά πάνω στην σκηνή. Ήταν ο επικεφαλής κι έκανε διάφορους ήχους.

Κι εκτός σκηνής γίνονταν πράγματα. Έμεινα μέχρι το τέλος της παράστασης σαν επαγγελματίας αλλά πάθαινα κρίσεις πανικού, μούδιαζαν όλα κι άσπριζα. Δεν μιλάμε με αυτόν τον άνθρωπο και για να πάρω και τα χρήματά μου, όπου δημιουργούσε κι εκεί προβλήματα, μίλησε ο δικηγόρος μου. Όποιον μπορώ να διαφυλάξω από αυτόν τον άνθρωπο στον χώρο, θα το κάνω. Αν ξαναγινόταν παράσταση κι ήταν απλά μέλος κι όχι επικεφαλής, θα πήγαινα», ανέφερε η Κατερίνα Τσάβαλου.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Κατερίνα Τσάβαλου (@katerinatsavalou)

Μήπως είσαι σε μια κακοποιητική σχέση και δεν το καταλαβαίνεις; Μια ιστοριούλα σαν παραμύθι μπορεί να σου θυμίσει τη ζωή σου

Έλλη Στάη

Η Έλλη Στάη είχε λύσει τη σιωπή της σε συνέντευξη που είχε δώσει στον Αντώνη Σρόιτερ, για τη σεξουαλική παρενόχληση που είχε δεχτεί στον εργασιακό χώρο της. Το περιστατικό είχε συμβεί πριν από 35 χρόνια, όταν εκείνη ήταν 21 ετών. Σε εκείνη τη συνέντευξη είχε περιγράψει: «Μου ανέθεσε ο επικεφαλής από τις πρώτες κιόλας μέρες, παρόλο που ήμουν νέα ακόμα, να κάνω πολύ σημαντικά πράγματα, μεγάλες συνεντεύξεις. Εγώ τις έφερνα εις πέρας, τις πρόβαλαν και πολύ και ήμουν πολύ ευτυχής, έλεγα “βρήκα δρόμο, αναγνωρίζεται η αξία μου”. Αυτό συνεχίστηκε για δύο – τρεις μήνες, ώσπου άρχισα να δέχομαι κάποιες προσκλήσεις να πιούμε καφέ και τα λοιπά. Μέχρι εκεί ήταν καλά… Η δουλειά προχωρούσε κανονικά. Μία μέρα με φώναξε στο γραφείο του να μιλήσουμε για την δουλειά, κλείδωσε την πόρτα και μου επιτέθηκε σωματικά κατευθείαν! Είπα “αν δεν ξεκλειδώσετε τώρα την πόρτα, θα πατήσω τις φωνές, θα ουρλιάξω!”. Άνοιξε την πόρτα και βγήκα έξω. Το επόμενο διάστημα υπήρχε μια αποκλιμάκωση του επαγγελματικού ενδιαφέροντος».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Elli Stai (@ellistai)

Ζέτα Δούκα

Μιλώντας στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» η Ζέτα Δούκα εξομολογήθηκε ότι ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης την έβρισε και την κλώτσησε στο θέατρο, ενώ όλη τη θεατρική σεζόν είχε υποστεί ψυχολογική και λεκτική βία.

«Πιο κοντά». «Όλη τη χρονιά που συνεργάστηκα μαζί του ήταν μια απίστευτης έντασης ψυχολογική και λεκτική βία, εντός και εκτός σκηνής, με εξάρσεις και περιστατικά θυμού» ανέφερε η Ζέτα Δούκα, τονίζοντας: «Έκανε τα πάντα για να με ταράξει επί σκηνής και εκτός σκηνής υπήρχαν περιστατικά λεκτικής βίας».

Όπως αποκάλυψε, μια φορά την κλώτσησε και την έβρισε, ενώ ανέφερε ότι είχε αποφασίσει να κλείσει το θέατρο λόγω αυτών των συμπεριφορών, ωστόσο άλλαξε τη γνώμη της έπειτα από συνομιλία με τον επιχειρηματία του θεάτρου.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zeta Douka (@zetadouka)

Άννα Βίσση

«Σε μία από τις σχέσεις μου ένιωσα τον τρόμο. Κατέληξε να είναι επικίνδυνη για την σωματική και ψυχική μου ακεραιότητα. Από ένα σημείο και μετά παρέμεινα καταστρώνοντας το σχέδιο απόδρασης, πώς θα καταφέρω να αποδιώξω τον φόβο και να φύγω. Είχα φτάσει σ’ εκείνο το σημείο που δεν αναγνώριζα τον εαυτό μου. Ούτως ή άλλως η ‘αλλοτρίωση’ αυτή συμβαίνει και όταν σε μια σχέση το ‘θέλω να είμαι εδώ’ το αντικαθιστά το ‘δεν μπορώ να φύγω’. Μου έχει συμβεί τρεις φορές», είχε δηλώσει η τραγουδίστρια στην εφημερίδα Athens Voice.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Anna Vissi (@annavissiofficial)

«She’s gone»: Μια σιωπηρή, ασώματη κραυγή εκ μέρους όλων των αθώων θυμάτων, που δολοφονήθηκαν απλώς επειδή ήταν γυναίκες

Ναταλία Δραγούμη

Η ηθοποιός έχει μιλήσει ανοιχτά για τα δύο περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης που είχε βιώσει. «Αρκετές φορές έχω νιώσει άβολα στον χώρο της δουλειάς από σεξουαλική παρενόχληση, αλλά και με περίεργες προτάσεις. Όμως θα σου πω κάτι: την πρώτη σεξουαλική παρενόχληση τη δέχτηκα όταν πήγαινα στο σχολείο, στα 12, από φιλικό πρόσωπο της οικογένειάς μου, και άλλη μία στα 15, από φίλο μου που ήταν μεγαλύτερός μου. Στη δεύτερη, μάλιστα, περίπτωση ένιωσα πιο έντονα την πίεση, ήταν πιο επιθετικός», είχε πει στο περιοδικό You.

Η Ναταλία Δραγούμη είχε αποκαλύψει το περιστατικό που συνέβη στα 12 της χρόνια στους γονείς της. «Εγινε χαμός, γιατί ήταν φίλος της οικογένειας που έμπαινε στο σπίτι μας. Από τότε δεν του μίλησε ποτέ κανείς. Δεν πήγαμε στην Αστυνομία. Τώρα, αν βάλω τον εαυτό μου στη θέση της κόρης μου, μου έρχεται να πάω να τον σκοτώσω», είχε πει χαρακτηριστικά.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Natalia Dragoumi (@nataliadragoumi)

Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους και Λένα Δροσάκη

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου στην καταγγελία της προς το ΣΕΗ ανατρέχει στο 2005, όταν σε ηλικία 28 ετών και έχοντας μόλις τελειώσει τη δραματική σχολή πληροφορήθηκε ότι είχε ζητήσει να την γνωρίσει γνωστός ηθοποιός για συνεργασία, φυσικά αναφερόμαστε στον Πέτρο Φιλιππίδη.

Η συνάντηση, σύμφωνα με την καταγγέλουσα, έγινε βράδυ στο θέατρο στο οποίο ήταν θιασάρχης. Εκείνος την οδήγησε στο καμαρίνι του και κλείδωσε την πόρτα.

«Ξεκίνησε να με ρωτάει πράγματα για μένα και μετά από λίγο διαπίστωσα ότι είχε ανοίξει διάπλατα τα πόδια του, είχε βάλει και τα δυο του χέρια μέσα στο παντελόνι του, ακριβώς στη γενετήσια περιοχή, και κάνοντας παλινδρομικές κινήσεις χάιδευε τα γεννητικά του όργανα», επεσήμανε η ηθοποιός και προφασίστηκε μια δικαιολογία για να φύγει από το καμαρίνι του και από το θέατρο.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις επιδεικτικά έβαζε τα χέρια του μέσα στο παντελόνι του και στη συνέχεια ερχόταν και με ακουμπούσε στο πρόσωπο και στο σώμα μου, για να μου δώσει σκηνικές κατευθύνσεις, προσβάλλοντας έτσι την προσωπικότητά μου και προκαλώντας μου ανυπόφορη αηδία» εξηγεί στην καταγγελία της.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Penelope (@penelopeanastasopoulou)

Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους έχει δεχθεί κι εκείνη σεξουαλική παρενόχληση από τον Πέτρο Φιλιππίδη. Συγκεκριμένα έχει αναφέρει πως:

«Το έτος 2000, σε ηλικία 24 ετών, συνεργάστηκα με τον καταγγελλόμενο στο πλαίσιο της παράστασης «Οι ηλίθιοι» του συγγραφέως Neil Simon, που ανέβηκε στο θέατρο Βρετάνια σε παραγωγή του κ. Κάρολου Παυλάκη. (…) Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας, ο καταγγελλόμενος σταδιακά με απομόνωσε, με διάφορα τεχνάσματα και δικαιολογίες, από τα υπόλοιπα μέλη του θιάσου και φρόντισε, εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες γυναίκες συναδέλφους που συμμετείχαν στην παράσταση, να έχω το δικό μου προσωπικό καμαρίνι, με την πρόφαση (όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων) ότι θα ερμήνευα τον βασικό γυναικείο ρόλο του έργου. Το καμαρίνι αυτό βρισκόταν ακριβώς δίπλα στο δικό του.

Μέσα στον χώρο του καμαρινιού μου, του οποίου τα κλειδιά διατηρούσε ο ίδιος στην κατοχή του καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της συνεργασίας μας, μπαινοβγαίνοντας στο καμαρίνι μου χωρίς να χτυπά την πόρτα μου και ορισμένες φορές κλειδώνοντας την πόρτα πίσω όπως έμπαινε, ο καταγγελλόμενος προέβη επανειλημμένα σε σοβαρές πράξεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειάς μου και όχι μόνο, εκμεταλλευόμενος το νεαρό της ηλικίας μου, την ανάγκη μου να εργασθώ και τον φόβο που μου είχε εμφυσήσει. Πέραν των εν λόγω πράξεων, με τις οποίες προσέβαλλε κατ’ εξακολούθηση τη γενετήσια αξιοπρέπειά μου, και μέσα στο πλαίσιο της νοσηρής επιθυμίας του να με μειώνει και να με ταπεινώνει συστηματικά με διάφορους τρόπους, αρκετές φορές εισερχόταν στο καμαρίνι μου, ενώ βρισκόμουν μέσα σε αυτό με κλειστή την πόρτα, κατέβαζε το παντελόνι του και ουρούσε επιδεικτικά στον νιπτήρα του καμαρινιού μου, ο οποίος βρισκόταν ακριβώς πίσω από εκεί που καθόμουν (σημειώνω δε ότι ο ίδιος είχε τουαλέτα στο δικό του καμαρίνι).»

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Anna Maria Papaharalambous (@anna_maria_papaharalambous)

Τον Πέτρο Φιλιππίδη έχει καταγγείλει για σεξουαλική παρενόχληση και η Λένα Δροσάκη. Η γνωστή ηθοποιός στην καταγγελία της ανατρέχει στο 2007 και έχει αναφέρει τα εξής:

«Έφτασε στο σημείο να με παίρνει τηλέφωνο και να αυτοϊκανοποιείται, ενώ ταυτόχρονα μου απηύθυνε χυδαίες εκφράσεις και με ρωτούσε πιεστικά πότε θα του κάτσω» ανέφερε η καταγγέλουσα.

Μάλιστα άρχισε να την απειλεί ανοιχτά ότι αν δεν ενδώσει, θα φροντίσει ώστε να «κοπεί» στις εξετάσεις του Υπουργείου, όπως και συνέβη.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lena Drosaki (@lenakidrs)

Τζένη Μπότση, Αγγελική Λάμπρη και Λουκία Μιχαλά

Τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Κώστα Σπυρόπουλο για σεξουαλική παρενόχληση έχουν καταγγείλει η Τζένη Μπότση, η Αγγελική Λάμπρη και η Λουκία Μιχαλά. Με μία ανάρτησή τους στο Instagram προσπάθησαν να αφυπνίσουν κάθε γυναίκα.

«Ορμώμενες από το θάρρος των γυναικών που με αξιοπρέπεια και παρρησία κατήγγειλαν την σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση και τη σωματική ή λεκτική βία, την οποία υπέστησαν από ανθρώπους που εκμεταλλεύτηκαν την ισχύ και την υπεροχή τους, έναντι των θυμάτων τους, προβαίνουμε σήμερα σε αυτή τη δήλωσή μας και ανακοινώνουμε δημόσια ότι υπήρξαμε θύματα πράξεων γενετήσιου χαρακτήρα από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Κώστα Σπυρόπουλο.

Θεωρούμε υποχρέωσή μας απέναντι στα παιδιά μας και σε όλους τους νέους ανθρώπους να στηρίξουμε τη δημοσίευση τέτοιων περιστατικών ώστε να μειωθούν μέχρι και να εξαλειφθούν.»

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Aggelikilampri (@aggelikilampri_official)

#eimasteoloimazi: Έλληνες ηθοποιοί ενώνουν τις φωνές τους και στέλνουν το δικό τους μήνυμα κατά της κακοποίησης

Δέσποινα Μοιραράκη

Για τις δύσκολες στιγμές που είχε περάσει στον πρώτο της γάμο είχε μιλήσει σε συνέντευξή της στο περιοδικό “You” η επιχειρηματίας Δέσποινα Μοιραράκη. «Με τον πρώτο μου σύζυγο έζησα την βία, τον ανταγωνισμό και την ταπείνωση σε μία σχέση. Επειδή πέρασα πολλά, υπάρχει ένας τραυματισμός που έχει επουλωθεί. Αν το ανοίξεις, όμως, πάλι τότε θα είναι πολύ δύσκολο να ξανακλείσει. Επειδή, λοιπόν, έχω πληγωθεί πάρα πολύ, τιμωρηθεί και βασανιστεί φροντίζω να αυτοπροστατεύομαι στις σχέσεις μου. Δεν αντέχει η ψυχή μου ούτε ένα χιλιοστό από τα ίδια και γι’ αυτό αποφεύγω όσα μπορεί να με στεναχωρήσουν», είχε πει χαρακτηριστικά.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Despina Miraraki (@despina_miraraki)

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ένα άρθρο για όλες τις γυναίκες που μίλησαν ανοιχτά για τη βία και την παρενόχληση που έχουν δεχτεί. Ευχαριστούμε που μας δίνετε δύναμη! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
αρθρο, athens voice, anna vissi, πηνελόπη αναστασοπούλου, εν λόγω, ημερολόγιο, αθηνα, instagram, sofia, mega, σρόιτερ, νέα, θεατρο, athens, voice, anna, vissi, εγινε, σεη, lena, ισχύ, ipop, google, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.google.gr, αξια, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αγγελικη, ημερολογιο 2021, τζενη μποτση, instagram, ipop, βγαινουν, ημερολόγιο, σρόιτερ, αστυνομια, γνωμη, γυναικα, δουλεια, ζετα δουκα, ηθοποιοι, ηθοποιος, θαρρος, ξυλο, πηνελόπη αναστασοπούλου, πηνελοπη, πιεση, πλαισιο, τηλεφωνο, athens voice, mega, αγαπη, αγωνες, ανθρωπος, αννα, ασανσερ, αξιοπρεπεια, απλα, αφορμη, βραδυ, γινει, γινεται, γονεις, δεσποινα, διαστημα, δυναμη, δυστυχως, δειτε, δηλωση, δωσει, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκφρασεις, ελλη, ελλη σταη, εν λόγω, εξετασεις, εξομολογηση, ερχεται, ετων, ετος, εφυγε, εφημεριδα, ζετα, ζωη, ιδια, ηλικια, υπηρχαν, κιμουλης, κρισεις πανικου, χτυπα, λουκια, μηνες, μοιραρακη, μπανιο, μαρια, ξερετε, παντα, παιδια, περιβαλλον, προβληματα, πορτα, ψυχη, ρολο, σεζον, σεη, σεξουαλικη παρενοχληση, συγκεκριμενα, συζυγο, συνεχεια, σιωπη, σωμα, σοφια, σπιτι, σχεδιο, σχολειο, τις δυσκολες στιγμες, τραγουδιστρια, ισχύ, φυσικα, φωνη, φορα, χειροτερα, athens, anna vissi, anna, κρεβατι, lena, μια φορα, ποδια, σκηνη, sofia, σωμα μου, θεματα, υπεροχη, vissi, χερια, voice
Τυχαία Θέματα